Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya yoksulluğa karşı ayakta
Nijerya’da hayat pahalılığı ve hükümetin ekonomi politikalarına karşı geçen hafta yeniden başlayan protesto gösterileri sürüyor. Gerçek mermi kullanan polis çok sayıda kişiyi öldürdü.
Fotoğraf: Adam Abu-bashal/AA
Nijerya’da hayat pahalılığı ve hükümetin ekonomi politikalarına karşı geçen hafta yeniden başlayan protesto gösterileri sürüyor. Uluslararası Af Örgütü, güvenlik güçlerini en az 13 göstericiyi öldürmekle suçladı. Haber ajansları önceki gün ölü sayısının 17’ye yükseldiğini duyurdu.
Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya, Devlet Başkanı Bola Tinubu’nun Mayıs 2023’te yakıt sübvansiyonunu sona erdirmesiyle fiyatların yükselmesi ve “ekonomik reformlar” ile para birimini serbestleştirmesinin ardından yüksek enflasyon ve para birimi ‘naira’nın değer kaybetmesinin yarattığı sorunlarla mücadele ediyor. Ülkede litresi 185 nairaya (0,24 dolar) satılan akaryakıtın fiyatı hükümetin kararıyla 620 nairaya (0,82 dolar) kadar çıktı.
Nijerya’da “#EndbadGovernanceinNigeria/Nijerya’da kötü yönetime son” olarak adlandırılan protesto hareketi internet üzerinden yürütülen bir kampanya ile destek kazandı. Haziran 2023’te sınırlı bir kitle ile başlayan hareket daha sonra durulmuştu. Ancak Kenya’daki gençlik eylemlerinin yeni vergilerin ertelenmesiyle sonuçlanmasından da güç olarak bu ay yeniden alevlendi.
Nijerya polisi protestoların ilk iki gününde yaklaşık 700 kişiyi gözaltına aldığını ve bu kişileri “silahlı soygun, kundaklama, fesat ve mülke zarar verme" ile suçladığını söyledi. Af Örgütü ise polisi göstericileri serbest bırakmaya ve kalabalığı dağıtmak için gerçek mermilerle ateş açmaktan kaçınmaya çağırdı.
Cumartesi günü ise kuzeydeki Kano kentinde düzenlenen bir gösteride polisin üç kişiyi öldürdüğü öğrenildi. AFP’ye konuşan bölge sakinlerinden Sanusi Usman polisin “kalabalığı dağıtmak için gerçek mermi kullandığını" söyleyerek, “Aralarında iki çocuk ve yoldan geçerken vurulan hamile bir kadının da bulunduğu üç kişi öldü” dedi. Bir başka Nijeryalı Awwalu İbrahim de “Çocuklardan biri dokuz yaşındaydı. Komşumun oğluydu” diye belirtti.
Bugün televizyonda ulusa seslenen Devlet Başkanı Bola Tinubu ise protestolara ara verme ve diyalog çağrısında bulundu.
Guardian’a konuşan Abuja merkezli kamu strateji firması Gatefield’in küresel politika müdürü Adewunmi Emoruwa’na göre “Bu Nijerya’nın Magna Carta anı”: “Seçkinler arasındaki çekişmelerin ortasında, açlık ve yoksulluk çeken sıradan Nijeryalılar mücadele ediyor. Eğer bu kargaşa hükümetin daha fazla hesap verebilir olmasını sağlarsa gerçek faydalanıcılar nihayetinde halk olacaktır.” (DIŞ HABERLER)