03 Ağustos 2024 10:59

Akademisyen Bilgin Çelik, DEÜ Rektörlüğü'ne açtığı mobbing davasını kazandı

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik, Rektörlüğe açtığı mobbing davasını kazandı. Rektörlük, Çelik'e 80 bin TL tazminat ödeyecek.

Fotoğraf: Ramis Sağlam| Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü iken "mobbing" uygulamalarıyla gündeme gelen Nükhet Hotar döneminde açılan tazminat davaları sonuçlanmaya devam ediyor. Açılan davalardan biri de DEÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik'e ait. Akademisyen Çelik, 2018-2019 döneminde kendisine açılan disiplin soruşturma ve cezalarıyla mobbing uygulandığı gerekçesiyle Rektörlük aleyhine yasal faiziyle birlikte 200 bin lira manevi tazminat davası açtı.

ELEŞTİRİ HAKKI YOK SAYILDI

DEÜ Rektörü'nün "Manav Projesini" sosyal medya hesabı üzerinden eleştirdiği için verilen disiplin cezalarını Anayasal hak ihlali olarak değerlendiren Danıştay, verilen üç cezayı yerel mahkemenin kararına uyarak iptal etti. DEÜ Rektörlüğü bu haksız ve hukuksuz cezaları, Çelik'in Yakınçağ Anabilim Dalı Başkanlığı'na atanmasını engellemek ve Profesörlük kadrosunu vermemek için gerekçe gösterdi.

Çelik'in DEÜ Rektörlüğü hakkında, manevi olarak itibarsızlaştırıldığı ve "sistematik mobbinge" maruz kaldığı iddiasıyla açtığı 200 bin liralık davada İzmir 3. İdare Mahkemesi, Çelik'e yaşadığı elem, üzüntü ve somut uyuşmazlık nedeniyle 23 Mart 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yasal faiziyle birlikte 80 bin lira tazminat ödemeye hükmetti.

MAHKEMEDEN MOBBİNG TANIMLAMASI

Mahkeme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının “mobbing” kavramını değerlendirerek, işyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen psikolojik baskıya, kararında yer verdi.

Kararda, "Belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı,olumsuz tutum ve davranışlar bütünü olarak tanımlamıştır” denildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre de farklı bakış açısıyla mobbing tanımlamasına yer verilen kararda, "Bir çalışana veya bir grup çalışana intikamcı, acımasız veya kötü niyetli girişimlerle adaletsiz ve sürekli negatif tavır ve eleştiriler, sosyal ortamından izole etme, hakkında dedikodu yapma veya yanlış söylentiler yayma yoluyla zayıflatmak ya da aşağılamak amacını güden eziyet edilmeyi içeren birpsikolojik taciz şeklidir” olduğu ifade edildi.

"MOBBİNGÇİ" HOTAR'A TEBLİGAT ÇIKACAK

DEÜ Rektörlüğü döneminde mobbinglerle anılan Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar, 2024 Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı kararıyla Akdeniz için Birlik nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak görevlendirilerek Büyükelçilik olarak atandı. Fakat rektörlüğü süresince uyguladığı mobbing davaları, Hotar'ın peşini bırakmıyor.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, DEÜ eski Rektörü Hotar'la birlikte o dönem görev yapan rektör yardımcılarının da içinde olduğu 18 kişiye soruşturma açılması ve işlem tesis edilmesi için tebligat gönderdi.

ÖNCEKİ HABER

Bursa İbraş Kauçuk’ta 6 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Bakırdan bir dünya yaratan son ustalardan Karani Erol’u dinliyoruz: Bakır Bey

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa