Çeşme Alaçatı Port'ta buharlaşan “milyon avrolar” Meclis gündeminde
Gazetemizin gündeme getirdiği Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme A.Ş. davasında "buharlaşan milyon avrolar" iddialarını DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, TBMM gündemine taşıdı.
Alaçatı Port mevkii Karşıyaka Azmağı’nda devam inşaat | Fotoğraf: ŞPO
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir'in Çeşme ilçesinde "Alaçatı Port" olarak bilinen alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenar çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler, projeyle ilgili yolsuzluk iddiaları tartışmaları hakkında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) İzmir Milletvekili İbrahim Akın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Akın, soru önergesinde Çeşme'deki Port Alaçatı projesiyle ilgili yolsuzluk iddiaları ve bu iddialara ilişkin Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan soruşturma dosyası kapsamındaki şüphelilerin bugüne kadar ifadelerinin neden alınmadığını ve savcılık önüne neden çıkarılmadığını sordu.
İDDİALAR NEDEN ARAŞTIRILMIYOR?
Konu ilk kez gazetemizin, Alaçatı Port davasına buharlaşan "milyon eurolar" damga vurdu, başlıklı haberiyle kamuoyunun gündemine taşımıştı. Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme A.Ş ortaklarından bazılarının, bilerekve planlayarak şirketi zarara uğrattıkları, inşa edilen taşınmazların tapuda gösterilen ve şirket kayıtlarında yer alan satış bedelleri ile gerçek satış bedelleri arasında büyük farklar olduğu mahkeme ve VergiDenetim Kurulu Raporlarına yansımıştı. Satışların arasındaki farkların haksız ve usulsüz kazanç olarak bazı şahıslara aktarıldığı, kamunun ve şirketteki diğer pay sahiplerinin zarara uğratıldığı ileri sürülmüştü.
Önergede, Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Çeşme Emniyet Müdürlüğü'ne yazılan yazıya rağmen, aradan 4 ay gibi bir sürede işlem yapılmamasının nedeni soruldu. İddiaların, Vergi Denetim Raporları'na da yansıdığını önergesinde yer veren Akın, "En az 20 milyon Avroluk şaibeli bir meblağın ortaya çıktığı ve bu meblağın şirkete ait resmi kayıtlara dâhil edilmediği, bu paraların bazı kişilere aktarıldığı iddia edilmektedir. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, İzmir Sektörel Denetim Daire Başkanlığının 20.11.2023 tarih ve 2023-[2014-1-1162]/8 sayılı bir denetim raporunun mevcut olduğu da bilinmektedir" dedi.
"SORUŞTURMA BAŞLATILDI İŞLEM YOK"
Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığına 19 Haziran 2023 tarihinde suç duyurusunun ardından Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı 2023/3616 nolu dosya ile bir soruşturma başlattı. Aradan geçen süre içerisinde ÇeşmeCumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturma dosyası kapsamındaki şüpheliler, bugüne kadar ifadelerinin alınması için savcılık önüne çıkarılamadı.
Akın, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
- Aradan geçen 4 ay içinde söz konusu soruşturma kapsamındaki şüphelilerin ifadeleri alınmamışsa bu gecikmenin nedeni nedir?
- Her savcılık talimatında ifade alma işlemi için aylarca zamanın geçmesi mi beklenmektedir?
- Soruşturma dosyasında ve savcılık müzekkeresinde şüphelilerin adresleri bildirildiği halde Çeşme Emniyet Müdürlüğünce herhangi bir işlem neden yapılmamıştır?
- Savcılık talimatına karşın, Çeşme Emniyet Müdürlüğü görevini mi savsaklamıştır?
- Savcılık talimatına uygun hareket etmeyen Çeşme Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve ihmali görülen kamu personeli hakkında herhangi bir disiplin işlemi başlatacak mısınız?