28 Ağustos 2024 18:35

Türkiye, 2024 yazında maç dışında televizyon izlemedi

Televizyon ekranları yeni yayın dönemine başlarken, en kötü yaz dönemini geride bıraktı. Türkiye yazın sadece maç izlemek için ekran başına geçti.

Fotoğraf:: Unsplash

Paylaş

Televizyonlarda bir yaz sezonu daha geride kalırken, Türkiye televizyon başından ayrıldı, zira toplam reytinglerin en düşükleri bu yaz sezonunda geldi. Tüm bunlarla beraber yaz döneminde bir de rekor kırıldı. Ve rekor da geldi. Euro 2024’teki Türkiye-Avusturya maçı Total'de 18.56 reyting aldı yani o saatte televizyon izleyen 3 kişiden 2'si maç izledi. Bu arada kanallarda yeni sezon hazırlıkları sürerken, dizilerin çekimleri de başladı.

DİZİ YOK, PROGRAM ÇOK

2024’teki ekonomik kriz yaz dizilerini de vurdu, sezonda üretime ara verildi. 3 yıl içerisinde yaklaşık 10 kat artan dizi maliyetleri bu durumun başlıca sebebi olarak gösterildi. Bu yıl ekranlarda yaz dizisi olarak yayımlanan tek dizi Kanal D’nin “Yalan”ı oldu. “Yaz dizileri” olmayınca taciz nedeniyle ceza alan, programlarına katılan insanların pantolonlarını indiren ya da salam sosis yediren “Başka adına utanmak” anlamına gelen “Cringe”in merkezi Mehmet Ali Erbil ekrana döndü. Bu arada Bülent Ersoy, Safiye Soyman ve Banu Alkan’lı ‘Dünya Güzellerim’ de yayındaydı ancak o da Bülent Ersoy’un programı bırakmasıyla yarıda kaldı.

TV BAŞINDAKİ 3 KİŞİDEN 2’Sİ MAÇ İZLEDİ

Ancak tüm bunlar izleyiciyi ekrana döndürmedi, Türkiye yazı televizyon izlemeden geçirmeyi tercih etti. Türkiye’de toplam reytingin yılın en düşük seviyesi temmuz ayının son haftasında geldi. Euro 2024 her ne kadar reytingleri yükseltse de maçların sona ermesiyle birlikte TRT 1 yine son sıraya geriledi. Ağustos ayının ilk haftaları da temmuzla benzer geçti.

Temmuz ayındaki en dikkat çeken televizyon olayı ise Euro 2024 maçları oldu. Euro 2024’te TRT’de yayımlanan Türkiye-Avusturya maçı Total'de 18.56 reyting ve 54.56 share, Ab'de 24.20 reyting ve 67.87 share, Abc1'de 23.92 reyting ve 61.64 share aldı. O saatte televizyon izleyen 3 kişiden 2'si maç izlemiş oldu.

YENİ SEZON ÇEKİMLERİ BAŞLADI

Yaz sezonu bitince dizilerin yeni sezon hazırlıkları da başladı. Geçtiğimiz sezonun en dikkat çeken yapımlarından olan “Bahar” dizisinin ikinci sezonunun bu hafta sete çıkması beklenirken, 17 Eylül’de sezonu açması bekleniyor. Demet Evgar, Mehmet Yılmaz Ak ve Buğra Gülsoy’u buluşturan diziye 3 yeni oyuncu geldi.

Dizide Süreyya’nın sağ kolu Ergün karakteri Eylem olarak değiştirildi. Rolün sahibi başarılı Oyuncu Elçin Afacan oldu. Hastanenin yeni doktoru Eylem sadece Süreyya’nın sağ kolu değil, aynı zamanda muhbiridir. Evren’in (Buğra Gülsoy) yetiştirme yurdunda birlikte büyüdüğü en yakın arkadaşı Yusuf’un oğlu Cem’e Doğan Can Sarıkaya hayat verecek. Devrim Kabacaoğlu’nun hayat verdiği Uğur’un babası Habip’i ise Nizam Namidar canlandıracak.

‘KIZILLAR’ SETE ÇIKIYOR

Özgü Namal, Özcan Deniz, Erkan Avcı, Mert Turak gibi çok iyi oyuncuları buluşturan Kızıl Goncalar dizisinin yeni sezon tarihi belli oldu. Eylülde sete çıkması ve en az iki bölüm stok yapılması planlanan dizide hikaye kaldığı yerden başlayacak. Şükrü Necati Şahin’in yazdığı, Ömür Atay’ın yönettiği dizinin 30 Eylül’de yayımlanacak birinci bölümü içinde zaman atlaması yaşanacak. Ödüllü Oyuncu Tolga Tekin’in hızlı bir giriş yaptığı diziden iki oyuncu ayrılacak. Ekibe bir kadın oyuncu dahil olacak.

Gold Film’in Show TV'de yayımlanan dizisi Kızılcık Şerbeti’nin yeni sezon çekimleri de başlıyor. “Kızılcık Şerbeti” dizisinin 13 Eylül ya da 20 Eylül’de 3. sezonu açması planlanıyor. Ketche’nin yönettiği, Melis Civelek ile Zeynep Gür’ün yazdığı dizinin 67. bölümü büyük ses getiren sezon finaliyle başlayacak. Hikayeye Kıvılcım’ın teyzesinin İzmir’de yaşayan Meri lakaplı kızı Meryem’e hayat veren Şebnem Bozoklu, Kıvılcım’ın (Evrim Alasya) hayatına giren Cemal’i canlandıran Fırat Çelik, Giray’ın üvey annesi Heves rolüyle seyirciyi şoke edecek olan Şebnem Dönmez katılacak. Dizinin daha sonraki bölümlerinde katılacak yeni diğer 2 oyuncusu da Servet Pandur ve Batuhan Yüzgüleç.

Kanal D ekranlarında geçen sezon başlayan ve kadın cinayetleri güzellemeleri nedeniyle çokça tartışılan Yılmaz Erdoğan’ın İnci Taneleri dizisinin bu ayın son haftası sete çıkması bekleniyor. Dizi eylül ayının ikinci haftasında 18. bölümüyle beraber izleyicisi ile buluşacak. TRT 1’in salı akşamları yayımlanan dizisi “Mehmed Fetihler Sultanı”, ikinci sezonuyla yayına başlayacak. Bu hafta sete çıkması planlanan “Yalı Çapkını” da yeni bir değişiklik olmazsa 3. sezonu 13 Eylül’de açacak. (MEDYA SERVİSİ)

EYLÜL’DE YENİ DİZİLER EKRANLARDA OLACAK

Bu sezon merakla beklenen diziler de yok değil. Ancak bu dizilerin ömürlerinin ne kadar olacağı ya da hangilerinin reyting canavarına kurban edileceği bilinmiyor.

Kanal D ekranlarında yer alacak olan; Bergüzar Korel ve Mehmet Günsür’ün başrollerini paylaştığı “Annem Ankara” dizisi merak ediliyor. 1990’lı yıllarda geçen bir hikayeyi anlatan Annem Ankara dizisinde Bergüzar Korel “Zuhal” karakterini canlandıracak. Diziden bahseden Korel “1990’lı yıllarda geçiyor. Bir aile hikayesi ama o yıllarda ayakta durmaya çalışan ve çocuğuna kol kanat geren bir kadın hikayesi. Gerçek bir hikaye” ifadelerini kullanmıştı. Kanal D’nin bir diğer dikkat çeken dizisi ise Mahsun Kırmızıgül'ün “Güzel Aşklar Diyarı.”

Taylan Biraderler’in yöneteceği Halit Ergenç’li “Kral Kaybederse” bu yıl konuşulacak yapımlar arasında.

OGM Pictures’ın Star TV için çekeceği “Şehrazad” dizisi ise İran yapımı Şehrazad dizisinin yerli uyarlaması olarak karşımıza çıkacak.

Tims&B Productions’ın, yeni sezonda Show TV’de izleyici karşısına çıkacak “Siyah Kalp” dizisinin çekimleri de Kapadokya’da devam ederken, yine Show TV için “Deha” ve “Kalpazan” dizilerinin çekimleri de gerçekleştiriliyor.

Now TV’nin de “Hayat Hırsızı”, “Kötü Kan” ve “Bir Aşk Masalı” isimli 3 dizisi çekimlere başladı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Pentagon: Husilerin Kızıldeniz'de hedef aldığı Yunan gemisi petrol sızdırıyor olabilir

SONRAKİ HABER

CHP Yüksek Disiplin Kurulu'ndan Tanju Özcan'a kınama cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa