27 Ağustos 2024 04:48

Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Başakşehir rövanş maçlarına çıkıyor: Avrupa’da gruplar için ‘vize’ haftası

Bu akşam oynanacak Galatasaray-Young Boys müsabakasının yanı sıra bu hafta Başakşehir, Beşiktaş ve Trabzonspor da Avrupa turnuvalarında playoff maçlarına çıkacak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Başakşehir rövanş maçlarına çıkıyor: Avrupa’da gruplar için ‘vize’ haftası

Avrupa turnuvalarında bu hafta oynanacak maçlarla birlikte ön eleme müsabakaları tamamlanıyor. Bu akşam oynanacak Galatasaray-Young Boys müsabakasının yanı sıra bu hafta Başakşehir, Beşiktaş ve Trabzonspor da Avrupa turnuvalarında playoff maçlarına çıkacak. Avrupa kupalarındaki maçlar sebebiyle Süper Lig'de Galatasaray-Gaziantep FK, Samsunspor-Başakşehir ve Trabzonspor-Kayserispor müsabakaları ertelenmişti. Beşiktaş ise bu haftayı bay geçti.

SARI KIRMIZILILAR, ŞAMPİYONLAR LİGİ BİLETİ İÇİN SAHAYA ÇIKIYOR

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi playoff turu rövanş maçında bu akşam İsviçre'nin Young Boys takımını ağırlayacak. RAMS Park'ta yapılacak maç, saat 22.00'de başlayacak ve TRT 1 ile Tabii platformundan canlı yayımlanacak.

Süper Lig'de geçen sezon 102 puan toplayarak rekor kıran sarı-kırmızılı takım, üst üste 2, toplamda da 24. kez şampiyonluğa ulaştı. Galatasaray, ülke puanı gereği şampiyon olmasına rağmen UEFA Şampiyonlar Ligi'ne playoff turundan başladı.

İsviçre Süper Ligi'nde geçen sezon şampiyonluk sevinci yaşayan Young Boys da "Devler Ligi"ne bu turda dahil oldu.

İki takım arasında İsviçre'de yapılan turun ilk maçını Young Boys 3-2 kazandı. Galatasaray, 36 takımlı yeni formatıyla oynanacak UEFA Şampiyonlar Ligi'ne girebilmek için 2 farklı galibiyete ihtiyaç duyacak.

Müsabaka 1 farklı sarı-kırmızılı ekibin üstünlüğüyle sona ererse uzatmalara geçilecek. Beraberlikte ve konuk takım galibiyetinde ise turu geçen taraf Young Boys olacak. Elenen takım yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek.

OKAN BURUK VE ABDÜLKERİM CEZALI

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Young Boys müsabakalarında yedek kulübesindeki yerini alamayacak.

Sarı-kırmızılı takımın geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nden elendiği Sparta Prag maçının ardından yaşananlardan dolayı UEFA Disiplin Kurulu, Okan Buruk'a 2 maç ceza verdi.

Young Boys ile yapılan ilk maçı tribünden izleyen teknik direktör, bu akşam da yedek kulübesinde olamayacak. Galatasaray'da Savunma Oyuncusu Abdülkerim Bardakcı da cezalı olması sebebiyle akşamki müsabakada forma giyemeyecek.

SON 10 SEZON ŞAMPİYONLAR LİGİ KARNESİ

Ön eleme maçları dahil edildiğinde sarı kırmızılı takım Şampiyonlar Ligi’nde son 10 sezonda 8 galibiyet alabildi. Son 10 sezondaki 39 maçın 22’sinde yenilen Galatasaray 9 maçta ise berabere kaldı. Aldığı 8 galibiyetin 3’ünü grup maçlarında kaydeden sarı kırmızılı takım, 10 sezondur da gruplardan çıkamıyor.

ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDE YENİ FORMAT

Öte yandan Şampiyonlar Ligi'nde 2024-2025 sezonundan itibaren yepyeni bir formata geçiliyor. Grup aşaması sistemi tarihe karışırken, 36 takımlı lig sistemi uygulanacak.

“Devler Ligi”nde yer alacak 36 takımdan 29'u kendi ülkelerindeki dereceleri neticesinde turnuvaya doğrudan katılırken kalan 7 takım ise oynanan playoff turlarının ardından belli olacak.

Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatında, takımlar, katsayı puanlarına göre 4 torbaya ayrılacak. Söz konusu ekipler, kendi torbası da dahi olmak üzere her torbadan 2'şer takımla eşleşecek. Toplamda 8 farklı rakibe karşı mücadele edecek takımlar, maçların 4'ünü evinde, 4'ünü ise deplasmanda oynayacak.

8 hafta sonunda Ligi ilk 8'de bitiren takımlar doğrudan son 16 turuna yükselecek. Puan tablosunda 9'uncu ile 24'üncü sıralar arasında bulunan ekipler ise iki ayaklı playoff maçı oynayacak. Playoffta lig aşamasını 9-16 arasında bitiren takımlar ile 17-24 arasında bitiren takımlar eşleşecek. Bu eşleşmelerin galipleri son 16 turuna adını yazdıracak.

25'inci ile 36'ncı sıralar arasında bulunan takımlar ise grup aşaması sistemindekinin aksine alt kupaya gidemeyecek. Bu takımlar avrupa defterini kapatacak. Son 16 turundan itibaren iki ayaklı eleme usulü karşılaşmalar devam edecek.

BAŞAKŞEHİR’DE HEDEF GRUPLAR

Başakşehir, UEFA Konferans Ligi playoff turu rövanşında yarın İrlanda ekibi St. Patrick's Athletic'i konuk edecek. Başakşehir'in deplasmanda oynadığı ilk maç golsüz berabere sonuçlanmıştı.

Başakşehir Fatih Terim Stadında saat 19.00'da başlayacak müsabakada Macar Hakem Balazs Berke düdük çalacak. UEFA'nın açıklamasına göre Berke'nin yardımcılıklarını aynı ülkeden Vencel Toth ve Balazs Szert yapacak. Mihaly Kapraly'ın dördüncü hakem olacağı karşılaşmada Tamas Bognar VAR ve Ferenc Karako AVAR görevini üstlenecek.

Turuncu-lacivertli ekip, Avrupa’da daha önce oynadığı 55 maçta 21 galibiyet, 13 beraberlik ve 21 mağlubiyet yaşadı. Söz konusu müsabakalarda 80 kez gol sevinci yaşayan Başakşehir, kalesinde 76 gol gördü.

EV SAHİBİ AVANTAJI TRABZONSPOR’DA

Trabzonspor da 29 Ağustos Perşembe günü UEFA Konferans Ligi playoff turu rövanş maçında sahasında İsviçre'nin St. Gallen ekibini konuk edecek. Playoff turu ilk maçı İsviçre'de golsüz eşitlikle sonuçlanmıştı.

Papara Park'ta saat 20.00'de başlayacak karşılaşmada Letonyalı Hakem Andris Treimanis düdük çalacak. UEFA'nın açıklamasına göre Treimanis'in yardımcılıklarını aynı ülkeden Haralds Gudermanis ve Aleksejs Spasennikovs yapacak. Müsabakada Letonya Futbol Federasyonundan Aleksandrs Golubevs dördüncü hakem, Kristaps Ratnieks VAR ve Sergejs Vasjkovs AVAR görevini üstlenecek.

Trabzonspor, Avrupa kupalarında 155. kez sahaya çıkmaya hazırlanıyor. Bordo-mavililer, geride kalan 154 maçta; 56 galibiyet, 38 beraberlik ve 60 yenilgi yaşadı. Bu maçlarda rakip fileleri 193 kez havalandıran Karadeniz ekibi, kalesinde 208 gol gördü.

BEŞİKTAŞ UEFA AVRUPA LİGİ İÇİN MÜCADELE EDECEK

Beşiktaş ise yine aynı gün UEFA Avrupa Ligi playoff turu rövanşında İsviçre temsilcisi Lugano'yu konuk edecek. Temsilcimiz playoff turu ilk maçında Lugano ile İsviçre'de 3-3 berabere kalmıştı.

Tüpraş Stadında saat 21.00'de başlayacak müsabakayı Romanyalı Hakem Radu Petrescu yönetecek. UEFA'nın açıklamasına göre Petrescu'nun yardımcılıklarını Radu Ghinguleac ile Mircea Mihail Grigoriu yapacak.

Marcel Birsan'ın dördüncü hakemliği üstleneceği karşılaşmada Catalin Popa VAR, Andrei Chivulete ise AVAR olarak görev alacak.

Geçtiğimiz sezon UEFA Konferans Ligi grup aşamasında Lugano ile aynı grupta yer alan Beşiktaş ilk maçı 3-2 kaybetmiş rövanş mücadelesini ise 2-0 kazanmıştı.

Avrupa'da 243. kez sahne alacak Beşiktaş, Avrupa kupalarında çıktığı 242 müsabakada 91 galibiyet, 48 beraberlik, 103 yenilgi yaşadı. Avrupa mücadelesinde 320 kez fileleri havalandıran Beşiktaş, kalesinde 365 gol gördü.

UEFA'DAN HALİL UMUT MELER'E GÖREV

FIFA Kokartlı Hakem Halil Umut Meler, UEFA Şampiyonlar Ligi playoff turu rövanşında Avusturya ekibi Salzburg ile Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev arasında oynanacak maçı yönetecek.

Türkiye Futbol Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Salzburg Stadında bu akşam TSİ 22.00'de başlayacak maçta düdük çalacak Meler'in yardımcılıklarını Kerem Ersoy ve İbrahim Çağlar Uyarcan üstlenecek.

Müsabakanın dördüncü hakemi ise Arda Kardeşler olacak. Karşılaşmada İtalya Futbol Federasyonundan Luca Pairetto VAR, Valerio Marini ise AVAR olarak görev yapacak. Eşleşmedeki ilk maçı Salzburg 2-0 kazanmıştı. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da seçim öncesi ırkçı AfD protesto edildi

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa