23 Temmuz 2024 13:48

HDP’li siyasetçilerin ilk duruşma tarihi belli oldu

Eski HDP İzmir İl Eş Başkanları hakkında hazırlanan ve daha önce iki mahkeme tarafından "görevsizlik" gerekçesiyle reddedilen iddianame İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Fotoğraflar: Berna  Çelik (solda) Çınar Altan (sağda), MA

Reklam

Eski HDP İzmir İl Eş Başkanları hakkında hazırlanan ve daha önce iki mahkeme tarafından "görevsizlik" gerekçesiyle reddedilen iddianame, istinaf tarafından İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Davanın ilk duruşması 4 Ekim’de görülecek.

İzmir'de, 6 Ekim 2023 tarihinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eş Başkanları Berna Çelik ve Çınar Altan hakkında hazırlanan iddianame İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Daha önce İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ile İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “görevsizlik” gerekçesiyle reddedilen dosya, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi tarafından İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

"Örgüte üye olma" ve "Örgüte finansal destek sağlama" iddialarıyla yargılanan eski eş başkanlara duruşma günü için 4 Ekim tarihi verilirken, tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

İKİ MAHKEME İDDİANAMEYİ KABUL ETMEDİ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Mayıs ayının başında hazırlanan iddianamenin ilk olarak gönderildiği İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 2 Mayıs'ta dosyanın "Örgüte finansal destek sağlama" kapsamında olduğunu belirterek, “görevsizlik” kararı verdi. Kararla birlikte iddianame bu kez İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu mahkeme heyeti de, 28 Mayıs'ta "Örgüte finansal destek sağlama" iddiasına yönelik yeterli delil bulunmadığını belirterek, dosya ile ilgili “görevsizlik” kararı verdi. İki mahkemenin verdiği "görevsizlik" kararı sonrasında dosya İstinaf Mahkemesi’ne taşındı.

HAZIRLANAN İDDİANEME

İddianamenin kabul edilmemesi nedeniyle hala duruşmaları görülmeyen tutsak eşbaşkanlar, partinin, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (EGE TUHAYDER), Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) ile Emek ve Demokrasi Güçleri'nin açıklamalarına katılmakla suçlandı. Partinin yürüttüğü faaliyet ve kampanyalarının da yer aldığı iddianamede, halk toplantıları suç olarak gösterildi. Yine parti binasında yapılan basın toplantıları ve kadın kurumlarına yer temin edilmesi de suç sayıldı. İddianamede, ayrıca eş başkanlar hakkında ifade veren açık tanık “Buse Aslan” ve gizli tanık “Dokuz’un” beyanları yer aldı. (MA)

Reklam