23 Ağustos 2024 17:09

Çankaya Belediye emekçileri düşük ücrete karşı yürüdü

Çankaya Belediyesi emekçileri, belediyeye yürüyüş yaparak, “Demokratik, özgür bir toplu sözleşme istiyoruz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çankaya Belediyesinde çalışan memurlar, Sakarya Caddesi Zabıta önünden Çankaya Belediyesine düşük ücrete karşı yürüdüler. 4 ikramiye talep eden emekçiler "Demokratik, özgür bir toplu sözleşme istiyoruz" pankartıyla yürüyerek, kazanım sağlanana kadar eylemleri sürdüreceklerini açıkladılar.

TÜM BEL-SEN MYK üyesi Bülent Türkmen, "Hem sendikal hem de muhalefet olarak bir cephede iktidarın yaptığı uygulamalara karşı bir tavır bir itirazı ortaya koyduk. Bu itiraza karşı şu an sizin çalıştığınız belediyedeki anlayışta buna dair bir şey söylüyor. Seçim döneminde ve sonrasında emekçilerin yaptığı eylemlerde onların yanında olduklarını söylediler. Mitingler düzenlediler. Orada dile getirdikleri talepler bizim de taleplerimiz. Bugün yoksulluk sınırı 65 bin liranın üzerine çıkmış durumda. Biz yerel yönetimlerde yaptığımız sözleşmeler ile kısmen o yoksulluk sınırına yaklaşmaya çalışıyoruz. Bu yoksulluk sınırını kabul etmeyen bir siyasalın kendi iktidar olduğu yerlerde bunu uygulamamasını biz anlamış değiliz" dedi.

Sakarya Caddesi Zabıta önünde bir araya gelen belediye emekçileri "Demokratik, özgür bir toplu sözleşme istiyoruz" pankartı ile Çankaya Belediye binası önüne yürüdüler.

"Direne direne kazanacağız" sloganları ile Çankaya Belediye binasına giren emekçiler protestolarını ıslıklarla sürdürdüler. TÜM BEL-SEN İşyeri Temsilcisi İsmail Kaygusuz, "Sanmayın ki onlar kara kara düşünmüyorlar. Bizim kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. Biz emekçi insanlarız. Mücadele ediyoruz ve kazanacağız arkadaşlar, onlar da gelecekler, o masaya gelecekler. Yeter ki birlik ve beraberliğimizi yitirmeyelim. Çok şey istemiyoruz. İnsanca bir yaşam için talepte bulunduk. Liyakat istiyoruz, liyakat. İş barışını bozuyorsunuz, yapmayın. Arkadaşlarımızı görevden alıp, burada oturacaksınız diyorsunuz masa ve sandalye vermeden. Biz kaygılarımızda haklıyız. Liyakat ve iş barışı istediğimizde 'ne var bunda diyorlardı'. Evet istediğiniz arkadaşımızı görevden alabilirsiniz ama bunu AKP'li belediyeler gibi yapamazsınız. Tüm Bel-Sen buna izin vermez, buna sessiz kalmaz" dedi.

"YARIN İŞÇİ KARDEŞLERİMİZ DE BUNU YAŞAYACAKLAR"

Çankaya Belediye Başkanına seslenen Kaygusuz, "Belediye Başkanı böyle çalışanları olduğundan dolayı aslında gurur duymalı, demokratik kültürü gelişmiş çalışanlar herkese nasip olmaz. Bu toplumun hayır diyen yurttaşlara itirazı var. Hayır diyemediğimiz için ağaçlar kesiliyor, hayvanlar katlediliyor. Bu tavırlardan dolayı alınganlık yapmayın sayın başkan. Bana 'o şahıs' demeyin. Bir belediyeye yakışmaz bunlar. Bu belediyede biz işçi kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Bizi TÜM BEL-SEN'i herkes tanır. İşçi kardeşlerimizde yarın bunu yaşayacaklar bunu çok iyi biliyoruz. Talebimiz sadece zam değil. İş barışını güçlendirin diyoruz. Biz hakkımız olanı talep etmeye devam edeceğiz" dedi.

TÜM BEL-SEN: DÜN MİTİNG ALANLARINDA SÖYLEDİĞİNİZ ŞEYİ BUGÜN YAŞAMA GEÇİRİN!

TÜM BEL-SEN MYK üyesi Bülent Türkmen de konuşmasında şunları söyledi. "İçinde bulunduğumuz dönemin pek çok sebebi var ama ana sebep bu ülkeyi 22 yıldır yöneten ceberut AKP iktidarının tek adam rejimidir. Emekçilerin içinde bulunduğu koşulları nereden nereye geldiğini görüyorsunuz. Şimdi buna dair bir itirazımız var. Hem sendikal hem de muhalefet olarak bir cephede iktidarın yaptığı uygulamalara karşı bir tavır bir itirazı ortaya koyduk. Bu itiraza karşı şu an sizin çalıştığınız belediyedeki anlayışta buna dair bir şey söylüyor. Seçim döneminde ve sonrasında emekçilerin yaptığı eylemlerde onların yanında olduklarını söylediler. Mitingler düzenlediler. Orada dile getirdikleri talepler bizim de taleplerimiz. Bugün yoksulluk sınırı 65 bin liranın üzerine çıkmış durumda. Biz yerel yönetimlerde yaptığımız sözleşmeler ile kısmen o yoksulluk sınırına yaklaşmaya çalışıyoruz. Bu yoksulluk sınırını kabul etmeyen bir siyasal kendi iktidar olduğu yerlerde bunu uygulamamasını biz anlamış değiliz. Dolayısıyla söyledikleri şeyi yaşama geçirmelerini talep ediyoruz. Yarın iktidar oldukları zaman sözünü verdikleri talepleri burada yaşama geçirsinler ki, yarın iktidara gelince ne yapacaklarını şimdiden görelim. İşte burası turnusol kağıdı gibidir. Ve bugün yarının garantisidir. Bu haklı mücadeleyi başka yerlere çekmenin bir manası yok. Şunu gerekçe göstererek; 4688 sayılı yasanın ne anayasa ne de uluslararası sözleşmede yeri yok! Dolayısıyla bu yasal olamayan bu sınırı bize gerekçe göstererek toplu sözleşmeyi buraya hapsetmek kabul edilir değil. Biz daha önce, CHP'nin de içinde olduğu yerlerde bu yasaya itiraz ettik. Ve bugün neden AKP'nin dayattığı bu yasa çerçevesinde sıkışıp, yasayı yeniden yaşama geçirmeye çalışıyorsunuz" diye sordu.

BELEDİYE ÇALIŞANI: 4 İKRAMİYE İSTİYORUZ

Eyleme katılan bir belediye çalışanı da "Toplu sözleşme bu haliyle yasanın belirlediği, en yüksek memur maaş katsayısının 120'sini geçemez sınırıyla devam ediyor. Bizim ise taleplerimiz ülkenin mevcut koşullarında yaşadığımız sıkıntılar, ülkenin içinde bulunduğu durum ve enflasyondan da kaynaklı yaşadığımız sorunların belediye yönetiminin görmesi. Taleplerimiz normal toplu sözleşme koşullarında aldığımız 4 ikramiye. Bunun da ederi yıllık 32 bin lira. Belediyenin yaklaşımı ise, 'yasanın belirlediği sınırlar üzerine çıkarsam zimmet çıkar. Bunu ben karşılayamam' diyorlar. Ancak biz bunu aşacağız, birçok belediye kazanımla sonuçlandı, biz de kazanacağız" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Oyun sektöründe grev ve eylemler | Dünyadaki oyun işçileri sendikalaşıyor

SONRAKİ HABER

‘Okurken çalışıyorum, daha iyi koşullar için çalışırken direniyorum’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa