16 Eylül 2024 17:25

Bu hafta pek çok gazeteci hakim karşısına çıkacak

Aralarında gazetemiz Evrensel’in İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Görkem Kınacı’nın da bulunduğu pek çok gazeteci bu hafta hakim karşısına çıkacak.

Fotoğraf: Akın Çeliktaş/DHA

Paylaş

Adli tatil sona erdi, gazetecilerin davaları görülmeye başlandı. Bu hafta aralarında gazetemiz Evrensel’in İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürünün de olduğu pek çok gazeteci hakim karşısına çıkacak. 

Yarın (17 Eylül Salı) saat 10.00’da yaptığı haber gerekçesiyle gözaltına alınan gazeteci Sibel Yükler’in maruz kaldığı yargısal baskı ve taciz nedeniyle Maliye Hazinesi aleyhine açtığı tazminat davası Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Saat 10.35’te ise Batman’ın, Hasankeyf ilçesindeki tarihi ve kültürel mirasın korunması için düzenlenen basın açıklamasını takip ederken gözaltına alınan gazeteci Sonya Bayık ile bu açıklamaya katılan 30 kişinin davası var.

MLSA’nın haberine göre; yarın ayrıca saat 10.00’da ayrıca "Ajans Muhbir" hesabının yöneticileri Süha Çardaklı ve Serkan Kafkas’ın da aralarında bulunduğu 30 kişinin, X platformunda mülteci karşıtı haberler paylaştıkları gerekçesiyle yargılandığı dava görülecek.

KARABAY VE DEMİR’İN DAVALARI

18 Eylül Çarşamba günü saat 9’da gazeteci Hayri Demir’in çöpte bulunan bir hafıza kartından çıkan fotoğraflar nedeniyle yargılandığı, istinaf mahkemesinin bozma kararıyla yeniden görülen dava ve saat 9.35’te gazeteci Abdullah Kaya hakkında, "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" iddiasıyla açılan davanın ilk celsesi var.

Ayrıca aynı gün saat 10.00’da gazeteci Furkan Karabay’ın bakan yardımcılıklarına yapılan atamalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesini sosyal medya hesabından paylaştığı için, "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen, zincirleme şekilde hakaret etmek" suçlamasıyla yargılandığı dava var.

Yine çarşamba günü saat 10.45’te kendisine şiddet uygulayan Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin biri polis iki korumasının şikayeti üzerine Sinan Aygül hakkında "hakaret" iddiasıyla açılan davanın duruşması görülecek. 

GAZETECİLER "TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI"NDAN YARGILANIYOR

19 Eylül Perşembe saat 9.30’da belgeselci Sibel Tekin hakkında, Devrimci Parti üyelerinin 2015’te, G20'yi protesto etmek için NTV Ankara Temsilciliğinde yaptıkları protestoyu takip ettiği için 10 kişiyle birlikte, "terör örgütü propagandası yapmak’ ve "iş ve çalışma hürriyetinin ihlali" iddialarıyla açılan davanın yeniden yargılaması yapılacak.

Saat 10.55’te ise eski Agence France-Presse (AFP) foto muhabiri Bülent Kılıç hakkında, "görevi yaptırmamak için direnmek" ve "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" iddialarıyla açılan davanın üçüncü celsesi, İstanbul 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Kılıç, 2021 yılında İstanbul’da düzenlenen 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü takip ederken polisler tarafından yere yatırılıp boğazına basılarak gözaltına alınmıştı.

Saat 13.00’te Diyarbakır’da gazetecilerin tutuklanmasına dair açıklama yapmak isterken gözaltına alınan ve haklarında, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet"ten dava açılan Sibel Yükler, Deniz Nazlım ve Yıldız Tar'ın yargılandığı davanın üçüncü celsesi, Ankara 71. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

20 Eylül, Cuma günü saat 10.33’te gazeteci Ziya Çiçekçi hakkında Yazı İşleri Müdürü olduğu Yeni Özgür Politika gazetesinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlar nedeniyle, "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın 16’ncı duruşması görülecek.

EVRENSEL’İN DAVASI PERŞEMBE GÜNÜ 

19 Eylül Perşembe günü saat 14.30’da Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine gazetemiz Evrensel’in İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı hakkında, "iftira" ve "hakaret" iddiasıyla açılan davanın altıncı duruşması, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. 

Dava, Evrensel’in 29 Ağustos 2022 tarihli “Borsadaki rüşvet ağı Saray’a kadar uzandı” başlıklı haber ile 31 Ağustos 2022 tarihli “Saray’a dayanan Peker ifşaları ‘Cesur savcı’ ile temizlenemez” başlıklı haberdeki ifadeleri üzerine açılmıştı.

Dava öncesi Evrensel'in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı, “Söz konusu haberleri yapmasaydık, toplumla paylaşmasaydık, asıl o zaman gazetecilik etik ve ilkeleri ayaklar altına alınmış olurdu” demişti.

GAZETECİ VERİM TUTUKLANDI 

Öte yandan hakkında verilen hapis cezasının onanmasının ardından tutuklanan gazeteci Murat Verim, Midyat Cezaevine götürüldü. 

29 Ekim 2016 tarihinde kapatılan Dicle Haber Ajansında (DİHA) ve Mart 2016’da kayyum atanana kadar Mardin’in Dargeçit Belediyesinde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde çalışan Verim, Ocak 2023’te haber notları ve basın açıklamaları gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. Midyat Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava kapsamında 16 ay cezaevinde tutulan Verim, 5 Nisan 2024’te tahliye edilmişti. 

Hakkında verilen cezanın onanmasının ardından tutuklanan Verim, Mardin’in Midyat ilçesinde bulunan cezaevine götürüldü. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

100 lira verginin 90 lirası halktan

SONRAKİ HABER

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Biden'ın Kıdemli Danışmanı Hochstein ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa