Bangladeş'te hükümet sokağa çıkma yasağı ilan etti
Bangladeş'te hükümet kamu istihdamındaki reformları protesto eylemlerini bastırmak için sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Fotoraf: AA
Bangladeşli öğrenciler, kamuda çalışan personelin liyakat esasına göre seçilmesi talebiyle günlerdir hükümeti protesto ediyor.
En az 187 kişinin hayatını kaybettiği eylemler sürerken salı günü hükümet sokağa çıkma yasağı ilan etti. Hükümet internet kesintileri ve askeri müdahale ile eylemleri bastırmaya çalışıyor.
Malezya ve Nepal, ülkedeki vatandaşları tahliye ediyor.
Bangladeş'teki internet ve iletişim kesintisinin vatandaşlarına ulaşmayı engellediğini ifade eden Malezya İçişleri Bakanı Saifuddin Nasution Bin İsmail, 123 kişini tahliye edildiğini bildirdi. İsmail, 40'tan fazla Malezyalının okul ve iş gibi nedenlerle ülkede kalmaya devam etmeyi seçtiğini açıkladı. Nepal Dışişleri Bakanlığı şu ana kadar Nepalli 800 öğrencinin hava veya kara yoluyla ülkeyi terk ettiğini açıkladı.
Nepal Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Amrit Bahadur Rai, Bangladeş'te telefon bağlantısının zayıf ve internetin ise tamamen çökmüş durumda olduğunu, bu yüzden Bangladeş'teki Nepal Büyükelçiliği ile iletişime geçemediklerini aktardı.
Bangladeş’te kamudaki kadroların üçte birinin 1971’de Pakistan’a karşı yürütülen bağımsızlık savaşına katılanların yakınlarına ayrılmasını sağlayacak yasanın tekrar gündeme gelmesi üzerine Bangladeşli üniversite öğrencileri, günlerdir protesto eylemleri düzenliyor. Öğrencilerin rahatsızlığı aslında söz konusu kota sisteminin ötesine uzanıyor. Ülkedeki genç nüfusun işsizlik oranlarının yüksekliği ve zorlu ekonomik koşullar, Bangladeşli gençlerde hayal kırıklığı ve umutsuzluğa sebep oluyor. Uzmanların tahminlerine göre, yaklaşık 18 milyon Bangladeşli genç işsiz. Genç nüfus için de kamu sektöründeki işler, düzenli maaşları ve sosyal haklarıyla, ekonomik fırsatların sınırlı olduğu bir ülkede oldukça talep görüyor. Bu yüzden kamuda işe alımların liyakate dayalı olarak yapılmasını talep eden öğrenciler, günlerdir sokaklarda.
Bangladeş'te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56'sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken; bunun yüzde 30'u, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerini kapsıyor. Söz konusu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018'de kaldırılmıştı. Ancak Yüksek Mahkeme’nin, geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başladı. Bu sistemi ayrımcılık olarak nitelendiren gençler, bunun Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi’nin ve destekçilerinin çıkarları için yapıldığını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)