22 Ağustos 2024 13:03

Pazarcılar tepkili: Poşet parasını bile çıkaramıyoruz

Halk pazardan alışveriş yapamaz hale gelirken, pazarcıların ürünleri de elde kalır oldu. Sattıkları ile poşetin masrafını bile çıkaramayan pazarcılar dertli.

Fotoğraf:Ömer Fethi Gürer 

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Altunhisar ve Bor ilçelerinde kurulan haftalık pazar yerlerinde esnafın sorunlarını dinledi. Gürer, pazar esnaflarının, ekonomik zorluklardan dolayı sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

"VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, BİZ DE PERİŞANIZ"

Satış yapmakta zorlandıklarını ve masraflarını karşılayamaz hale geldiklerini söyleyen pazarcılar, “Kar ile ürün sattığımız yok. Nasıl perişan olmayalım? Vatandaşın alım gücü daraldı, bizim de. Sanayiye gidiyoruz; ver 5 bin lira, az bir şey mazot alıyorsun; ver bin lira. 3 liraya karpuz satıyorum. İki tane karpuz satıp 1 litre mazot alıyorum. Poşetin 10 kilosu olmuş 700 lira. Poşet parasını çıkaramıyoruz, yani masrafa 1 ton mal satmamız lazım. Market poşeti 25 kuruş satar biz bedava veriyoruz. Poşet dahi yük olmaya başladı " diyerek içinde bulundukları durumu özetledi.

TARLADAKİ KUYU BİRİKEN ELEKTRİK FATURASI NEDENİYLE ÇALIŞMIYOR

Hem üretici hem pazarcı olan bir kişi ise mazot fiyatlarının artışıyla ilgili şikayetlerini dile getirerek, "Biz biberi ekiyoruz ama satamıyoruz. Soğanla patatese döndüm. Bize acısınlar. Tarlamda iki kuyum var, ikisini de elektrik faturasından dolayı çalıştıramıyorum. Mazot da yükseldi, 46 lira oldu. Hangisine gücüm yetsin? 4 kez anjiyo oldum. Ne olacak böyle? Nasıl düzelecek? Ben ölünce mi düzelecek?" şeklinde konuştu.

"PAZARCI BİTTİ, PAZARLAR KAPANMA NOKTASINA GELDİ"

Pazarcıların ortak sorunu, artan maliyetler ve azalan satışlar oldu. Bir esnaf, "Pazarcı bitti, pazarcı diye bir şey kalmadı. Böyle giderse 3-5 seneye kadar pazarlar kurulmaz, esnaf gelmez. Zarar, zarar... Nereye kadar? Cebimdeki sermaye bitesiye kadar zarar ediyorum. Sermayem bitince ne yapacağım? Bırakacağım bu işi" dedi.

MARKETLERLE REKABET EDEMEYEN ESNAF ÇÖZÜM BEKLİYOR

Esnaflar, büyük marketlerle rekabet edememekten de şikayetçi. Bir pazarcı, "Market haftalık pazar kurulunca fiyatı pazar fiyatı altına çekiyor. Pazar bittiği anda etiket değiştiriyor bu kere bizim fiyatın üzerine fırlatıyor. Bir günlük indirim 6 günlük bildirime dönüyor. Böylece bizim müşteriyi alıyor ama sonrası fiyatı fırlatıp vatandaştan daha çok kazanç sağlıyor. Bizim pazarcı esnafının işini bozup önünü kesiyor. O gidiyor dağa uygun koşulda ürün getirip daha çok karla satıp bizimle rekabet ederek bizi kazançsız bırakıyor. Her köşede marketler çoğaldı, pazar böyle böyle bitti. Kaldırımın üstünü sebzeyle meyve ile kapatıyorlar, bir de üzerine pazar fiyatının 10-15 lira aşağı koyuyorlar. Ben muzu mesela 50 liraya satıyorum, pazar genelinde de 50 lira, orası 35 liraya bir gün satıyor. 15 lira düşüyor, yarın pazar yok tekrar bakın aynı muza. Eğer 50 lira 60 lira yazmazlarsa ben bıyıklarımı keserim" diyerek, marketlerin haksız rekabet oluşturduğunu vurguladı.

BAL ÜRETİCİSİ: ARTIK BALA BAKAN YOK

Bal üreticisi bir esnaf ise, artan maliyetlerden ve düşen satışlardan dert yandı. "Bala falan bakan yok. Şimdi okullar açılacak diyorlar; salçaydı, turşuydu, bulguruydu... Vatandaş kışı kurtarayım diye uğraşıyor, balla kimse uğraşmıyor. 300 liraya satıyoruz, ucuz yani. Tereyağının kilosu 300 lira olmuş, balın kilosu da 300 lira. Geçen yıl biz bunu 200 liraya veriyorduk. Tereyağı şimdi bizi geçti, her şey bizi geçti. Eskiden bir kilo bal satıyorduk, bir buçuk kilo et alıyorduk. Şimdi 3 kilo satıp 1 kilo et alabiliyoruz" diye konuştu.

GÜRER: "PAZAR ESNAFININ DURUMU GÜN GEÇTİKÇE KÖTÜLEŞİYOR"

Ziyaretleri sırasında esnafın sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Esnafın durumu gün geçtikçe kötüleşiyor. Pazar yerlerinde yaşanan bu sıkıntılar, ülke genelindeki ekonomik tablonun bir yansımasıdır. Esnaf, yükselen maliyetlerle boğuşurken, satış yapmakta zorlanıyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Vatandaş ise yerli ürün çıkmış olmasına rağmen gelir gider dengesi bozulduğunu pazarda dahi her ürünü alamadıklarından dert yandı. Özellikle emekliler ‘aldığımız maaş ile her ürünü alamıyoruz’ dediler" diye konuştu.(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz Parkı Güzelbahçe’de açıldı

SONRAKİ HABER

Chicago’da binler "acil ateşkes" talebiyle Demokrat Parti Kongresine yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa