19 Ağustos 2024 13:11

İzmir yangını | "Kuvvetli rüzgar güneye doğru devam etseydi, İzmir yangına teslim olabilirdi"

Uzmanı dikkat çekti: "İzmir yangınında kuvvetli rüzgar güneye doğru devam etseydi Karşıyaka'nın tutuşması engellenemezdi, şehir yangına teslim olabilirdi."

Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Paylaş

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'deki çarpık kentleşmenin en büyük sonuçlarından birinin Karşıyaka'da çıkan yangında görüldüğüne dikkat çekti.

"Karşıyaka, Yamanlar'da tehlikenin ucundan döndü. 17 bina yandı ama kuvvetli rüzgar güneye doğru devam etseydi Karşıyaka'nın tutuşması engellenemezdi, şehir yangına teslim olabilirdi” diyen Yaşar, “İzmir'de yerleşim yerleri ormanın içine girmiş durumda. Ormanlık alanlarla yerleşim yerlerinin arasındaki mesafe açılmalı” uyarısında bulundu.

“YERLEŞİM YERLERİ İLE ORMAN ARASINDA EN AZ 100 METRE OLMALI”

Yangından etkilenme tehlikesi geçiren yerleşim yerlerinin ormanların dibinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, “Yerleşim yerleri ile ormanlık alanlar arasında en az 100 metre mesafe olmalı. Bu 100 metre mesafe içine de yangın boruları döşenmeli, su vanaları takılmalı. Herhangi bir yangında itfaiyenin gelmesi beklenmeden vanalardan su basılmalı ki yangın yerleşim yerlerine yaklaşmasın. Şehir plancıları tarafından 20 yıl sonra İzmir'in olası yerleşim yerlerinin şimdiden belirlenmesi, şehir planlamasının afet tehlikesi düşünerek yapılması gerekiyor. Şehrin ormanlık alanlardan uzak olması, aradaki mesafeye savunma vanaları konulmalı. Önlem baştan alınmalı" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yaşar, “Yangında can kaybımız yok diyorlar, nasıl can kaybımız yok? Canlı deyince insan diye algılanıyor. Binlerce ağacın, hayvanın can kaybı var. Çok can kaybımız var, ekosistemi kaybediyoruz” dedi.

ORMAN KÖYLÜLERİ ETKİSİZLEŞTİRİLDİ

Öte yandan Cumhuriyet gazetesine değerlendirmelerde bulunan Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, “Yangında en önemli etken zamanında ve yerinde müdahaledir. Yerinde müdahaleyi ilk olarak yapacak olanlar da orman köylüleridir. Köylüler desteklenmediği ve bu görev ellerinden alındığı için burada yapılması gereken işleri yandaş firmalar ve niteliksiz/tecrübesiz kişiler yapıyor” bilgisini paylaştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aliyev ile görüşen Putin: Barış anlaşması imzalanırsa çok mutlu olacağız

SONRAKİ HABER

İsias Oteli’nde kızını kaybeden Karakaya: "Adalet bilimle gelecek"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa