05 Eylül 2024 12:59
Son Güncellenme Tarihi: 05 Eylül 2024 15:34

DİSK: Vergi şampiyonu işçiler haklarını istiyor

“Gelirde ve vergide adalet” diyerek açıklama yapan DİSK üyesi işçiler, “Biz sustukça, adaletsizlik büyüyor; haklarımıza daha fazla el uzatıyorlar. Artık hep birlikte mücadeleyi büyütme zamanı” dedi.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Paylaş

DİSK, “Gelirde ve vergide adalet” kapsamında başlattığı eylemlere devam ediyor. Yapılan açıklamalarda, “Biz sustukça, adaletsizlik büyüyor; cebimize, ekmeğimize, haklarımıza daha fazla el uzatıyorlar. Artık hep birlikte mücadeleyi büyütme zamanı” denildi.

İZMİR

DİSK’e bağlı sendikaların İzmir şubeleri Konak SGK önünde bir araya geldi. “Vergi yüzsüzleri nerede?​”, “Geçinemiyoruz”, “Vergi şampiyonu işçiler haklarını istiyor” yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada basın metini DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Artan vergilere dikkat çeken Sarı, İzmir’de bir günlük iş bırakma eylemi planladıkların söyleyerek, herkesi eyleme destek vermeye çağırdı.

“BİZDEN ALIP PATRONA VERİYORLAR”

Sarı, “Durmak bilmeyen zamların ve adaletsiz vergilerin yükü altında eziliyoruz. İşçiler, emekçiler ve emekliler yaşam savaşı verirken, birileri servetine servet katıyor. Bizden alıp patronlara veriyorlar, yoksulun cebinden zenginin kasasına kaynak aktarıyorlar. Halkın sofrasından çalıp, sermayenin banka hesaplarını büyütüyorlar” dedi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

“Biz sustukça, adaletsizlik büyüyor; cebimize, ekmeğimize, haklarımıza daha fazla el uzatıyorlar. Artık tek başına yaşam savaşı vermenin değil, hep birlikte adalet mücadelesini büyütmenin zamanıdır” diyen Sarı, gelirde, vergide, ülkede adalet için ortak mücadele çağrısında bulundu. Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin arttırılmasını talep eden Sarı, “En düşük emekli aylığının en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesini ve tüm emekli aylıklarının aynı oranda artırılmasını talep ediyoruz” diye ekledi.

BUCA FİDANLIK İŞÇİLERİ: TÜM ÜCRETLER ARTIRILSIN

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Buca Fırat Fidanlık iş yerinde İZELMAN ve İZENERJİ işçileri, DİSK'in almış olduğu karar doğrultusunda "Gelirde ve vergide adalet" talebi ile ortak açıklama yaptı.

İZELMAN İş yeri Baş Temsilcisi Ernur Başak ile İZENERJİ İş yeri Temsilcisi Kamil Tek'in okuduğu açıklamada, asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin artırılması ve sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılması talepleri dile getirildi.

Ayrıca, esnek çalışma adı altında emeklilik ve kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaya yönelik planlardan vazgeçilmesi, tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine karşı güvenceli ve kalıcı bir istihdam için mücadele ettikleri dile getirilerek, bu taleplerle yapılacak tümeylemlere kitlesel katılım çağrısı yapıldı. (İzmir/EVRENSEL)


AYDIN

DİSK'in ülke genelinde aldığı karar doğrultusunda Aydın Atatürk Kent Meydanı'nda "Artık yeter, geçinemiyoruz" başlıklı basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Genel-İş, Birleşik Metal-İş ve Emekli Sen ile Aydın Emek ve Demokrasi Güçleri'nin bileşenleri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Genel-İş Aydın Şube Başkanı Sibel Özhan, işçi ve emekçilerin bitmek bilmeyen zamların ve adaletsiz vergilerin yükü altında ezildiklerini dile getirerek, "İşçiler, emekçiler ve emekliler yaşam savaşı verirken, birileri servetine servet katıyor.Bizden alıp patronlara veriyorlar, yoksulun cebinden zenginin kasasınakaynak aktarıyorlar" dedi.

“ÇALIŞIP ÜRETEN BİZ GEÇİNEMEYEN BİZ”

Ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenler olarak bu adaletsizliği hak etmediklerini dile getiren Özhan, "İşçinin patronundan fazla vergi verdiği bir ülke haline geldik. İktidar, kamu kaynaklarını bir avuç sermayeye aktarırken; vergi afları ve teşviklerle onlarınservetine servet katarken, bizim emeğimiz, hakkımız, alın terimiz hiçe sayılıyor" dedi.Özhan kendilerinin çalışıp, üretip, vergi verdiğini ama yine kendilerinin açlıkla, yoksullukla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, "Artık tek başına yaşam savaşı vermenin değil, hep birlikte adalet mücadelesini büyütmenin zamanıdır" dedi. Yapılacak bölgeselmitinglere kitlesel katılım çağrısı yaptı. (Aydın/EVRENSEL)


MUĞLA

Genel-İş Muğla Şubeleri tarafından Sınırsızlık Meydanı'nda düzenlenen açıklamada işçiler, geçim sıkıntılarına ve adaletsiz vergi sistemine karşı tepkilerini dile getirdi. "Artık Yeter! Geçinemiyoruz!" sloganıyla yapılan basın açıklamasını Genel-İş üyesi Feriştah Atasever Kaşıkçı okudu.

Açıklamada, artan hayat pahalılığı ve adaletsiz gelir dağılımı eleştirildi. İşçiler, düşük gelirle yaşam mücadelesi verdiklerini ve zenginlerin servetlerine servet kattığını vurguladı. Vergi adaleti çağrısı yapan işçiler, asgari ücretin enflasyon karşısında yılda dört kez artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, emeklilerin de insanca yaşam talepleri dile getirildi ve en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi talep edildi.

Eylemde, esnek çalışma ve kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik planlara karşı çıkılarak, güvenceli istihdamın önemine dikkat çekildi. İşçiler, hakları için mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu. Basın açıklaması, "Direne direne kazanacağız!" sloganları eşliğinde sona erdi.

Ayrıca basın açıklaması sonunda Kaşıkçı, Ege bölgesi olarak “Geçinemiyoruz” mitingi için 20 Eylül’de İzmir bölge mitingine katılacaklarını söyleyerek, tüm demokratik kitle örgütlerine çağrı yaptı. (Muğla/EVRENSEL)


ADANA

Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ve adaletsiz vergi sistemi nedeniyle Genel-İş Adana şubeleri, Adana Heykelli Park’ta bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler, “Gelirde adalet, vergide adalet” sloganlarıyla taleplerini dile getirdi. Basın açıklamasını Genel-İş Adana 2 No’lu Şube Başkanı Serdar Çapar okudu.

"DURMAK BİLMEYEN ZAMLAR VE ADALETSİZ VERGİLERLE EZİLİYORUZ"

Serdar Çapar, işçilerin artan enflasyon ve vergiler altında ezildiğini vurgularken, mevcut vergi sisteminin adaletsiz olduğunu belirtti. Durmak bilmeyen zamların ve adaletsiz vergilerin yükü altında ezildiklerini ifade eden Çapar, “İşçiler, emekçiler ve emekliler yaşam savaşı verirken, birileri servetine servet katıyor. Bizden alıp patronlara veriyorlar, halkın sofrasından çalıp sermayenin banka hesaplarını büyütüyorlar" dedi. Türkiye'nin gelir dağılımı konusunda dünyada en kötü durumda olan ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Çapar, "Biz bu adaletsizliği hak etmiyoruz" diyerek, tepkisini dile getirdi.

ASGARİ ÜCRET VE VERGİ SİSTEMİ TALEBİ

Çapar, işçilerin ağır vergi yükü altında ezilmesine tepki gösterirken, asgari ücretin enflasyon dönemlerinde yılda dört kez artırılması gerektiğini ifade etti. Sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Çapar, asgari ücretin yanı sıra tüm ücretlerin de artırılmasını talep etti. Adaletli bir vergi sistemi istediklerini ifade eden Çapar şunları söyledi; "1 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla birlikte vergide adalet yasasının oy birliğiyle kabul edilmesini talep ediyoruz. Az kazananın az, çok kazananın çok vergi verdiği; tüketim üzerindeki vergi yükünün azaltıldığı, sermayenin ve zenginlerin vergisinin arttığı adil bir vergi sistemi istiyoruz."

ESNEK ÇALIŞMA VE KIDEM TAZMİNATI UYARISI

Çapar, esnek çalışma adı altında kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmayı hedefleyen düzenlemelere de sert tepki göstererek, “Esnek çalışma adı altında emeklilik ve kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaya yönelik planlardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz. 'Kullan at işçiliği' adı verilen tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine karşı güvenceli ve kalıcı bir istihdam mücadelesi veriyoruz. Kıdem tazminatına el uzatmaya kalkışanları uyarıyoruz: Bedeli ağır olur!” ifadelerini kullandı.

"ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI!" 

İşçilerin daha fazla sessiz kalamayacağını ve mücadeleyi büyütme çağrısında bulunan Çapar şunları söyledi, "Biz sustukça, adaletsizlik büyüyor, cebimize ve haklarımıza daha fazla el uzatıyorlar. Artık bıçak kemiğe dayandı. Yaşadığımız gelir kaybının ve adaletsizliklerin sorumlularından hesap sormak için Türkiye’nin dört bir yanında meydanlardayız. Hepimize düşen görev bu mücadeleyi büyütmek ve tüm sınıf kardeşlerimizi meydanlara taşımaktır.” dedi. (Adana/EVRENSEL)


DERSİM

ÖNCEKİ HABER

Para masa tenisinde Ebru Acer, bronz madalya kazandı

SONRAKİ HABER

İstanbul’da 9 Eylül’de eğitim öğretim 10.00 ile 15.00 saatleri arasında yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa