24 Ağustos 2024 10:21

30 yıllık hasta tutuklu Cengiz Eker 1 yıldır tahliye edilmiyor

İzmir 3 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutulan hasta tutuklu Cengiz Eker, koşullu salıverme süresi dolmasına rağmen tahliyesi iki kez ertelendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ağır hasta tutuklu Cengiz Eker, 30 yıllık tutukluluğunun bitmesine rağmen yaklaşık 1 yıldır infazı ertelenerek tahliye edilmiyor. Eker’in ailesi, hasta ve infazı ertelenen mahpuslar için ortak mücadele çağrısı yaptı. 

İzmir 3 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD), ağır hasta tutsak listesinde yer alan Cengiz Eker, koşullu salıverme süresi 22 Eylül 2023’te dolmasına rağmen tahliyesi iki kez ertelendi. 

Eker, 1993’te Iğdır merkeze bağlı Berî köyünde askerlerce yapılan ev baskını sırasında gözaltına alındı. Eker, daha sonra çıkarıldığı Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM), “Devlet birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ceza infaz süresini 22 Eylül 2023’te tamamlayan Eker, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’na çıkarılmamasına rağmen “iyi halli” olmadığına karar verilerek tahliyesi iki kez 6’şar ay ertelendi.  

3 damarı tıkalı olan ve kalp yetmezliği yaşayan Eker, üç kez anjio oldu ve üç kez de stent takıldı. Reflü, gastrit, akciğerinde üç yara olan ve nefes darlığı yaşayan Eker, ayrıca prostat ameliyatı geçirdi.

Eker’in oğlu Emrah Eker, babasının ilk tutuklandığında Iğdır Cezaevi’nde kaldığını ardından sürgün hayatının başladığını ifade ederek babasının tahliyesinin ertelenmesinin hukuksuzca olduğunu söyledi. Eker, “Babam en son kurula çıkarılmadan keyfi bir muameleyle tahliye edilmedi. 30 yıldan sonra insan neden pişman olsun?​” diye sordu.  Eker, son olarak hasta mahpuslar için ortak mücadelenin önemli olduğunu dile getirdi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Rusya’da bir cezaevinde çıkan olaylarda 4 mahkum ve 4 hapishane çalışanı hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İsteği dışında sevk edilen tutuklu Ferhat Önkol hücreye alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa