1Eylül | Adana'da Dünya Barış Günü'nde halay ve müziğe polis müdahalesi

Adana'da 1 Eylül Dünya Barış Günü açıklaması sonrası müzik eşliğinde halay çeken yurttaşlara polis müdahale etti. İHD Şube Başkanı ve bir dernek yöneticisi yaralandı.

01 Eylül 2024 19:52
Paylaş

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganıyla yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Adana İnönü Parkı’nda toplanan yurttaşlar, barış ve demokrasi taleplerini dile getirerek Atatürk Parkı’na yürüdü. Yürüyüşün ardından Atatürk Parkı’nda müzik eşliğinde halay çeken yurttaşlara polis müdahale etti. Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarının halaylar ve düğünlerde Kürtçe müziğin gözaltı ve tutuklama gerekçesi yapıldığı noktaya geldiği vurgulanan eylemde, Adana polisi müziği susturmaya çalışıp yurttaşlara sert şekilde müdahale etti.

Yürüyüş sırasında "Emperyalist savaşlara hayır", "Bölgede barış, ülkede demokrasi, hak ve özgürlükler için yaşasın 1 Eylül", "Yaşasın barış, biji aşiti" pankartları taşıyan katılımcılar, savaş karşıtı sloganlar attı. "Savaşa değil, eğitime bütçe", "Katil ABD, Ortadoğu'dan defol", "İncirlik Üssü kapatılsın" gibi sloganlarla barış talebi vurgulandı.

HALAY ÇEKEN YURTTAŞLARA MÜDAHALE

Atatürk Parkı’nda basın açıklamasının ardından bir polis, halay çekildiği esnada müziğin oynatıldığı ses sistemini kapatmak istedi. Tepki sonrası yurttaşları çembere almaya çalışan çevik kuvvet katılımcıları darbetti. Yurttaşlar müdahaleyi oturma eylemiyle protesto etti. Polis çekildikten sonra yurttaşlar eyleme son verdi. Polis müdahalesinde yaralananlar oldu. İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş ve İHD Adana Şube Yöneticisi Hasan Karabulut, eylem sonrası tedavi için hastaneye götürüldü.

“SAVAŞLAR SİVİL ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR”

Basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Yakup Ataş okudu. Ataş, yaptığı konuşmada, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün, savaş ve şiddete karşı barış ve adalet mücadelesinin önemini hatırlattığını belirtti. Konuşmasında, savaşların sadece insan yaşamını değil, aynı zamanda kültürel değerleri ve toplumsal hafızayı da yok ettiğine dikkat çeken Ataş, dünya genelinde devam eden çatışma ve savaşların insanlık için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. İsrail'in Filistin soykırımı, Rusya’nın Ukrayna'yı işgali gibi çatışmaların, sivil ölümlerine ve geniş çaplı yıkıma neden olduğunu belirten Ataş, barışın önemine bir kez daha vurgu yaptı.

İKTİDARI BARIŞ POLİTİKALARINA ÇAĞIRDI

Türkiye’de de barışın ve demokrasinin inşa edilmesi gerektiğini belirten Ataş, iktidarın baskıcı ve otoriter politikalarını eleştirerek, ülkede insan hakları ve özgürlüklerin tanınmasının toplumsal barışın anahtarı olduğunu söyledi.

Ataş, AKP-MHP iktidarının ayrımcı ve ötekileştirici dilinin, toplumu militarize ettiğini ve nefret söylemini körüklediğini belirtti. 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle, Türkiye’de ve dünyada barışın tesisi için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, iktidarı insan haklarına dayalı barışçıl politikalar uygulamaya çağırdı.

ALİ BOZAN: BARIŞA VE ÖZGÜRLÜĞE İHTİYACIMIZ VAR

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve bölgede barışa duyulan acil ihtiyaca dikkat çekti. İstanbul’da Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatandaşı Hekim Lokman Duğuk’un Kürtçe konuştuğu için katledildiğini hatırlatan Bozan, bu cinayetin yalnızca bir tetikçi tarafından değil, mevcut hükümetin ayrımcı politikaları sonucunda işlendiğini vurguladı. Bozan, son dönemde Kürt halkına yönelik baskı ve şiddet olaylarının arttığını hatırlatarak, Antep’te Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken bir grubun tutuklanmasını ve Kürtçe yazıların belediyeler tarafından silinmesini örnek gösterdi. Bozan, bu olayların toplumda derin yaralar açtığını ve barışın ancak Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesiyle mümkün olacağını ifade etti.

“TECRİDİN KALDIRILMASI BARIŞ İÇİN İLK ADIM OLUR”

Geçmişte 2013-2015 yıllarında yaşanan çözüm sürecine değinerek, bu sürecin başarıya ulaşmasa da yeniden denenmesi gerektiğini ifade eden Bozan, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılmasının, kalıcı barışın sağlanması için ilk adım olacağını belirtti. Bozan, "Bu ülkede yaşayan halkların kalıcı ve onurlu bir barışa ihtiyacı var. Savaşa, sömürüye ve tecride karşı özgürlüğü ve barışı savunmaya devam edeceğiz" diyerek barış ve özgürlük mücadelesini sürdüreceklerini söyledi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma'da gözaltına alınan işçiler serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Çakırözer, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Osman Kavala'yı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa