23 Ağustos 2024 05:01

Çerkezköy mitinginin arkası gelmezse bir şey değişmez

26 Ağustos’ta Çerkezköy’de miting yapacak. Eylem öncesi hazırlıkların zayıf olduğunu söyleyen Türk-İş'in örgütlü olduğu bir B/S/H işçisi ve Çorlu'dan Bir tekstil işçisi "Miting son olmasın" diyor.

Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel

Paylaş

B/S/H işçisi
Çerkezköy

Ücretlerimizin enflasyon karşısında eridiği, yüzde 27’lik vergi dilimine girdiğimiz için kesintilerin arttığı, işten atılmaların konuşulduğu bir ortamda böyle bir miting önemli. AKP ve Mehmet Şimşek bütün yükü işçilerin, köylülerin sırtına yıkıyor. Önceden de iyi değildik ama eski günlerimizi arar olduk. Kiralar artmış, pazar gidince her şeyden kısar olduk. Zaten sosyal yaşantımız kalmamıştı.

Bu miting önemli ama sorunlarımızın sadece bir miting ile çözüleceğine inanmıyorum. TİS döneminde de kalabalık eylemler yapıyorduk bir iki gün sonra bir gece yarısı bize sorulmadan imzalanıyordu. Bu miting bizi biraz oyalama gibi geliyor bana. Mitingin arkası gelmez ise bir şey değişmez. Ama ben mitinge katılacağım. Arkadaşlarımın da katılması için çaba göstereceğim. Şu an fabrikada miting çok konuşulmuyor. Sendika da çok çalışma yürütmüyor. Bu işin göstermelik olduğu buradan belli. Bu mitingin bir son değil de başlangıç olması bizim elimizde. Biz zorlarsak, arkasını bırakmazsak gerisi gelir. Yoksa AKP bir miting ile bize hiçbir hak vermez. Hatta birçok hakkımızı da almaya çalışır.

Millet öyle bir zor durumda ki köylüler bile traktörleri ile yolları kapatmaya başladı. Bir yerde başlayan eylemler yayılıyor. Çiftçinin durumu da çok kötü. Eğer işçiler, köylüler ile birlikte esnafla, öğrenciler de eylemlere başlarsa bir şeyler değişir. Ama önce işçiler olarak sokağa çıkmalıyız. Ne de olsa sendikalıyız. Sendikalarımızı zorlamalıyız. Aslına bakarsan her şey bizim elimizde. Birleşirsek başaramayacağımız hiçbir şey yok. Onun için buradan başta kendi sendikam olan Türk Metal olmak üzere bütün sendikalara mücadeleyi büyütmeleri için sesleniyorum. Bıçak kemiğe dayandı. 


"BU SENEYİ ÇIKARMAMIZ ÇOK ZOR"

Tekstil işçisi
Çorlu

Merhaba Evrensel okurları, ben Çorlu’da bir tekstil fabrikasında çalışan bir işçiyim.

Türk-İş’in Çerkezköy’de yapmayı planladığı mitingi yeni öğrendim. Onu da sendikalardan değil de başka yollarla öğrendim. Miting iyi olmasına iyidir ama bana göre geç kalan bir miting. Tamam, biz sendika üyesi değiliz ama sendikalar tüm işçiler için öncülük yapmalı. Türk-İş geçinemiyoruz diye miting yapıyor. Kendi üyeleri biz de geçinemiyoruz. 

Asgari ücret belirlendi ses yok, temmuz ayında zam istedik, olmadı. Kimseden ses çıkmadı. Hatta bizim fabrikada zam isteyen işçi arkadaşımız gözdağı olsun diye işten atıldı. Aslında bu mitingin geçen ay veya bu ayın başında yapılması daha iyi olurdu. Biz de sesimizi hep birlikte çıkarırdık. Tek tek fabrikalarda ses çıkarınca tepemize biniyorlar. Bizim bu ücretlerle bu seneyi çıkarmamız çok zor. Ortam her şeye gebe. Sendikalar buna samimi bir şekilde öncülük etse bizler de katılırız. Herkes bir işaret bekliyor. Çünkü işçiler olarak artık hükümetten bir beklentimiz kalmadı. Tepemize bindikçe biniyorlar. Ama bu devran böyle gitmez. Bunu değiştirecek yine biziz.

ÖNCEKİ HABER

Ya zararına ek ya terk et!

SONRAKİ HABER

Haydar Ergülen: Yazarken eylemlere katılmalı, aydınlatma görevini de üstlenmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa