"CHP'deki para sayma" görüntülerine ilişkin dava 29 Kasım'a ertelendi
CHP binasında çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin davanın ilk duruşması görüldü. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, "Tamamen siyasileşmiş bir dava” dedi.
Fotoğraf: CHP Basın
31 Mart seçimlerinden önce servis edilen ve CHP İstanbul İl Başkanlığında çekildiği iddia edilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin açılan davanın ilk duruşması İstanbul Adliyesi 59. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
İstanbul İl Başkanlığında çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin 22 sanık hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı 59. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşma başladı. Mahkemede 6 tutuksuz sanık yer aldı. Cumhuriyet Halk Partisi Eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, hastane randevusu olduğu gerekçesiyle mahkemeye gelmedi. Duruşmaya, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin ve çok sayıda parti üyesi izleyici olarak katıldı. Dava sanıkların savunmalarının alınmasıyla başladı.
ANAYASA MAHKEMESİ'NE YAZI YAZILACAK
Ara kararını açıklayan mahkeme, Anayasa Mahkemesi'ne yazı yazılarak 2019 yılı mali denetim raporunun yayınlanıp yayınlanmadığını, yayınlanmışsa buna ilişkin raporun istenilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, sanık Serkan Çebi'nin zorla getirilmesine ve eksik hususların giderilmesine hükmederek duruşmayı 29 Kasım tarihine erteledi.
ÖZGÜR ÇELİK: TAMAMEN SİYASİLEŞMİŞ BİR DAVA
Özgür Çelik, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada davanın CHP'yi kamuoyunda zayıflatmak amacıyla kurgulandığı belirterek "Tamamen siyasileşmiş bir dava” diye konuştu.
Çelik dava sürecine ilişkin şunları söyledi:
“2019 yılında İstanbul İl Başkanlığı bir kampanya başlattı. Bağışlarda bulundular. Ne zaman çıktı görüntüler? 10 Mart 2024 tarihinde, yani 31 Mart 2024 seçimlerine tam 20 gün kala. Amaç neydi burada? Acaba 2019'dan bu yana İstanbul'u yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na buradan bir zarar verebilir miyiz? Seçim sonuçlarını bu görüntülerle etkileyebilir miyiz? 31 Mart seçimlerinden önce uğradığımız tek karalama kampanyası tek iftira bu da değildir. Sahte broşürlerle gerçeği yansıtmayan haberlerle daha ne yazık ki her seçim öncesinde karalama kampanyaları bu tür görüntüler bir biçimde ortaya servis ediliyor.”
"GÖRÜNTÜLER YASA DIŞI BİÇİM ELDE EDİLMİŞ DELİLLER”
Çelik, görüntülerin hukuka uygun olmayan bir şekilde elde edildiğini belirterek "İl binasının satın alınma bedelinin kaporasının ödendiği görüntülerdir. Ve paranın teslim alma tutarlarını kamuoyuyla ve sizlerle paylaşmıştık. Şimdi bugün bulunduğumuz noktada mesele şudur: 31 Mart 2024 seçimlerinde millet ve İstanbullular tıpkı 2019 seçimlerinde olduğu gibi yine bu tür eylemlere girişenlere çok net bir biçimde dersini vermiştir. 2019'da 12 bin oy olan oy farkı İstanbul'da bir milyonun üzerine çıkmıştır. Ve sonrasında bugün bu dava burada gerçekleşti ve süreç devam ediyor. Yani siyasi partilerin denetimi, Anayasa Mahkemesi'ne bağlı. Burada partili arkadaşlarımız neyle suçlanıyor? Kanuna aykırı bağışla suçlanıyor. Kanuna aykırı bağışla ilgili yetki Anayasa Mahkemesi'nde ama bugün bir yerel mahkemede arkadaşlarımız yargılanıyor. Bunun ötesinde söz konusu şu görüntüler yasa dışı biçim elde edilmiş deliller. Burada böyle bir mesele de söz konusu.”
İDDİANAME
İddianamede, 11 Mart'ta X sosyal medya platformunda birçok farklı hesap ve kullanıcı tarafından, kimliği belirsiz bir kişinin siyah renkli çantadan deste halindeki banknotları çıkartarak masaya dizdiğine ilişkin görüntülerin paylaşılması üzerine olay hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilmişti.
Sarıyer Ayazağa Mahallesi C Blok'taki 14 taşınmazın SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından 11 Aralık 2019'da CHP'ye satıldığı anlatılan iddianamede, görüntülerdeki paranın da bu satışa ait olduğu ifade edilmişti. İddianamede, Braka, dönemin CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ve görüntülerin çekildiği ofisin sahibi avukat Gökhan Taşkapan tarafından imzalanan tutanakla birlikte parti binasının alınması sırasında kullanılan ve nakit olarak sayılarak elden teslim edilen para miktarının 15 milyon 510 bin lira olduğu aktarılmıştı.
Soruşturmaya konu taşınmazların hangi tarihte kim tarafından satın alındığının tespiti amacıyla Sarıyer Tapu Müdürlüğü'ne yazı yazıldığı, tapudan gelen cevaba göre, SEAS Besicilik Sanayi Ticaret Şirketi adına yetkili Ali Rıza Braka ile CHP adına Canan Kaftancıoğlu arasında Beyoğlu 3. Noterliğinde 6 Kasım 2019'da "Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi" düzenlendiğini, bu sözleşmede toplamda 14 bağımsız bölümün satın alma bedelinin 24 milyon 360 bin lira olarak gösterildiği, sözleşmeden sonra 14 bağımsız bölümün 24 milyon 369 bin lira bedelle CHP adına 11 Aralık 2019'da tescil edildiği bildirilmişti.
İddianamede, "Bir Tuğla Da Sen Koy" adlı yardım kampanyasının bir siyasi parti olan CHP tarafından başlatılmış olması nedeniyle yapılan bağışların Siyasi Partiler Kanunu'nda belirtilen usule uygun şekilde yapılıp yapılmadığının değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilmişti.
BAĞIŞ MİKTARINCA MAKBUZ DÜZENLEMESİ GEREKMEKTEDİR
Siyasi Partiler Kanunu'nun "bağışlar" ve "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddelerine değinilen iddianamede, "Kanunda yapılan düzenlemeye göre bağış yapan kişinin yapmış olduğu bağış karşılığında bağış miktarınca makbuz alması, bağışı kabul eden parti sorumlusunun ise teslim aldığı bağış miktarınca makbuz düzenlemesi gerekmektedir" ifadeleri yer almıştı. İddianamede, bağış kampanyası kapsamında bağışta bulunmak isteyen kişilerin, parti banka hesaplarına para göndermek suretiyle bağışta bulunabilecekleri gibi, siyasi parti temsilcisi olarak hareket eden birden fazla kişiye veya parti sorumlusuna da bağışta bulunabileceklerine işaret edilerek, "Bu nedenle bağışı kabul eden parti sorumlusunun resmi olarak yetkilendirilmiş kişi olması zorunluluğu bulunmamaktadır. Bulunduğu konum ve parti içindeki durumu itibariyle bağış kabul edebileceği varsayılan ve bağışı kabul eden kişilerin 'bağış kabul eden parti sorumlusu' olarak kabul edilmesi gerekir" ifadeleri kullanılmıştı.
1 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR
İddianamede, eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve danışmanı Melih Morsümbül, eski Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, eski CHP İstanbul İl Başkanlığı Basın Danışmanı Mustafa Can Poyraz, İmamoğlu İnşaat Şirketi'nin Genel Müdürü Tuncay Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 22 sanığın tamamı hakkında, Siyasi Partiler Kanunu'nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddesi gereğince 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapis cezası istemi bulunuyor. (POLİTİKA SERVİSİ)