12 Eylül 2024 15:33

MEB 4 ilde meslek ortaokulu açacak | 10 yaşında işçilik okulu!

MEB, meslek ortaokulları ile çocuk işçilik yaşını 10’a düşürdü. İlk olarak 4 ilde açılacak meslek ortaokulları, çocuk işçilik okulları olarak işlev görecek.

Görsel: MEB

Paylaş

Türkiye’de sadece son 1 yılda en az 66 çocuğun çalışırken can verdiği kayıtlara geçerken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çocuk işçiliğini yaygınlaştıracak uygulamalara devam ediyor. MEB’in daha önce açılacağını duyurduğu meslek ortaokulları 4 ilde kurulacak. 10 yaşındaki çocuklar için ‘işçilik okulu’ anlamına gelen meslek ortaokullarıyla çocuklar (öğrenciler) erken yaştan itibaren sermayenin ihtiyaçlarına uygun olarak yetiştirilecek.  

İŞÇİLİK YAŞI DÜŞECEK

Türkiye'de ilk defa ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin kabul edileceği mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesindeki ‘mesleki ortaokullar’ Bursa, Sivas, Konya ve Burdur'da açılacak. MEB, Mesleki Eğitim Merkezleriyle (MESEM) 15 yaş altına indirdiği çocuk işçiliği yaşını meslek ortaokulları açarak fiili olarak 10 yaşına indiriyor. MEB bu yaz döneminde de uygulamaya koyduğu ‘Zanaat Atölyeleri’ ile sanayiye yollayamadığı çocukları okullarda çalıştırmıştı. Yaz döneminde 7. sınıftan itibaren 18 ilde 271 okulda başlayan Zanaat Atölyeleri de yaygınlaşıp kalıcı hale gelecek.  

BURSA, KONYA, BURDUR, SİVAS   

Bursa, Sivas, Konya ve Burdur'da eğitim vermeye başlayacak mesleki ortaokulları şöyle: “Bursa'da Hacı Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesindeki Hacı Sevim Yıldız-2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulu, Sivas'ta Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesindeki Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulu. Konya'da Gazi Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesindeki Gazi Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulu. Burdur'da Emekevler Şehit Rıza Çevik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesindeki Emekevler Şehit Rıza Çevik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ortaokulu.” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da tecride karşı ortak mücadele çağrısı 

SONRAKİ HABER

Filistin Sağlık Bakanlığı: Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana 703 Filistinli öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa