07 Eylül 2024 12:49

Hacıbektaş Belediyesi maden MAPEG'e ruhsatlarını sordu

Hacıbektaş Belediyesi, Nevşehir Valiliğine MAPEG tarafından yörede maden işletmelerine verilen ruhsatları sordu: “Köylerde maden arama-işletme ruhsatı verildi mi?”

Fotoğraf: Karaburna köylüleri

Paylaş

Özer AKDEMİR
Nevşehir

Hacıbektaş Belediyesi, Nevşehir Valiliğine Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından yörede maden işletmelerine verilen ruhsatları sordu.

Valiliğe Hacıbektaş Belediyesi imzasıyla verilen bilgi edinme başvurusunda, "Nevşehir Hacıbektaş İlçesi Akçataş Köyü, Büyük Kayı Köyü, Yenice Köyü, Kayı Köyü ve Hırka Tepesidelik Köyü'nün arazilerinin de içine alan geniş bir mevkiide maden arama-işletme ruhsatı verilip verilmediği şayet verildi ise mahiyeti, ruhsat no ve projeye ilişkin bilgi ve belge" talep edildi.

 ANAYASA DA ÇEVRE HAKKI VURGUSU 

Adı geçen köy sınırları içerisinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nce maden arama/işletme ruhsatı verildiğine dair duyumlar alındığını belirtildiği dilekçede, buna dair gerek Nevşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne gerekse muhtarlık nezdinde girişimde bulunarak şifahi olarak bilgi edinmeye çalışıldığı ancak bir sonuca varılamadığı dile getirildi.

Anayasanın çevre hakkına dair 171 ve 56/2. Maddelerine vurgu yapılan dilekçede; "Anayasa'nın bu kuralı gereği olarak ilçemize bağlı köylere ilişkin süreç hakkında bilgi-belge sahibi olmada menfaatimizin olduğunu dikkate alarak; başvurma zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

Bu bağlamda; 

  • Akçataş Köyü, Büyük Kayı Köyü, Yenice Köyü, Kayı Köyü ve Hırka Tespesidelik Köy'lerini de içine alın geniş bir mevkiide hasren maden arama-işletme ruhsatı verilip verilmediği,
  • Şayet verildi ise mahiyeti, süresi, ruhsat no ve projesine ilişkin bilgi belgelerin,
  • Arama ve işletme ruhsatı verilmediğiyse bu bölgede yapılan çalışmaların ne maksatla ve ne mahiyette yapıldığı hakkındaki bilgilerin" belediyeye iletilmesi istendi.
ÖNCEKİ HABER

'Altın Portakal' da yarışacak filmler belli oldu

SONRAKİ HABER

Porto Rikolu voleybolcunun ölümünde, 'gıda zehirlenmesi' ihtimali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa