04 Eylül 2024 16:30

Amedspor Basın Koordinatörü Bekir Güneş: İsteseler de istemeseler de Amedspor var

“TFF Başkanı Hacıosmanoğlu’nun ‘Adaleti sağlayacağız bütün takımlara eşit olacağız’ sözlerinin arkasında durmasını, bütün yetkili organların bütün takımlara eşit olmasını bekliyoruz.”

Fotoğraf: Bekir Güneş'in kişisel arşivinden

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Kurulduğu günden beri ırkçı saldırılara, cezalara, tehdit ve tacizlere uğrayan Amedspor, İstanbul Olimpiyatı Stadyumunda Sakaryaspor’la oynadığı maçta Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın maskeleri ile maça giden Sakaryaspor taraftarının tehdidine maruz kalmıştı. Geçtiğimiz gün Kocaelispor’la yaptığı maç esnasında da Kocaelispor Teknik Direktörü ve kimi taraftarların küfürlü saldırılarının hedefi olan Amedspor, yürütülen algı operasyonuna ilişkin “Sahada kalmaya ve sadece futbola odaklanmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

Amedspor’un 1. Lig’e yükselmesi ve sezonun başlamasıyla birlikte Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ve beraberindeki heyetin Amedspor tesislerini ziyaret etmesi ve bir dizi temaslarda bulunması “futbolda normalleşme” tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Tüm bu güncel gelişmeleri ve Amedspor’a yönelik saldırıları konuştuğumuz Amedspor Basın Koordinatörü Bekir Güneş, geçen sezon normalleşme açısından kendileri için iyi bir sezon olduğunu söyledi. “1. sezonu şampiyonlukla tamamladık ve 1 Lig’e yükseldik. Bu sezonda Türkiye Futbol Federasyonu seçimleri vardı. İbrahim Hacıosmanoğlu henüz adayken ilk ziyareti Diyarbakır’a yapacağını, ilk maçı izleyeceğini söylemişti. Seçildikten sonra da ilk ziyaretini Diyarbakır’a yaptı. Amedspor maçını izledi burada. İyi de ağırladık. Ve çok memnun kaldılar” diyen Güneş, kendilerinin yıllardır zaten normalleşmeyi savunduklarını ifade etti.

Yıllardır saha içinde kalmaya çalıştıklarını belirten Güneş, "Futbolun sadece futbol olduğunu, futbolun centilmence olduğunu insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Ama maalesef Türkiye genelinde yıllardır devam eden bir taraftarlık hali var. Kolay kolay taraftarları değiştirip dönüştüremezsiniz. Kulüp başkanları veya yöneticiler normalleşse, saha içinden kalacağız deseler bile, belli taraftarları buna ikna etmeniz çok zor. Bunun bir eğitim süreci, politik süreçleri var. Bu süreçlerin yavaş yavaş aşılacağını düşünüyoruz” dedi.

"BİZ VARIZ VE BAŞARILI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Amedspor isminin ilk alındığı zamanlarda kabul görmediğini hatırlatan Güneş, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin zaman zaman “Amed diye bir yer yoktur, Amedspor yoktur” açıklamaları olduğunu hatırlattı. "Halbuki şimdi varlığını kabul ediyorlar” diyen Güneş şöyle devam etti: "En azından bu da bir ilerlemedir. Artık yavaş yavaş Amedspor’un saha içinde de varlığını kabul edecekler. Biz varız ve başarılı olmaya çalışıyoruz. Yoğun bir çalışmamız var, yönetimimiz var, başkanımız var. Hepimiz futboldan anlıyoruz. Türkiye ligini çok iyi biliyoruz. Onlar ne kadar biliyorlarsa biz onlardan daha iyi biliyoruz. Hepimiz bu işin içindeyiz. Bu sezona da evet çok iyi başlamadık. İki beraberlik bir mağlubiyetle başladık. En son Sakaryaspor maçında sadece bir grup taraftarın Yeşil maskeleri takarak yaşattığı bir sorun oldu. Geçen sezon Bursa’da da bunları yaşamıştık. Başka statlarda da bunları yaşamıştık. Bu durum direkt Sakaryaspor yönetimi ile alakalı bir durum değildi açıkçası. Yönetimleri kendi içinde zaten büyük bir ekonomik kriz yaşıyorlar. Daha büyük dertleri vardı gördüğümüz kadarıyla."

"ADALETİ SAĞLAYACAĞIZ SÖZLERİNİN ARKASINDA DURULSUN"

Kocaelispor maçında yaşananlara da değinen Güneş, "Kocaeli liderliğe oynuyordu, bizi yenselerdi liderdi, büyük beklentileri vardı. Bu sezon çok ciddi para harcadılar. Valiler, belediye başkanları, oradaki siyasi iktidarından tutun, herkes destek veriyordu. Ve muhtemelen Amedspor’u da çantada keklik gördüler, yeneriz gibi bir anlayışla geldiler. Ama öyle olmadı. Sahada da adil bir hakem olunca iki kırmızı kart gördüler, bu sefer kabullenemediler. Hem hocaları Ertuğrul Sağlam hem bir oyuncuları ‘Doğulu bir hakem atandı, nasıl Amespor maçına doğulu bir hakem atanır’ gibi ifadeler kullandılar. Bununla ilgili açıklamalar da yaptık. Çünkü atanan hiçbir hakemin doğulu mu, batılı mı, kuzeyli mi, güneyli mi olduğuna bakmadık bugüne kadar. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, hakemlerin sadece adil olması gerektiğini düşünüyoruz biz. Ne bizi kollasınlar ne rakiplerimizi kollasınlar” dedi.

Futbol Federasyonu Disiplin Kurulunun Kocaelispor ve oyuncuların yaptığı açıklamalara soruşturma başlatması gerektiğine de dikkat çeken Güneş, "TFF Başkanı Hacıosmanoğlu’nun da ‘Adaleti sağlayacağız bütün takımlara eşit olacağız’ sözlerinin arkasında durmasını, hem federasyonun hem tahkim kurulunun hem bütün yetkili organların bütün takımlara eşit olmasını bekliyoruz" dedi.

"ŞİDDETLE, IRKÇILIKLA MÜCADELE EDİYORUZ"

Sahada kalmaya devam edeceklerini, saha dışına çıkmanın herkese zarar vereceğini yenileyen Güneş şöyle devam etti: "Yıllardır her alanda saha dışına çıkıldığı için bu kadar büyük sorunlar yaşanıyor Türkiye’de. Futbolda da nasıl sorunlar yaşandığını az çok herkes biliyor son yıllarda. Federasyon başkanlarının ilişkileri, Türkiye’de yaşanan büyük krizler, FIFA’nın, UEFA’nın açtığı soruşturmalar… Bin tane sorunları var zaten. Biz temiz futbolu, etik değerleri savunmaya devam edeceğiz, saha içinde kalmaya devam edeceğiz ve rakiplerimiz ne yaparsa yapsın biz asla şiddeti, ırkçılığı tasvip etmeyeceğiz, savunmayacağız ve bununla hem saha içinde hem de dışında mücadele etmeye devam edeceğiz. Çağrımız, lütfen artık ırkçı söylemlerden vazgeçsinler. Amedspor’u kabul etsinler. İsteseler de istemeseler de Amedspor var, var olmaya da devam edecek. Bugün çok iyi bir kadro kurduk. Hocamız Ersun Yanal geçmişte milli takım hocalığı yapmış, Fenerbahçe’yi şampiyon yapmış, Türkiye’nin en iyi hocalarından biri. Biz bütün yatırımımızı saha içindeki başarımıza odaklamışız. Saha dışında da barışçıl mesajlar vermeye devam ediyoruz."

AMEDSPOR: FUTBOL KULÜBÜNDEN FAZLASI

Kurdish Studies Center tarafından geçtiğimiz mart ayında yayımlanan “Amedspor’un maruz kaldığı hak ihlallerinin sporda ırk ayrımcılığı bağlamında izlenmesi” başlıklı raporda özellikle çözüm sürecinin bitiminden sonra Amedspor’a yönelik baskıların arttığına dikkat çekildi. Daha önce Melikahmetspor, Diyarbakır Belediyespor ve Diskispor gibi isimlerle mücadele eden takımın, 2014’te ismini Amedspor olarak değiştirmesinin, kulübe ‘ulusal’ bir hüviyet kazandırdığının belirtildiği raporda “Bugün Amedspor hem taraftar ve yöneticileri hem de devlet ve TFF için bir futbol kulübünden daha fazlası” ifadeleri yer aldı.

BASKILARIN ARTMASINDA ÜÇ KAVŞAK

Amedspor’a yönelik baskıların artmasında üç kavşak olduğu belirtilen raporda ayrıca şu tespitlere yer verilmişti:

“Bu kavşaklardan ilki 7 Haziran seçim sonuçlarının Türkiye siyasetinde sebep olduğu hareketlilik, çözüm sürecinin bitişi ve çatışmaların yeniden başlaması; ikinci kavşak ise 1 Kasım 2015 seçimlerinden hemen önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amed ismine tepki göstermesiydi. Üçüncü kavşak, bu açıklama ve yenilenen seçimlerden kısa bir süre sonra, 28 Ocak 2016’daki Başakşehir maçı olmuştur.”

İDEOLOJİK PROPAGANDA YASAKLARI

"Amedspor’un TFF nezdinde maruz kaldığı ayrımcılık en çok 'ideolojik propaganda' cezalarında kendini göstermektedir” denilen raporda bu cezalara dair detaylar da paylaşıldı. Buna göre 2014-23 arasında PFDK tarafından verilen "ideolojik propaganda" cezalarında Amedspor 12 kez ceza alarak en çok ceza alan kulüp oldu. Bu sürede, Dersimspor üç, Van BŞ Belediyespor iki, Cizrespor, Kurtalanspor ve Diyarbekirspor’a da birer kez ideolojik propaganda cezası verildi.

ÖNCEKİ HABER

İlerici Kadınlar Derneği, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin iptali için Danıştay'a başvurdu

SONRAKİ HABER

Murat Ağırel'e "suikast ihalesine" tepkiler: Burnu kanasa sorumlusu Yerlikaya'dır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa