15 Ağustos 2024 14:34

DEM Parti Grup Başkanvekili Temelli: Ortadoğu’nun ateşkese ihtiyacı var

DEM Parti Grup Başkanvekili Temelli, “Nasıl şimdi Gazze için ateşkes görüşmeleri söz konusu ise aslında tüm Ortadoğu’nun acilen bir ateşkese ihtiyacı var. Tüm silahların susmasına ihtiyaç var” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Bugün yaşamını yitiren tarihçi ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci'yi anan Temelli, "Tarık Ziya Ekinci’nin mücadelesini sürdüreceğimize söz veriyoruz" dedi. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın bugün Meclis Genel Kurulu'nda konuşma yapacağını söyleyen Temelli, Filistin’deki soykırımın sonlanması için tüm devletlerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini kaydetti. Temelli, "İsrail devletinin hayata geçirdiği saldırılar, işgalci politikaları son dönemlerde soykırıma dönüştü. 40 binden fazla insanın yaşamını yitirdi. Bunun için gerçekten küresel diplomasisinin harekete geçmesi ve İsrail devletinin bu saldırganlığı durdurması gerekiyordu" dedi. 

“BU SALDIRGANLIĞI DURDURMAK ZORUNDAYIZ”

Temelli, şöyle devam etti: "Filistin sorunu derin bir sorun, Ortadoğu’nun en büyük sorunlarından biri. Kürt sorunu ve Filistin sorunu çözülmediği sürece Ortadoğu'ya barışın gelemeyeceği, Ortadoğu halklarının huzura kavuşamayacağı ama sadece Ortadoğu halklarının değil dünya siyasetinin de istikrara kavuşamayacağını çok iyi biliyoruz. Bu saldırganlığı durdurmak zorundayız.”  

“TİMSAH GÖZYAŞI DÖKÜP TİCARET YAPIYORSUNUZ”

AKP iktidarı sadece hamasetten beslenerek Ortadoğu’ya yönelik tutumunu sürdürdüğünü söyleyen Temelli, “İsrail'e karşısınız, soykırıma karşısınız, her türlü timsah gözyaşları ile bunu dile getiriyorsunuz, ama öte yandan ticarete devam ediyorsunuz. Azerbaycan gazının İsrail'e ulaşmasına yol veriyorsunuz. Savaşı durduracak sahici hiçbir tedbir almamış hiçbir adım atmamışsınız. Neden? Çünkü sizin Filistin meselesine yaklaşımınızın arkasında yatan neden Kürt sorununa yaklaşımınızdır. Kürt sorunun demokratik çözümü konusundaki yaklaşımınız aslında tüm Ortadoğu politikanızı da belirlemiş oluyor” diye konuştu.

Ortadoğu’da istikrarın Kürt sorununun çözümünden geçtiğini ifade eden Temelli, “Bakın Rojava’daki savaş giderek başka bir boyuta sürükleniyor. İsrail’in Gazze’den sonraki savaşı, bölgeye yayma stratejisi, savaşı İran’a kadar uzatma meselesi, Deyrazor’daki çatışmalara neden olmuştur. Rojava’daki halkların ortaklaşa oluşturduğu yönetim, o demokratik yönetim aslında Ortadoğu halklarının bir arada nasıl yaşayabileceğine dair demokratik özerk bir anlayışı ortaya koymaktadır. Orada ortaya konmuş olan çözüm, Suriye’nin demokratikleşmesi ve Suriye’nin huzura kavuşması açısından çok önemli bir adımdır” dedi.  

“6 BİN 500 KAYIP ÊZİDÎ KADIN VE ÇOCUĞUN IŞİD’İN ELİNDE”

“Tam 10 yıl önce 3 Ağustos, Êzîdi Katliamı’nın yıl dönümüydü. Tam 10 yıl önce Êzîdiler soykırıma tabi tutuldular. Evet, 5 binden fazla Êzidî katledildi, 6 bin 500 Êzîdi kadın ve çocuk kaçırıldı. 400 bin Êzidî yerinden ve yurdundan edildi, 300 bini bugün Federe Kürdistan Bölgesi’nde çadırlarda yaşamak zorunda. 100 bini dünyanın çeşitli ülkelerine yayıldı. Ezidilerin kutsal kenti Şengal’de yaşama hakları ellerinden alındı. Şimdi Ezidiler Şengal’e geri dönüyor” diyen Temelli, bugün 6 bin 500 kayıp Êzidî kadın ve çocuğun IŞİD tarafından alıkonulduğunu söyledi.  

“TÜM SİLAHLARIN SUSMASINA İHTİYAÇ VAR”

Temelli konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bugün Türkiye’de, Irak'tan gelenlerle güvenlik başlığı altında görüşmeler gerçekleştiriliyor. Bu görüşmelere baktığımızda; savaş siyaseti anlayışının bu görüşmelerde hakim olduğunu görüyoruz. Bu görüşmelerde çıkan sonuç; Irak’ta, Kerkük'te, Süleymaniye’de, Erbil’de ortaya çıkan halk iradesinin geleceğini riske atan görüşmeler olma olasılığı çok yüksektir. Bizim çağrımız nettir. Bütün Ortadoğu’ya topyekûn bir ateşkes öneriyoruz. Nasıl şimdi Gazze için ateşkes görüşmeleri söz konusu ise aslında tüm Ortadoğu’nun acilen bir ateşkese ihtiyacı var. Tüm silahların susmasına ihtiyaç var.”

Meclisin yarın Can Atalay için toplanacağını hatırlatan Temelli, “Yarın sevgili Can Atalay için toplanacağız, bununla ilgili Meclis başkanlığına bir başvurumuz olmuştu ve Meclis Başkanlığı da iç tüzüğün gereğini yaptı. Yarın saat 14:00’te bu toplantı gerçekleşecek. Umarım AKP içinde bu konuya hukukun anayasanın iç tüzüğün sınırları içerisinde yaklaşan vekiller çıkar bir görüşme açılır ve sonrasında da umuyorum ki sevgili Can Atalay vekilliğe geri döner ve mahkumiyeti sonlanır. Bu bizim beklentilerimiz. Bu beklentilerin gerçekleşme olasılığı ne kadar varsa gerçekleşmeme olasılığı da o kadar var. Gerçekleşmeme olasılığının müsebbibi anayasa ve hukuku yasaları tanımayan bu iktidar ve onun yaklaşımlarıdır” dedi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Bakanlıktan M çiçeği hastalığı açıklaması: Henüz kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı yok

SONRAKİ HABER

Son 5 yılda 2 milyon 436 bin kişi eğitim sebebiyle göç etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa