24 Eylül 2024 11:55

İsviçre’de mesleki emeklilik reformu sandıkta reddedildi

İsviçre'de emekli maaşlarında düşüşe neden olacak emeklilik reformu halk oylamasında reddedildi.

Mesleki Emeklilik Reformu'na (LLP) hayır çağrısı yapan bildiri

Paylaş

Metin ALAN
Lozan

İsviçreli seçmenlerin üçte ikisinden fazlası hükümetin Mesleki Emeklilik Reformu (kısaca LPP 21 veya BVG21) projesini reddetti.

Sendikaların ve sol siyasi partilerin karşı çıktığı reform 22 Eylül pazar günü halk oylamasına sunuldu. İsviçreli seçmenlerin üçte ikisinden fazlası reformu reddetti. Oylamaya katılım yüzde 44.5 oranında oldu. Reforma “hayır” diyen seçmenlerin oranı yüzde 67’nin üzerinde gerçekleşti. Reform, tüm kantonlar tarafından reddedildi.

Ret oylarının en güçlü olduğu yer, yüzde 71 ile yüzde 77 arasında “hayır” oylarının çıktığı Fransızca konuşulan kantonlar olurken, Almanca konuşulan kantonlarda sadece Solothurn yüzde 70 “hayır” oranını aştı ve yüzde 71.94 oldu.

İşçi sendikaları, halkın, reformun temsil ettiği “anti-sosyal” projeye net bir şekilde “hayır” demesini, emekli maaşlarının tasfiyesinin açık bir şekilde reddedilmesi olarak yorumladı. Sendikalar yürüttükleri “hayır” kampanyası boyunca, reformun dönüşüm oranını düşürerek zorunlu program kapsamındaki emekli maaşlarını yüzde 12 oranında azaltacağına dikkat çekerek, “Aynı zamanda düşük gelirli insanlar ikinci sütuna önemli ölçüde daha fazla katkıda bulunmak zorunda kalacaklardı" diyordu.

Sendikalar, “Reddedilen reform açıkça yanlış yönde ilerliyordu: düşük gelirli kadınlar, emekli maaşlarındaki asgari bir iyileşme için çok daha yüksek katkı payı ödemek zorunda kalacaklardı ve bu da mevcut mali durumları üzerinde ağır bir yük oluşturacaktı. Mesleki emeklilik hizmetlerinde çözüm, dayanışma kavramında yatmaktadır” değerlendirmesini yaptılar.

İsviçre Sendikalar Birliği (USS) tarafından yapılan açıklamada emeklilik politikasında artık bir yön değişikliği gerektiği vurgulandı. “Mesleki emeklilik reformunun açık bir şekilde reddedilmesi, Parlamentodaki çoğunluğun halkı görmezden geldiğini göstermektedir. Seçmenlerin çoğunluğu, İsviçre’deki emekli maaşlarının seviyesinin, özellikle de orta gelirliler için düşürülemeyeceğine inanmaktadır” açıklaması yapan USS, ayrıca dayanışmaya dayalı finansman yoluyla ebeveynlerin, özellikle de annelerin emeklilik açıklarını kapatmak için önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

İsviçre Sosyalist Partisi de “halkın satın alma gücü açısından bir başarıyı temsil eden” oylama sonucunu memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Parti, İsviçre halkının adil emeklilik lehine ve finans ve sigorta endüstrisinin çıkarlarına karşı güçlü bir sinyal gönderdiğine vurgu yaparak "Şu anda ihtiyacımız olan şey, kadınların emeklilik maaşları için ilerleme, enflasyon için otomatik telafi ve bankalar ile sigorta şirketlerinin soygununa son vermektir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe-Union SG karşılaşmasında Benoit Bastien düdük çalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa