28 Temmuz 2024 14:52

Ritim Orman’dan ‘Obur Cengiz’ videosu

Çanakkale’de yaşam savunucularının oluşturduğu ‘Ritim Orman’ topluluğu, söz ve müziğini kendi yaptığı ‘Obur Cengiz’ şarkısını seslendirdiği bir video yayınladı.

Fotoğraf: Ritim Orman’ın sosyal meyda hesabından alınmıştır

Paylaş

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yaşamını sürdüren yaşam savunucularının oluşturduğu ve bir süredir yöredeki çeşitli eylemlerde boy gösteren ‘Ritim Orman’ topluluğu, söz ve müziğini kendi yaptığı ‘Obur Cengiz’ şarkısını seslendirdiği bir video yayınladı.

Yöre halkının ve yaşam savunucularının uzun yıllardır süren bir mücadeleyle engellemeye çalışıp, açtıkları ilk davayı da kazandıkları Cengiz Holding’e ait ‘Halilağa Bakır Madeni’ projesi son olarak tekrardan ÇED olumlu raporu almış, çok sayıda kurum ve vatandaşın bu raporun iptali yönünde açtıkları ikinci dava ise geçtiğimiz ay mahkeme tarafından reddedilmişti.

Kazdağları’ndaki bütün maden ruhsatlarının iptali için mücadele veren Ritim Orman, ülkedeki bütün yaşam savunucularını bu mücadelede desteğe çağırıyor.

Şarkının sözleri şu şekilde:

Doymak bilmez obur cengizYedin kurdun kuşun aşınıDişinde kaldı altın sarısıKefene de sığmaz dünyanın malı

“CENGİZ KÖYÜ, ORMANI YEMEKTE ISRARLI, BİZ DE DİRENMEKTE!”

Ritim Orman Instagram hesabında videoyu şu açıklamayla paylaştı:

Uzun zamandır hukuksal yollar ve eylemlerle Cengiz Holding’in Hacıbekirler Köyü’nde (Bayramiç-Çanakkale) kurmayı planladığı Halilağa Bakır Madeni Projesi’ni durdurmaya çabalıyoruz.

Proje ile ilgili “ÇED Olumlu” kararının iptali için çevre dernekleri ve yörede yaşayan 90 bireysel davacı olarak açtığımız davayı kaybettik. İtiraz hakkımız saklı ve hemen harekete geçildi ancak bu karar onları da harekete geçirecek ve olasılıkla Kirazlı’da olduğu gibi ağaç kesimine başlayacaklar.

Maden şirketleri halka ve çevre savunucularına soluk aldırmıyor. Biz de Bayramiç ve Çanakkale’de halkı bilgilendirme ve maden karşıtı eylemlerimizi yoğunlaştırarak Kirazlı’da yaşanan ağaç kıyımının bir benzerinin yaşanmaması için elimizden geleni ardımıza koymayacağız.

Ağaçların, sincapların, tilkilerin kuşların dili yok, başlarına geleceklerden de bihaberler. Ritim Orman olarak ormanın ve içindeki canlıların yaşam hakkını savunmak için şarkılarımız ve ritim aletlerimizle pazarlarda, köy meydanlarında halkın dikkatini çekmeye, şirketlerin neyin peşinde olduklarını, bizden alacakları suyun, toprağın değerini anlatmaya çalışıyoruz.

(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Paris 2024 | Triatlon yüzme antrenmanı Sen Nehri'ndeki kirlilik nedeniyle iptal edildi

SONRAKİ HABER

Açlık sınırı asgari ücreti solladı: 20 bin 776 lira!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa