29 Ağustos 2024 14:42

Erişim engelleri sınır tanımıyor: Paradise Papers, ‘Vergiden Kaçış’ oyunu, kuzu çevirme, saç tasarım 

Free Web Turkey’in 19 – 25 Ağustos sansür gündemi raporu yayımlandı. Rapora göre; geçtiğimiz hafta onlarca erişim engeli yaşandı.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Kürt politikacı, yayımcı ve gazetecilerin Twitter hesaplarına, Mezopotamya Ajansı’na, Ayşe Arman’ın saç modeliyle ilgili bir içeriğe, Paradise Papers, Bilal Erdoğan ve Serhat Albayrak ile ilgili iddialara erişim engeli gelirken, Roblox, "RTE: Vergiden kaçış" oyununu hakkında inceleme başlattı.

BİLAL ERDOĞAN’DAN ZİNCİRLEME ENGEL

Free Web Turkey’in 19 – 25 Ağustos sansür gündemi raporuna göre; geçtiğimiz hafta onlarca erişim engeli yaşandı.

Bilal Erdoğan ile ilgili haberlere ise zincirleme şekilde erişim engeli geldi. TMSF ihalesini Bilal Erdoğan’ın arkadaşının aldığı iddialarıyla ilgili haberin, erişime engellendiğini duyuran haberler İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla erişime engellendi. Engellenen haberler arasında; Bilal Erdoğan'ın Kırgızistan'da lüks bir yatta bir kuzu çevirme partisine katıldığıyla ilgili Gazeteci Bahadır Özgür'ün haberinin erişime engellendiğini duyuran gazetemizin haberi de yer aldı.

ENGELLETTİĞİ HABERLERİ BİR KEZ DAHA ENGELLETTİ

Gazeteci Bülent Mumay'ın paylaştığı "Bilal Erdoğan'ın şirketi 3 yıldır vergi ödememiş” tweeti'ne de erişim engeli getirildi. Ancak söz konusu tweet, 13 Ağustos’ta zaten engellenmişti. 

Gazeteci İsmail Arı'nın Bilal Erdoğan'ın şirketinin vergi ödemediği haberi de engellendi. Bu habere de 13 Ağustos'ta engel gelmiş hatta BirGün bunu "Bilal Erdoğan 237 haber ve paylaşımı erişime engelletti" başlığıyla duyurmuştu.

"Bilal Erdoğan istedi, AYM'nin 'ifade özgürlüğü ihlali' kararı yok sayıldı: Erişim engeli kaldırılan haber tekrar engellendi" başlıklı haberde dahil olmak üzere Free Web Turkey'nin 6 haberi de Bilal Erdoğan’ın aldırdığı kararla erişime engellenen haberlerden oldu.

GEREKÇE: TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI

Aralarında Ertuğrul Kürkçü, Amberin Zaman ve Yeni Yaşam Gazetesi ile bazı Kürt politikacı ve gazetecilerin de bulunduğu Twitter hesapları için erişim engeli kararı verildi. "Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle verilen kararda, bu kişilerin "tüm paylaşımlarıyla terör örgütü propagandası yaptıkları" öne sürüldü.

Mezopotamya Ajansı’nın internet sitesi mezopotamyaajansi38.com’a Eskişehir 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 21 Ağustos tarihli kararıyla erişim engeli getirildi.

SEDAT PEKER VE VERGİ CENNETLERİ HABERLERİ

Kırmızı bültenle aranan Sedat Peker'in, Turkuvaz Medya Grubu Başkanvekili Serhat Albayrak'a kadar uzanan bir rüşvet ağı olduğu iddiasıyla ilgili haberlere Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin (ESB) kararıyla erişim engeli getirildi.

Politikacı ve iş insanlarının "vergi cennet"lerindeki bağlantılarını ortaya çıkaran Paradise Papers'ta Berat Albayrak ile Serhat Albayrak’ın da adının geçtiği iddiasıyla ilgili haberlere İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla erişim engeli getirildi.

Yazar Perihan Mağden'in, Süzer Holding Onursal Başkanı Mustafa Süzer'e dair iddialarla ilgili söyleşi, erişime engellendi. İstanbul Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan bir başhekim yardımcısının hastanedeki hemşireleri taciz ettiği haberleri de engellenen haberler arasında.

AYŞE ARMAN’IN SAÇ MODELİ VE ‘VERGİDEN KAÇIŞ’ OYUNU

Ayşe Arman’ın saç modeliyle ilgili bir içerik erişime engellendi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Berat Apaydın'ın ameliyata eldiven, maske ve bone olmadan girdiğiyle ilgili haberler erişime engellendi.

7 Ağustos’ta erişim engeli getirilen çevrimiçi oyun platformu Roblox, “RTE: Vergiden Kaçış” isimli oyunu yayımdan kaldırdı. Platform, oyunun kullanıcıları vergi kaçırmaya teşvik ettiğini öne sürdü. Roblox, oyunun geliştiricisinin hesabını da askıya aldı.

Milli güreşçi Recep Çakır’ın cinsel saldırı suçundan hapis cezasına çarptırıldığına ilişkin haberler için aldırdığı erişim engeli kararı, İFÖD’ün itirazı üzerine “kısmen” kaldırıldı. Kaldırma kararını veren hakim, “basın özgürlüğüyle kişilik hakkı arasındaki denge ölçülü bir şekilde kurulmalı” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Karacabey'de toplanmayan domatesler toprağa karıştırıldı

SONRAKİ HABER

İsrail’i koruyan ABD gemisiyle ortak eğitim doğrulandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa