Meclis'te Can Atalay oturumu: Bozdağ'ın yönetmesine itiraz eden vekillere AKP'liler saldırdı

TBMM Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkında verdiği kararın ardından olağanüstü toplandı. Oturumu Bekir Bozdağ'ın yönetmesine itiraz çıkan gerginlikte AKP'liler vekillere saldırdı.

16 Ağustos 2024 11:18
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ağustos 2024 00:48
Paylaş

TBMM Genel Kurulu, AYM'nin "milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde" kararı verdiği Can Atalay için bugün saat 14.00'da olağanüstü toplandı. Can Atalay oturumunu sıra Gülizar Biçer Karaca’da olduğu halde Bekir Bozdağ'ın yönetmesine itirazlar üzerine gerginlik çıktı, AKP'li Alpay Özalan TİP Milletvekili Ahmet Şık'ın üzerine yürüdü ve saldırdı. DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit başından yaralandı. Oturuma ara verildi.

TBMM Genel Kurulu'nda AYM'nin Can Atalay hakkında "milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde" kararı üzerine olağanüstü toplandı. Genel kurula MHP grubu katılmadı. AKP grubu ise yoklamaya katılmadı. Muhalefet çoğunluğu toplantı açılışı için yeterli oldu.

BOZDAĞ'IN OTURUMU YÖNETMESİNE İTİRAZ

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Bekir Bozdağ'ın Meclis'i yönetmesi karşısında usul tartışması talep etti. Talep kabul edilmesi üzerine görüşme lehte ve aleyhte konuşmalara geçildi. İlk sözü alan DEVA Partisi Genel Başkanı İdris Şahin, bugün CHP’li Gülizar Biçer Karaca’nın Meclisi yönetmesi gerektiğini belirterek, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un Meclis Genel Kurulunu yönetme görevini AKP’li Bekir Bozdağ’a vermesinin görevi kötüye kullanmak olduğunu söyledi. 

Ardından kürsüye çıkan Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın "Sizde zerre utanma yok. O yüzden burada usülü tartışmaya da lüzum yok” sözlerine AKP sıralarından sesler yükseldi. Ahmet Şık karşı tarafa “Sensin şerefsiz” diye tepki gösterirken, oturuma 15 dakika ara verildi.

İKİNCİ KEZ ARA VERİLDİ

Verilen aranın ardından Ahmet Şık yeniden söz aldı. Şık’ın konuşması genel kuruldan yükselen tepki ve hakaretler eşliğinde sürdü. Şık, "Sizin suçlarınıza ortak olmayan herkese terörist dediğiniz için Atalay’a 'terörist' demeniz şaşırtıcı değil. Bu ülkenin en büyük terör örgütü buradaki sıralarda oturanlardır. Utanmaz dediğim için kızdınız ya anlatayım size neden? Birazcık ahlak sahibi olsanız bu adam Meclisi yönetemez” diye konuşurken, Bekir Bozdağ bir kez daha oturuma 15 dakika ara kararı verdi.

AKP'LİLER ŞIK'A SALDIRDI, KOÇYİĞİT YARALANDI

O sırada Meclis İdare amiri olan AKP'li Alpay Özalan kürsüde bulunan Ahmet Şık'ın üzerine yürüdü ve boğazına saldırarak Şık'ı yere itti. Ahmet Şık yere düştü. Ardından AKP'liler muhalefet milletvekillerinin üzerine yürüdü. Saldırı sırasında arada kalan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, başından yaralandı. 

KARACA: HALK İRADESİNİ AYAKLAR ALTINA ALAMAYACAKSINIZ

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın konuşmasına çok sevdikleri yöntemle cevap verdi AKP sıraları… Kürsüye yürüyerek… Vekili susturmaya çalışarak… Lamı cimi yok, halk iradesini sessiz sedasız ayaklar altına alamayacaksınız!. AKP grubunun idare amiri Alpay Fehmi Özalan Ahmet Şık’a kürsüde saldırdı! Dem Parti grup başkanvekili Gülistan Koçyiğit’in kaşını yardı bir AKP’li vekil. AKP faşizminin sergilediği son performans! Meclisi irade gaspının alanı haline getirip, halk iradesini kör şiddetle ayaklar altına almanın kurşun askerleri! AKP’nin vekil sıfatlı barbarlarının mecliste döktüğü kan! Dem Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit ve CHP Milletvekili Okan Konuralp’in kaşını yaran barbarlar, meclise de kan sıçrattı. Bu devran döner. Çoğunluğunuz biter. Saltanatınız çöker.” diyererek tepki gösterdi.

Bekir Bozdağ meclis başkanvekillerini görüşmeye çağırarak oturumu 45 dakika daha erteledi. Ancak Meclis saatler süren aranın ardından toplanabildi.

Oturuma katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel "Yerlerde kan var, kadınlara vuruyorlar. Meclis'te kan akmaya başlıyorsa vatandaş ne yapacak? Utanç verici" diyerek tepki gösterdi. Özel, CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp'ın da kavgayı ayırmaya çalışırken yaralandığını aktardı.

TBMM'de muhalefet milletvekillerinin maruz bırakıldığı saldırı sonrası yerdeki kanlar görevliler tarafından silindi. 

KOÇYİĞİT: CEZA ALMADAN OTURUMA KATILMAYACAĞIZ

Saldırıda başından yaralanan Gülüstan Koçyiğit Halk Tv'ye bağlandı. Kaşına dikiş atıldığını durumunun iyi olduğunu belirten Koçyiğit "Çok önceden kurgulanmış bir saldırıydı. Münferit bir saldırı değildi. Önceden planlanmış kurgulanmış üzerine bir saikle gelmek istemişler, bunun altını çizmek isterim. Numan Kurtulmuş görüşmeye geldi. Alpay'ın ceza alması için sonuna kadar zorlayacağız. Şiddetle karşı karşıyayız. Meclis kaldığı yerden devam edemez. Ceza almadan oturuma katılım sağlamayacağız" dedi.

ÖZEL KURTULMUŞ'U ARADI: İNİSİYATİF ALMANIZ GEREKİYOR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u telefon ile aradı. Yaşanan olayların kabul edilemez olduğunu ifade eden Özel, Kurtulmuş’tan inisiyatif almasını ve siyasi parti temsilcileriyle yapılacak toplantıya bizzat kendisinin başkanlık etmesini istedi.

CHP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Özel, bir idare amirinin (Alpay Özalan) yaptığı saldırının izah edilemez olduğunu ifade etti. Özel, Meclis Başkanı’ndan artan şiddete "dur" demesini, Meclis’teki şiddet olaylarıyla ilgili bir toplantı planlanması durumunda ise bu toplantıya en üst düzeyde katılım göstereceklerini dile getirdi.

AHMET ŞIK VE ALPAY ÖZALAN'A KINAMA CEZASI VERİLDİ

Verilen aranın ardından oturumu yönetmek üzere TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Genel Kurul'a geldi. Oturumun açılmasının ardından Kurtulmuş, TİP Milletvekili Ahmet Şık ve AKP Milletvekili Alpay Özalan'a kınama cezası verilmesini oylattı. Oylama sonucu Ahmet Şık ve Alpay Özalan'a kınama cezası verildi.

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANINDAN HEDEF GÖSTEREN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında saldırıyı savundu, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Can Atalay'ı hedef alan ifadeler sarfetti. Köroğlu, "Burası TBMM dingonun ahırı değil,hakaret edersen cevabınıda alırsın. Osman Kavala,Selahattin Demirtaş ve Can Atalay teröristtir." ifadelerini kullandı.

ŞIK'A SALDIRAN VEKİLDEN PİŞKİN SAVUNMA

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a saldıran AKP İzmir Milletvekili ve Gençlik Kolları Başkanı  Eyyüp Kadir İnan’dan pişkin savunma geldi. İnan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "PKK Sempatizanı Ahmet Şık’ın kirli dili yüce meclisimize yakışmayan görüntülere sebep olmuştur. TİP ve DEM Partinin sıralarından ağza alınmayacak küfür ve hakaretler edilmiştir. Bizi bu millet buraya Cumhurbaşkanımıza, ailemize, karakterimize, partimize alçakça küfürler edilsin diye elbette göndermedi!” dedi.

CAN ATALAY: HUKUKTA FİİLİ DURUMLARIN YERİ YOKTUR

Tutuklu milletvekili Can Atalay görüşmeler sırasında sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. AYM'nin kararını hatırlatan Atalay, Meclis'e seslendi, "Hukukta fiili durumların yeri yoktur" dedi. Atalay'ın paylaşımı şöyle:

"Sayın Başkan, Sayın Milletvekilleri, Demokrasi ve hukuk bir bütündür, bölünemez. Anayasa bir bütündür, bölünemez. Anayasa’nın hükümlerini yok sayarak, keyfi yorumlarla göz ardı ederek ”milli irade”den söz edilemez. Sözlerimi teşekkür ve bir karardan alıntıyla bitirmek istiyorum. Teşekkürüm, Anayasa’ya ve hukuka sahip çıkan, Anayasa’nın uygulanması için çaba gösteren, ülkemizi hukuksuzluğun ve keyfiliğin tehlikelerinden korumak için çabalayan herkese. Aktaracağım alıntı ise nihai sözü söyleme yetkisinde olan ve bu yetkiyi Anayasa’dan alan Anayasa Mahkemesinin Meclis kürsüsünden okunması gereken, hakkımda verdiği ve 31 Temmuz – 1 Ağustos 2024 Tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararındandır. Lütfen dikkat buyurunuz: “… bir milletvekilliğinin düşmesi işleminin varlığından söz edilebilmesi için kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararının bulunması zorunludur. … somut olayda Hatay Milletvekili Şerafettin Can ATALAY ile ilgili TBMM Genel Kurulunda okunması mümkün olan, kesinleşen bir hükmün varlığından söz edilemez. ” Sayın Meclis, hukukta fiili durumların yeri yoktur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne saygılarımı sunarım"

GÖRÜŞME TALEBİ REDDEDİLDİ

Muhalefetin Can Atalay ile ilgili verdiği genel görüşme talebi oy çokluğuyla reddedildi. Yapılan konuşmaların ardından TBMM 1 Ekim 2024'e kadar çalışmalara ara verdi.

NE  OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğimin düşürülmesi işleminin, yok hükmünde olduğunu tespit etmişti. Can Atalay dün TBMM'ye yaptığı çağrıda "AYM kararı Meclis'te okunarak özlük haklarım tesis edilecektir. Konu, bu kadar açık ve basitken aksi yönde öne sürülen her türlü gerekçe, yalnızca Anayasa’ya uymamanın bahanesi olacaktır" dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası kapsamında hakkında hapis cezası verilen TİP’li Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna hükmetmişti. Kararın gerekçesinde, "Hukuken var olmayan işlem ile ilgili söz konusu talebin incelenebilmesine imkan bulunmadığı" ifade edilmişti.

TBMM, Anayasa Mahkemesi’nin 1 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararı üzerine olağanüstü oturumu beklemeksizin Atalay'ın milletvekilliğinden kaynaklanan özlük haklarını iade etmeliydi ancak bu anayasal zorunluluk hala yerine getirilmedi.

Kararın ardından Atalay'ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye için başvuruda bulunmuştu. Muhalefet partileri de Meclis Başkanlığına sunduğu ortak bir dilekçeyle, tatilde bulunan Meclis’in bu konu için özel oturum yapmasını talep etti.

AYM'nin Can Atalay hakkında verdiği son kararının ardından muhalefetin talebi üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nu 16 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Anayasa Mahkemesi kararının genel kurulda okunması halinde, Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesi sürecinin başlaması gerekiyor.

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP özel oturuma katılmayacağını açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

811 milyonluk ihale AKP’li Veysi Şahin’in şirketine verildi

SONRAKİ HABER

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın ikinci gününde devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa