04 Ağustos 2024 15:08

Akhisar'da bin zeytin ağacını kesim için tutulan köylüler kurtardı!

Gıda krizi kapıdayken üzerinde meyveleriyle 1000 zeytin ağacı kesilmek isteniyor! Manisa Akhisar'da zeytinliği, kesim için tutulan köylüler kurtardı.

Fotoğraflar: Yeğenoba köylüleri

Paylaş

Özer AKDEMİR
Manisa

Manisa Akhisar ilçesine bağlı Yeğenoba köyündeki verimli zeytin ağaçları üzerindeki zeytinlerle birlikte kesilmeye başlandı. Orman arazisi üzerine dikildiği gerekçesi ile mahkeme kararı sonrası kesimine başlanılan yaklaşık 1000 zeytin ağacını kesim için çağrılan köylüler kurtardı.

AKP yıllardır zeytinlik ve ormanlık alanları özellikle madencilik ve enerji yatırımları için şirketlere tahsis ederken vatandaşın yıllar öncesinden zeytin diktiği arazilerdeki zeytinlikleri "arazi orman idaresine ait" diyerek kesmek istiyor. Şirketlere binlerce hektarlık orman ve zeytinlik alanları tahsis eden hükümet iş yurttaşların diktiği zeytinliklere gelince şahin kesiliyor. Bu çarpık durumun son örneği Manisa Akhisar'a bağlı Yeğinoba köyünde yaşandı.

Çevre Düzeni planlarında "orman vasfını kaybetmiş hazine arazisi (2B)" olarak geçen eğimli araziye köylüler yaklaşık 15 yıl önce yüzlerce zeytin ağacı dikti. Her yıl bakımları yapılan ve son derece sağlıklı gelişen zeytin ağaçları bir süni sonra zeytin vermeye başladı.

Bu arada orman idaresi 2B arazisine zeytin diken yurttaşları mahkemeye verdi. Şu an 15 yaşında olan ve üzerinde yoğun miktarda zeytin bulunan ağaçlar mahkemenin Orman İdaresini haklı bulmasının ardından dün kesilmeye başlandı.

KESİM İÇİN GELDİLER KESİMİ DURDURDULAR

Yevmiye usulü zeytin kesimi için bölgeye çağrılan köylülerden adının haberde geçmesini istemeyen bir köylü yaklaşık 20 kadar zeytini kestikten sonra kesim işini durdurduklarını söyledi. Zeytinleri kesmek için gelmelerine rağmen vicdanı el vermediği için kesimi durdurduklarını belirten köylü, kesilen zeytin ağaçlarının ve kesilmek istenen zeytinliklerin videosunu çekti. Köylü videoda "Ağaçların üzerindeki zeytinlerin hasat edilince kadar kesimi durdurduk. Vicdanım elvermedi. Bugün ülkemiz gıda krizi ile boğuşurken, Ukrayna'dan, Rusya’dan ayçiçek yağı alınırken bunların kelimesi kanıma dokunuyor. Burada siyasi bir amacım da yok ancak insani olarak buna gönlüm elvermiyor. Bu nedenle arkadaşlardan da rica ederek kesim işini durdurduk. Şu zeytinlerin güzelliğine bakın! Günah günah günah! Devlet buraya çam dikse en az 20 yıl var gelişmesi için. Oysa meyve veren, gelişen zeytin ağaçlarını kesmek ne denli insani" dedi.

KADASTRO İLANINDAN HABERİMİZ OLMADI

Bölgede kayınpederi Mesut Tire'nin zeytinleri olduğunu belirten Bekir Tire şunları söyledi: "Burada kayınpederimen diktiği yaklaşık 125 kadar zeytin ağacımız var. 2018 yılında Orman kadastrosu geçiyor bölgeden. Zeytinliklerin bir kısmı 2B, bir kısmı ise orman olarak kaydediliyor. İşin ilginç tarafı bu kadastro ilanı zeytinlikler Yeğenoba köyünde olmasına rağmen Koyunlu'da askıya çıkarılıyor. Bizlerin haberi dahi olmadı yani. Bunu mahkemede dile getirdik ancak mahkeme bu duruma itibar etmeyerek orman arazisi içinde kalan zeytinlerin sökümüne karar verdi. Zeytinleri kesmek için tutulan köylüler 20 kadar ağacı kestikten sonra vicdanları elvermeyerek kesimi durdurdular. Yarın (pazartesi) kaymakamlık ve Orman idaresi ile tekrar görüşeceğiz. Bu duruma çözüm arıyoruz. Yazık verimli zeytin ağaçlarına" dedi.

NİKEL MADENİ BİNLERCE AĞACI KESERKEN ORMAN İDARESİ NEREDEYDİ?

Kesim yapılan zeytinliğin Gördes Nikel Madenine kuş uçuşu 3 km uzaklıkta olduğunu aktaran eski Kayacık Beldesi Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu, madenin bölgedeki yüzlerce hektar orman ve zeytin ağacının maden tarafından kesildiğini dile getirdi. Orman idaresinin maden işletmesi binlerce çam ve zeytin ağacını keserken neden ses çıkarmadığını soran Koyunlu, "Ben de CHP Manisa milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu'nu aradım durumu anlattım. Onun da devreye girmesi ile pazartesi kaymakamlık, valilik gibi kurumlarla görüşecek köylüler. Küresel ısınma almış başını gitmişken, kuraklık, gıda krizi kapımızdayzen biz bu akıl tutulması işe karşı zeytinleri kurtarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de faşist kalkışmaya antifaşist barikat 

SONRAKİ HABER

SOCAR'ı protesto eden Filistin İçin Bin Genç üyelerine gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa