03 Eylül 2024 04:50

Mülakat sistemi binlerin emeğini çalıyor

BES üye bir emekçi, iki kez girdiği görevde yükselme sınavlarında 90’ın üzerinde puan almasına rağmen mülakatta elendiğini, uzun süren mücadelesi sonucu görevde yükseltildiğini belirtti.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonuna (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikasına (BES) üye bir emekçi, iki kez girdiği görevde yükselme sınavlarında 90’ın üzerinde puan almasına rağmen mülakatta elendiğini, uzun süren mücadelesi sonucu görevde yükseltildiğini belirtti.

14 Mayıs 2023 seçimlerinden önce AKP iktidarının önemli vaatlerinden biri de mülakatın kaldırılacağıydı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görevin getirdiği zorunluluklar dışında” kamuda işe alımlarda mülakatın kaldırılacağını, KPSS puanlarıyla atamaların gerçekleşeceği sözünü vermiş, ardından dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de mülakatla öğretmen alımına son verileceğini açıklamıştı. Ancak yeni MEB Bakanı Yusuf Tekin öğretmen alımlarında mülakatın süreceğini söyledi.

"96 PUAN ALDIM MÜLAKATTA ELENDİM"

KESK’e bağlı BES’e üye bir emekçi de iki kez girdiği görevde yükselme sınavlarında 90’ın üzerinde puan almasına rağmen mülakatta elendi.

2019’da özel bir yasa ile özellikle üniversite mezunu maliye çalışanlarının, açılacak özel sınavla memuriyete alınması kararına karşı BES'in usul ve esastan dava açtığını ve ardından yürütmeyi durdurma kararı çıktığını söyleyen bir BES üyesi, “Yürütmeyi durdurma kararı bir üst mahkeme tarafından bozuldu ve sınav yapıldı. Ben o sınavdan 96 puan aldım. Ancak sınav komisyonu tarafından mülakatta elendim. Hem itiraz ettim hem de dava açtım. İtirazım reddedildi” dedi.

"50 KİŞİ DOSYALARI GEREKÇESİYLE ELENDİ"

Kendisinin BES’te çeşitli görevler üstlendiğini ifade eden emekçi, “Sendikamız mülakatın kaldırılmasını savunuyor. Uzun süredir bunu her açıklamasında ifade ediyor. Bize hukuken tanınan bir hak vardı; görevde yükselme. Çeşitli sendikal faaliyetlerim buna mani değildi. Ancak mülakatta bunu gerekçe gösterdiklerini gördüm. Benim gibi 50 kişi elendi o sınavdan. Ben işe başladım başlayalı sendikam BES’te her alanda görev yapmış biriyim. Dolayısıyla davalar ve cezalar var. Ancak bunların hiçbiri sınava girmeye engel teşkil edecek şeyler değil” diye konuştu.

"BİR ARADA MÜCADELE ETMELİYİZ"

2019’dan 2023’e kadar süren bir mücadele ile görevde yükseldiğini anlatan BES üyesi, “Görevde yükselme sınavlarında yaşanan bu mağduriyet sadece statü kaybı yaşatmıyor. Bir itibar kaybı da söz konusu. Ben dava sürecim devam ederken girdiğim ikinci sınavda 94 puan alarak uzman oldum. Ben adaletsizlik ve kayırmacılığa karşı bir tutum aldım. Bu açıdan mücadele ile kazanmış olmak güzel. Bunu teşhir etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mülakata dair genel bir mücadele hattının oluşturulması gerektiğini ifade eden emekçi, “2008 sonrası epey yaygınlaşan önemli bir sorun mülakat. 15 yıldır sadece muhalifleri, BES, KESK üyelerini değil, herkesi mağdur eden bir süreç yaşandı ve yaşanıyor. Kısaca büyük bir mağdurlar kitlesi yarattı mülakat sistemi. Bu mağdurlarla da buluşmak ve bunun mücadelesini bir arada vermenin gerekli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Espark işçileri: Biz ‘grev’ diyoruz, sendikacılar ‘iş barışı’ diyor

SONRAKİ HABER

Karaburun Bilim Kongresi’nde ‘Faşizme Karşı Özgür Medyanın Gücü’ oturumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa