14 Ağustos 2024 12:21

Türk Toraks Derneği: Yaşamı ve yaşatmayı savunuyoruz

Türk Toraks Derneği, sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören yasayla ilgili yaptığı açıklamada, "Gezegenin sağlığı için tek sağlık anlayışını, tüm canlılarla ortak yaşamı savunuyoruz" dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu sokak hayvanlarının katliamına ilişkin yaptığı açıklamada, “Sokak hayvanlarının ölüm fermanı olan ve TBMM'de kabul edilen kanun teklifinin tek sağlık bakış açısıyla yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Yaşamı ve yaşatmayı savunuyoruz” dedi.

İnsan sağlığının tek başına değil tüm ekosistem ile değerlendirilmesi gerektiğini belirten Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Doç. Dr. İpek Candemir, "Dünya, insan türünün doğa ve diğer canlılarla beraber yaşadığı en büyük ekosistemdir. Bu sistem içerisindeki her bir öğe, diğer öğelerle karşılıklı bir fayda içerisinde olup bu sistemi hep beraber ayakta tutmaktadırlar.  'Tek sağlık' insanların, hayvanların ve çevrenin optimal sağlığına ulaştırılması için farklı disiplinlerin birlikte çalışarak dünya sağlığının korunmasıdır. Tek sağlık, öncelikle insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı arasındaki yakın ilişkileri kabul eder. Bu ilişkiler bir bütündür ve birinin diğerine üstünlüğü gibi hiyerarşik değildir. Ekosistem içerisindeki tüm canlıların belirli bir düzen içerisinde karşılıklı etkileşimi söz konusu olup, bunlardan birisinin eksikliği, yok olması bütün bir ekosistemi etkilediği gibi bunun bir parçası olan insan sağlığını da olumsuz yönde etkiler” dedi.

"İNSAN SAĞLIĞINI KORUMAK BÜTÜNCÜL VE BİLİMSEL OLARAK ELE ALINMALI"

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Damla Karadeniz ise doğanın sahibinin tek başına insan olmadığını belirterek, "Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme gelen Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair çok tartışmalı kanun teklifi kabul edilirken gerekçe gösterilen 'önce insan' kavramı aslında kendi içerisinde önemli çelişkileri barındırmaktadır. İnsan sağlığını korumak bütüncül ve bilimsel olarak ele alınmalıdır.  Tek Sağlık yaklaşımının ülkemizde uygulanmasındaki başlıca sorunlar, uygulamak için yasal bir çerçevenin bulunmaması, farklı devlet kurumları ve özel kurumlar arasında zayıf koordinasyon, hayvan hastalıklarının uygun şekilde gözetim eksikliği, sektörler arasında zayıf veri paylaşım mekanizması ve sınırlı bütçenin olmasıdır.  Asıl çözüm buradaki sorunları ortaya koymak ve uygun yaklaşımları hayata geçirmektir” diye konuştu.

"TÜM CANLILARLA ORTAK YAŞAMI SAVUNUYORUZ"

Karadeniz, doğanın sahibinin tek başına insan olmadığını, aksine insanın doğanın bir parçası olduğunu hatırlatarak, “Gezegenin sağlığı için, tek sağlık anlayışını, tüm canlılarla ortak yaşamı savunuyoruz. Ekosistemin bir bütün olduğunu, sadece insanlardan oluşmadığını, hayvanların ve doğanın bu bütünün ve sağlıklı olmanın bir parçası olduğunu hatırlatarak, sokak hayvanlarının ölüm fermanı olan ve TBMM’de kabul edilen kanun teklifinin tek sağlık bakış açısıyla yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CarrfourSA depo işçilerinin direnişi Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Edirne’de üreticiler kuraklıkla boğuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa