03 Eylül 2024 05:14

Türkiye, paralimpik oyunlarda rekor peşinde

Türkiye, Paris 2024 Olimpiyatlarındaki hüsranının ardından paralimpik oyunlarda rekor arayışında. Devam eden oyunlarda bir altın madalya kazanılması halinde en iyi sonuç kaydedilecek.

Fotoğraf: Mustafa Yalçın/AA

Paylaş

Paris’teki 2024 Olimpiyat oyunlarında büyük hayal kırıklığına uğrayan Türkiye, yine Paris'te düzenlenen 17. Paralimpik Yaz Oyunlarında ise madalya rekoru peşinde.

28 Ağustos'ta başlayan ve 8 Eylül'e kadar devam edecek olan Paralimpik Yaz Oyunlarında şimdiye kadar 3’ü altın, 5’i gümüş 2’si bronz olmak üzere 10 madalya kazanan Türkiye, son altın madalyasını oyunların dördüncü gününde kazanarak kendi altın madalya rekorunu egale etti. Bu altın madalyalarla Rio 2016'daki rekor olan 3 altın madalyayı şimdiden yakalayan Türkiye, önemli bir başarı elde etti.

Paris 2024'te kapanış 8 Eylül'de olacak ve Türkiye bir altın madalya daha alması durumunda tarihinin en iyi paralimpik oyunlarını geçirmiş olacak.

Engelli sporculara yönelik bu organizasyonun geçmişi 64 yıl önceye dayanıyor. Türkiye'nin 94 sporcuyla yer aldığı organizasyonda Mülteci Takımı'nın yanı sıra 183 ülkeden 4 bin 400 sporcu mücadele ediyor.

TEKVANDOCULAR 5 MADALYAYLA KAPATTI

Oyunlara 8 sporcuyla katılan Türkiye Para Tekvando Milli Takımı, başarılı bir organizasyon geçirdi. Milli para tekvandocular 1 altın, 3 gümüş, 1 bronz madalyayla oyunları tamamladı.

Paris 2024'ten önce para tekvandoda birer gümüş ve bronz madalyası olan Türkiye, oyunları 5 madalyayla tamamlayarak önemli bir başarı elde etti.

MAHMUT BOZTEKE'DEN ALTIN MADALYA

Grand Palais'te düzenlenen para tekvando müsabakalarında 1 numaralı seribaşı Mahmut Bozteke, Erkekler K44 63 kilo finalinde 2 numaralı seribaşı Moğolistan'dan Bolor-Erdene Ganbat'ı mağlup ederek altın madalya kazandı.

GAMZE GÜRDAL'DAN GÜMÜŞ MADALYA

Paris 2024 Paralimpik Oyunlarında milli Tekvandocu Gamze Gürdal, kadınlar K44 57 kiloda gümüş madalya kazandı.

FATİH ÇELİK GÜMÜŞ MADALYANIN SAHİBİ OLDU

Milli Tekvandocu Fatih Çelik de erkekler K44 70 kiloda gümüş madalyanın sahibi oldu.

MERYEM BETÜL ÇAVDAR'DAN BRONZ MADALYA

Milli Tekvandocu Meryem Betül Çavdar ise kadınlar K44 52 kiloda 2 numaralı seribaşı olarak çıktığı müsabakada, 1 numaralı seribaşı Meksikalı Jessica Garcia Quijano'yu mağlup ederek bronz madalya kazandı.

ALİ CAN ÖZCAN'DAN GÜMÜŞ MADALYA

Grand Palais'te düzenlenen para tekvando müsabakalarında 2 numaralı seribaşı Ali Can Özcan, bu kategorinin 1 numaralı seribaşı İsrailli rakibi Asaf Yasur'la altın madalya maçına çıktı. Rakibine 19-12 yenilen Ali Can, Türkiye'ye gümüş madalya kazandırdı.

ABDULLAH ÖZTÜRK VE NESİM TURAN BRONZ MADALYA KAZANDI

Paris 2024 Paralimpik Oyunlarında para masa tenisi çiftler kategorisinde Abdullah Öztürk-Nesim Turan ikilisi, MD 8 sınıfında bronz madalya kazandı.

AYSEL ÖZGAN'DAN ATICILIKTA GÜMÜŞ MADALYA

Milli Sporcu Aysel Özgan, atıcılık branşında kadınlar P2 10 metre havalı tabanca SH 1 sınıfında gümüş madalya elde etti.

OKÇULUKTA ALTIN MADALYA ÖZNUR CÜRE GİRDİ'DEN

Milli Para Okçu Öznur Cüre Girdi, kadınlar makaralı yayda altın madalya kazandı.

SERKAN YILDIRIM'DAN ALTIN MADALYA

Atletizm branşında erkekler 100 metre T12 sınıfında Milli Sporcu Serkan Yıldırım, altın madalyanın sahibi oldu. Yıldırım bu başarısıyla atletizm dalında Türkiye’ye ilk altın madalyasını getirdi.

Türkiye, Paralimpik Oyunları tarihinde daha önce atletizm branşında sadece bir madalya kazanmıştı. Rio 2014'te erkekler 1500 metre T11 kategorisinde Semih Deniz, üçüncü olarak bronz madalyanın sahibi olmuştu.

MUHAMMED KHALVANDİ'DEN GÜMÜŞ MADALYA

Paris 2024 Paralimpik Oyunlarında para atletizm erkekler cirit atmada Muhammet Khalvandi, gümüş madalya kazandı.

AYSEL ÖNDER'DEN DÜNYA REKORU

Son olarak atletizm branşında kadınlar 400 metre T20 sınıfında milli sporcu Aysel Önder, dünya ve paralimpik rekoru kırarak final bileti aldı.

Stade de France'da düzenlenen atletizm müsabakalarında kadınlar 400 metre T20 sınıfında elemeler yapıldı.

Milli sporcu Aysel, 54.96'lık derecesiyle birinci gelip yeni dünya ve paralimpik rekorunun sahibi olarak adını finale yazdırdı. Önceki dünya rekoru 55.07'yle Hindistan'dan Deephti Jeevanji'ye aitti. Paralimpik rekoru ise 55.18'le ABD'li Breanna Clark'ındı.

Aysel Önder'in final müsabakası bugün TSİ 20.08'te başlayacak. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kerem Aktürkoğlu, Portekiz'in Benfica takımına transfer oldu

SONRAKİ HABER

Para atlet Aysel Önder'den dünya rekoru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa