03 Eylül 2024 08:57

EMEP'li Bayhan bakanlığa sordu: 29 işçinin ölümüne yol açan skandallar zinciri Meclis gündeminde

Bakanlığın Beşiktaş'taki gece kulübü yangınıyla ilgili soruşturması yeni soruları gündeme getirdi. EMEP Milletvekili İskender Bayhan, 29 işçinin öldüğü yangını yeniden Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: EMEP Basın

Paylaş

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yürüttüğü idari soruşturmanın sonuçları, 29 işçinin hayatını kaybettiği Masquerade Club yangını ile ilgili yeni soruları gündeme getirdi.

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Beşiktaş Gayrettepe’de bulunan ve Masquerade Club isimli işletmenin tadilatı esnasında 29 işçinin hayatını kaybettiği yangını, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yürüttüğü idari soruşturmanın sonuçları üzerinden Meclis gündemine taşıdı. Bayhan, konuya ilişkin bir skandallar zinciri eşliğinde, göz göre göre bir işçi katliamının yaşandığını ve şirketin patronları tarafından olası kastla insan ölümüne sebep olabilecek bir suçun işlendiğini vurguladı.

Bakanlığa bağlı müfettişlerin hazırladığı raporun, gece kulübünün faaliyet izninin nasıl verildiği ve geçmişten günümüze kadar yapılan ruhsatlandırma işlemlerinin nasıl yürütüldüğü konusunda yeni sorular ortaya çıkardığını ifade eden Bayhan, “13 Ekim 2006 tarihinde Savio adlı firmanın içkili restoran ve gece kulübü açmak için başvurusu üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünün yangın muayene raporunda verilen adreste öyle bir iş yeri bulunmadığı tespit edilmiştir. Peki bu rapora rağmen dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından niye eski ruhsatla ilgili yasal bir işlem tesis edilmemiştir?​” diye sordu.

İskender Bayhan’ın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yanıtlaması için verdiği soru önergesinde yer alan diğer sorular şu şekilde oldu:

  • Savio firmasının 2006’daki başvurusunda iş yerinin kullanım alanı 1.500 m² olarak belirtilmişken, itfaiyenin 7 Kasım 2006 tarihli raporunda bu alan 750 m² olarak kabul edilmiştir. Ancak Beşiktaş Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, bu rapora dayanarak 5 Temmuz 2007’de 900 m² kullanım alanlı bir içkili lokanta ruhsatı düzenlemiştir. Beşiktaş Belediyesi, gece kulübü/diskotek olan bir iş yerine nasıl içkili lokanta ruhsatı verebilmiştir?
  • Gümüş Turizm Dış Ticaret Limited Şirketi'nin 2006 sonrası ruhsat yenileme talebi doğrultusunda 22 Ağustos 2011 tarihinde verilen 1.525 m² kullanım alanlı yeni diskotek ruhsatının önceki yangın raporu ile düzenlendiği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na yapılan taleplerin iletilmediği anlaşılmaktadır. Ruhsat izninin alınabilmesi için en önemli aşamalardan biri Tahliye Projeleri'nin Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe (BYKHY) uygun olarak hazırlanmasıdır. Ancak müfettişlerinizin hazırladığı raporda yönetmeliğin birçok açıdan ihlal edildiği anlaşılmaktadır. Bu tür usulsüzlüklerin ve eksik bilgilendirmelerin o dönemdeki sorumluları hakkında Bakanlığınız bir inceleme başlatmış mıdır?
  • Söz konusu işletmeye ait iş yeri çalışma ruhsatı 2018 yılında yenilenmiştir. Çalışma ruhsatları yenilenirken yangına karşı gerekli önlemlerin alındığını gösteren itfaiye raporunun alınması gerekmektedir. Ancak böyle bir rapor alınmamıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden itfaiye uygunluk raporu yenilenmeden iş yeri çalışma ruhsatı nasıl yenilenmiştir? Bakanlığınız bu konuda bir inceleme başlatmış mıdır?
  • Three Brothers adlı firmanın 2018’de ruhsat yenileme başvurusu üzerine Beşiktaş Belediyesi tarafından 7 Kasım 2006 tarihli eski yangın raporu kullanılarak 14 Kasım 2018’de yeni bir iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmiştir. Ayrıca, 11 Ağustos 2020’de verilen 500 m² kullanım alanlı “içkili lokanta” ruhsatının, Covid-19 salgını dönemine denk gelmesi ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun “diskotek” faaliyetlerini kapatma kararına rağmen düzenlendiği görülmektedir. Yönetmelik gereği, birden fazla faaliyet konusu bulunan iş yerleri için tek ruhsat düzenlenmesi ve tali faaliyet konularının ayrıca belirtilmesi gerekmektedir. 5393 Sayılı Belediye Kanunu, gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı vermek ve denetlemek yetkisini belediyelere vermiştir. Beşiktaş Belediyesi bu yetkileri kim kullanmamış veya kötüye kullanmıştır. Bakanlığınız bir inceleme başlatmış mıdır?
  • Yıllardır süregelen bu usulsüzlükleri, denetimsizlikleri, yetkiyi çıkar amaçlı veya kötüye kullanmasını, 2 Nisan günü saat 13.00 sıralarında Masquerade Club isimli işletmenin tadilatı esnasında çıkan yangında 29 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan kamu görevlileri hakkında Bakanlığınız soruşturma başlatmış mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel: Erdoğan'ın aday olmasını istiyoruz

SONRAKİ HABER

Önce sendika değişikliği şimdi grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa