15 Ağustos 2024 17:08

Yeni Kaledonya’da protestolarda 11 kişi yaşamını yitirdi 

Yeni Kaledonya’da Fransa'nın anayasa değişikliği ile seçmen kütüklerine müdahalesine karşı yapılan eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 11’e yükseldi.

Yeni Kaledonya’da protestolarda 11 kişi yaşamını yitirdi 

Fotoğraf: FLNKS (Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi) resmi Facebook sayfası

Fransa'nın anayasa değişikliği ile seçmen kütüklerine müdahale etmesi nedeniyle Hint-Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya’daki protestolar sürüyor. Güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 11’e yükseldi.

Fransız basınının Noumea Savcılığına dayandırdığı haberlere göre, Yeni Kaledonya'nın doğusundaki Thio Köprüsü'nde güvenlik güçlerinin bağımsızlık yanlılarına saldırısı sonrası bir kişi yaşamını yitirdi. Savcı Yves Dupas, jandarmanın kendisine açılan ateşe karşılık verdiğini ve olayda iki bağımsızlık yanlısının yaralandığını savundu. Başından yaralanan bir kişinin hastaneye kaldırıldığı sırada hayatını kaybettiği aktarıldı. Böylece Ada'daki eylemlerde ölenlerin sayısı 11'e yükseldi. 

Savcılık, biri “Güvenlik güçleri tarafından ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddetin niteliklerine”, ikisi “Güvenlik güçlerine yönelik şiddete” ilişkin olmak üzere olayla ilgili 3 soruşturma açtı.

Yeni Kaledonya'da Fransız hükümetinin yerel halkın gücünü kırmaya neden olacak anayasal reform girişimine karşı çıkan bağımsızlık yanlıları 13 Mayıs'tan itibaren harekete geçmişti. 

Fransız hükümeti, başta başkent Noumea olmak üzere Ada'nın çeşitli noktalarında harekete geçen kitleyi bastırmak için bölgeye polis ve jandarma göndererek olağanüstü hal ilan etmişti.

Ada'daki Fransız seçmenlerin sayısını artıracak anayasal reformun yürürlüğe girebilmesi için Fransız Parlamentosunun iki kanadının bir arada toplandığı Kongrede kabul edilmesi gerekiyor. Protestoların ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tartışmalı reform girişiminin askıya alındığını bildirmişti. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

İliç siyanür faciasının üzerinden 1 yıl geçti. Hava, toprak ve su zehirlendi; 9 işçi can verdi. Daha fazla altın için kuralsız çalışmanın önünü açanlar aklandı. Halk zehirlenmiş doğa ve işsizlikle baş başa. Facianın ana sorumlularından uluslararası maden tekeli SSR, hisse senedi değerlerinin yükselmesiyle felaket öncesine geri döndü. İliç’teki altın için de “iş birliği içinde olduğu iktidarla” pazarlıkta.

Türkiye’de siyanür kullanılan 24 maden var. Bunların 10’u fay hattı üzerinde.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Grevdeki Çelikaslan Tekstil patronunun kardeşi: "Benim zenginliğimi Allah verdi."

Evrensel'i Takip Et