24 Eylül 2024 19:35

Erdoğan: Katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?

BM Genel Kurulu'nda ateşkes çağrısını yineleyen Erdoğan, “Filistin halkıyla birlikte kendi vatandaşlarının canını tehlikeye atan katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz” dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Salonu'nda düzenlenen BM'nin 79. Genel Kurulu'nda konuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve ABD Başkanı Joe Biden'ın konuşmalarının ve verilen kısa aranın ardından Genel Kurul'da konuşan Erdoğan, “İsrail apaçık soykırım uyguluyor, adım adım Filistin topraklarını işgal ediyor” dedi.

35 dakika süren konuşmasının önemli bir bölümünü Gazze’ye ayıran Erdoğan, İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze’nin dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığı haline geldiğini söyleyerek, “Filistin'i tanımayan diğer devletleri, bu kritik dönemde tarihin doğru tarafında yer alarak Filistin devletini bir an evvel tanımaya davet ediyorum" dedi.

Erdoğan, "Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz? Siyasi ikbali için tüm bölgeyi savaşa sürükleyen katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?" diye sordu.

"HİTLER NASIL DURDURULDUYSA"

Erdoğan, “İsrail yönetimi, temel insan haklarını hiçe sayarak bir millete karşı etnik temizlik, apaçık bir soykırım uygulamakta, topraklarını işgal etmektedir. Bundan 70 sene önce nasıl Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır. Başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin vücut bulması artık daha fazla ertelenemez” dedi.

KKTC’Yİ TANIMA ÇAĞRISI

“Ukrayna'daki savaş üçüncü yılını bitirirken, barışın tesisinden halen uzaktayız. Silahlanma yarışı hızlandıkça diplomasinin alanı giderek daralıyor” diyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti; "Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır. Bugün uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet ediyorum."

Erdoğan ayrıca Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan Yaz Olimpiyatları açılış törenine yönelik de konuştu. "Cinsiyetsizleştirme meselesi bir tercihten ziyade, artık küresel bir dayatmaya, tam anlamıyla kutsala ve fıtrata karşı bir savaşa dönüşüyor" diyen Erdoğan, "BM Ailenin Dostları" grubuna üye olduklarını ve bu kapsamda 'aileyi ve fıtratı savunmaktan geri durmayacaklarını' söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kürtçeye operasyon protesto edildi: Mücadelemiz durmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa