17 Ağustos 2024 10:29

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarımsal destek az, sorunlar derinleşiyor

CHP Milletvekili Gürer, Niğde’de çiftçilerle görüştü. Çiftçiler, artan maliyetler nedeniyle zor günler yaşadıklarını anlatırken Gürer de bölgenin tarımsal destek eksikliklerine dikkat çekti.

Fotoğraf:Ömer Fethi Gürer'in basın danışmanı

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'de Ovacık, Hüsniye, Eminlik Köyleri ile Kemerhisar kasabasını ziyaret etti. Köy kahvelerinde çiftçilerle görüştü, tarla bitkileri ve sebze üretimiyle geçinen çiftçiler, yer altı sularının çekilmesi ve artan maliyetler nedeniyle zor günler yaşadıklarını, bu yılözellikle sulama suyu sıkıntısının ürünlerin verimini etkileyerek ekonomik olarak zorlandıklarını belirttiler.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, yüksek maliyetler ve düşük ürün fiyatlarının köydeki tarım faaliyetlerini tehdit ettiğini, bölgenin tarımsal destek eksikliklerinin de sorunları derinleştirdiğini belirtti. Ayrıca, tarımsal planlamanın su sorunları ve toplulaştırmanın önemine dikkat çekti.

SU SORUNU ARTIYOR

Köylerdeki üreticilerin genel olarak bitkisel üretimden geçimlerini sağladıklarını belirten Gürer, “Köylerde buğday, arpa, pancar, lahana, fasulye ve mısır gibi ürünler üretiliyor. Bu yıl köylerde en önemli sorunlardan biri, kuraklık ve yetersiz sulama suyu ile ilgili yaşanan sıkıntılar. Çünkü yer altı suları giderek çekiliyor. Su erişimi sorunlu hale geldi ve maliyeti de yükseldi. Elektriğe gelen her zam üretime olumsuz yansıyor. Girdi maliyetlerinin artması yanında, su sorunu doğal olarak köyde üretimi sorunlu hale getiriyor” dedi.

“SU OLMAYINCA ÜRÜN TARLADA YANDI”

Gürer’e yaşadıkları su sorununu anlatan çiftçiler, "Ekim fazla, su az olunca çiftçi istediği suyu veremedi. Ekim yaptık, belli bir süre, 1-2 ay geçtikten sonra sular azaldı. İmkanı olmayan çoğu arkadaş bıraktı; masrafı çekip bıraktılar yani. Ekim yaptılar, su olmadığı için ürünü tarlada bıraktılar. Zaten yetişen ürün de satılmadı. 2 liraya, 2,5 liraya fide aldık; 3 lira lahananın kilosuna veriyorlar. Bundan üretici nasıl kar edecek, nasıl kazanacak? Şu an girdiler çok yüksek, bir de ürün satılmayınca milleti bitirdi” diye konuştu.

“ÜRETİCİYE YETERLİ DESTEK VERİLMİYOR”

Üreticiler devletten yeterli destek alamadıklarını belirterek, "Lahana üreticisi devletten destek almıyor. ÇKS'li olanlara silajlık mısır için veriliyor ama lahana için herhangi bir destek yok" dedi. İhracatın yeni başladığını ancak lahana üreticisinin elinde ürün kalmadığını da belirten çiftçiler, toplulaştırma sorunları nedeniyle ÇKS'ye kayıt olamadıklarını belirterek, "Bizim buralarda bir de tarlalarımız miras yoluyla bölündüğü için çoğumuzun ÇKS'si yok. Bölgede toplulaştırma da yapılmadı; ondan dolayı ben 100 dönüm yer ekiyorum ama 10 dönüm ÇKS'ye kayıtlı, diğerleri hisseli tapu olduğu için ÇKS yok. Ne destek ne bir fideden yararlanma, hiçbir şey yapamıyoruz" dediler.

Gürer, "Türkiye'de toplulaştırma devam ediyor ama uzun yıllardır toplulaştırma tam anlamıyla gerçekleştirilemedi. Gerçekleştirilmediği için parçalı tarlaların verimliliği de düşüyor, üretim kaybı da oluyor. ÇKS'den yararlanamıyor; bu büyük bir sorun. Toplulaştırmanın bir an önce Türkiye'de gerçekleşmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE'NİN TARIM POLİTİKASI YENİDEN PLANLANMALI”

Verim düşüklüğüne dikkat çeken Gürer, “Bu coğrafyada kuru tarım yapılan alanlarda verim düşük. Mesela, buğdayda 140 kiloya kadar verim düştü. Şimdi bunu başka bir yerde adam 800 kilo alıp bu bölgede 140 kiloya alıyorsa, verimi o bölgede o ürünü ektirmeyeceksin. Ne ekilecek peki? Kuru tarım alanlarında verimi yüksek ürünler ekilecek. Onları gelip burada denemek lazım." dedi.

Gürer, Türkiye'de tarımın sürdürülebilirliği için kamucu bir anlayışla hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Burada hedeflenen şu: tüccara bırakılan bir piyasa tarımı yok ediyor. Kamucu bir anlayışla sürecin içinde devlet olacak" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aydın'daki orman yangınında 2'nci gün: 3 mahalleden 200 yurttaş tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: 8 aktif orman yangını var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa