29 Ağustos 2024 17:19

İskenderun halkı "hazır beton tesisi" istemiyor

Hatay’da Amanos A.Ş.’nin “Kalker ocağı, kırma eleme ve hazır beton tesisi” projesi için yapılmak istenen bilgilendirme toplantısına halk karşı çıktı. CHP’li Kara, "sürecin takipçisiyiz" dedi.

Fotoğraf: CHP basın

Paylaş

Amanos Taş Yapı İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından Hatay’ın İskenderun ilçesi, Güzelköy Mahallesi, Yarıkkaya Mevkiinde yapılmak istenen “Kalker ocağı, kırma eleme ve Hazır Beton Tesisi kapasite artışı ve ilave Asfalt Plent Tesisi” projesi için yapılmak istenen ÇED toplantına halk itiraz etti. Toplantıya katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, sürece dair bilgi verdi.

Halkın ve CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’nın katılım gösterdiği toplantıda itirazlar dile getirildi. Tutanağı ‘halk katıldı, bilgilendirildi’ şeklinde alıp gitmek isteyen İl Çevre Müdürlüğü yetkililerine karşı, halk ve Nermin Yıldırım Kara kendi tutanaklarını tuttu.

“RANT İÇİN HALK SAĞLIĞI KURBAN EDİLİYOR”

Konuya ilişkin açıklama yapan Nermin Yıldırım Kara, “Bugün, Hatay, İskenderun Akçay Mahallesi’nde Kalker ocağı, kırma eleme ve hazır beton tesisi kapasite artışına dair yapılacak olan Halk Bilgilendirme ve Sürece Katılım Toplantısı (HKT)’na ilçe başkanımız Hüseyin Derin, Güzelçay, Akçay ve Fatih Sultan Mehmet mahallesi muhtarlarımız, STK’lar ve yurttaşlarımızla beraber katılım gösterdik. İskenderun’da bu üç mahalle ve çevresindeki mahalleler halihazırda taş ocakları ve maden ocaklarıyla kuşatılmış durumda. Bulunduğumuz mahallede dahi en az üç dört tane kirletici tesis ile çevrelenmiş durumdayız. Bu kirletici tesisler hukuksuz bir şekilde yerleşim alanlarına, eğitim kurumlarına, sulak alanlara, tarım alanlarına tehlike arz edecek kadar yakın mesafelere açılmak isteniyor. Rant için, halk sağlığı kurban veriliyor” dedi.

“KAPASİTE ARTIŞINA İTİRAZLARIMIZI DİLE GETİRDİK”

İl Çevre Müdürünün “ÇED Gereklidir” kararı aldığını belirten Kara, “Yapılacak halk katılım toplantısı için çevresini korumak isteyen tüm yurttaşlarımızla bir araya gelerek bu kapasite artışına itirazlarımızı dile getirdik. Bu taş ocakları hiçbir şekilde denetlenmiyor, ağır tonajlı kamyonlar mahallede dolaşıyor; gündüz saatlerinde yapılan patlatma faaliyetleri yurttaşı olumsuz etkiliyor; denetimsiz ve kontrolsüzce hem çevre hem halk sağlığı tehlikeye atılıyor. Verdiğimiz birçok soru önergesinde defalarca sorduk; Hatay’da hava kirliliğine bağlı oluşan akciğer rahatsızlıklarının oranı ne şekildedir? Artış gözlemlenmekte midir? İl Sağlık Müdürlüğü ve Valilik ve Çevre Şehircilik il müdürlüğü ekiplerince bölgede ne sıklıkla incelemeler yapmaktadır? Bölgeden su, toprak ve benzeri numuneler alınmış mıdır?​” diye konuştu.

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Kara, “Tekrar söylüyoruz: üretim sürecinde ortaya çıkacak büyük miktarda toz, kullanılan aktif yakıtlar sonucu açığa çıkan gaz, santral bacalarından salınan ve havayı kirleten küçük partiküller, alerjik hastalıklardan, solunum yolu hastalıklarına sebebiyet vermektedir. Bunlar geleceğe yönelik spekülasyonlar, felaket senaryoları değil; bilimsel araştırmaların ortaya koyduğu somut gerçeklerdir. Halk sağlığı söz konusu olduğunda, arka yollardan dolanmak gibi bir lüksünüz yok” dedi.

“YETKİLİLER USULSÜZ ŞEKİLDE TUTANAK TUTMAYA ÇALIŞTI

Yetkililerin söz konusu şirketlerin temsilcileri gibi hareket ederek; halkın toplantıyı istemediğini, santrale tepkisinin olduğu gerçeğini dinlemediklerini kaydeden Kara, “Toplantıda yetkililer, ÇED Yönetmeliği’nde yer alan 9. maddeye; usül ve esaslara uymaksızın, ÇED ruhuna aykırı bir biçimde kendi hazırladıkları tutanakları ‘toplantı açıldı ve halk bilgilendirdi’ şeklinde geçirmeye çalışmıştır. Bu sebeple, sonraki süreçlerde hukuki dayanak olması adına yurttaşlarla, Akçay Çevre ve Sosyal Dayanışma Derneği ve çeşitli STK’lar halkın katılım toplantısının usul açısından gerçeği yansıtmadığına dair kendi tutanağımızı imzalarımız ile tanzim ettik. Önümüzdeki sürecin hukuki ve fiziki olarak takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye ifade etti.  (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'daki petshoplarda yasa dışı ilaç satışına veteriner hekimlerden tepki: Hayvan ve halk sağlığı tehdit altında

SONRAKİ HABER

Hak isteyen işçiye Şimşek sopası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa