32. İstanbul Film Festivaline bakış 4
A Late Quartet (Son Konser), Yönetmen: Yaron Zilberman
Phillip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Christopher Walken gibi her sinemaseverin mutlaka hayranlıkla izlediği oyuncuları kadrosunda bulunduran film, yaylı çalgılar dörtlüsü olarak bilinen bir sanatçı grubuna çeviriyor kamerasını. Müzikle iç içe bir film görmek dilerseniz, bu oyuncuların kompozisyonlarını kaçırmanız olası değil. Yönetmen Zilberman, filmin 13 Nisan’daki gösterimine katılacak.
Pardé (Perde), Yönetmen: Cafer Panahi, Kamboziya Partovi
Tutsaklık, yasak kelimeleri Cafer Panahi’yle özdeşleşen kavramlar haline geldi ne yazık ki. Film çekmesi yirmi yıl boyunca yasaklanan Panahi’nin yine bin bir çile, zorluk içinde, yönetmen bir arkadaşıyla çektiği bu yeni filmi, geçtiğimiz Berlin festivalinden senaryo ödülüyle döndü. Sadece yarışmanın değil, tüm festivalin en değerli filmlerinden biri Pardé.
Student (Öğrenci), Yönetmen: Darezhan Omirbayev
Suç ve Ceza romanının etkileyici bir yorumu Öğrenci. Umutsuzluk duygusunun baskın olduğu filmde, Kazakistan’ın bugünkü halini yansıtmaya çalışmış yönetmen. Omirbayev filminin festival boyunca yapılacak gösterimlerine de katılacak.
Dom S Bashenkov (Kuleli Ev), Yönetmen: Eva Neymann
Tarkovski’nin Solaris filminin senaryo ekibinden tanıdığımız Friedrich Gorenstein’ın bir eserine dayanıyor Eva Neymann’ın bu ikinci kurmaca uzun metrajı. Film, bir anne ve çocuğunun çıktığı yolculukla açılıyor. Sonrasında annenin hastaneye yatması ve çocuğuna “kuleli ev”i bulmasını vasiyet etmesini ve çocuğun bakış açısından bir toplumun durumunu izleyeceğiz. Bu yönüyle merağımızı kabartan filmin yönetmeni filminin gösterimlerine de katılacak.
Boven Is Het Stil (Her Şey O Kadar Sessiz ki), Yönetmen: Nanouk Leopold
Dram yönü ağır basan film; yalnızlık, yaşlılık, cinsellik temaları etrafında dönüyor. Berlin Film Festivalinin Panorama bölümünde gösterilen filmin İstanbul Film Festivali gösterimine yönetmeni de katılacak.
Dead Europe (Ölü Avrupa), Yönetmen: Tony Krawitz
Bir aileyi merkeze alarak aslında bir kıtanın, Avrupa’nın, açılımını yapıyor film. Yönetmen Krawitz’in kendi deyimiyle “Diğer Avrupalıların bazen hiç var olmamış olmalarını diledikleri insanlarla ilgili...” Sorun olarak görülen ve ötekileştirilenler üzerinden giden film, Yunan tragedyalarından esinlenmiş.
Nairobi Half Life (Yarım Kalan Hayat), Yönetmen: David ‘Tosh’ Gitonga
Kenya’daki küçük köyünden çıkıp fırsatlar şehri olarak görülen Nairobi’ye gelen Mwas’ın öyküsü Yarım Kalan Hayat. Suç dünyasının kapılarını aralayan yapısıyla “suç filmi” dinamiklerine sahip. Ülkesi Kenya’da yakaladığı yüksek gişe başarısıyla da tarihe geçmiş.
Camille Claudel 1915, Yönetmen: Bruno Dumont
Yine sadece yarışmanın değil, festivalin en ilgi çekecek filmlerinden biri. Eleştirmenlerin festivalde mutlaka görün listelerine aldıkları bir film bu. En yetenekli kadın heykeltıraşlardan biri olarak kabul edilen Claudel’in akıl hastanesinde geçirdiği yıllara bizi tanık eden film, Juliette Binoche’un da varlığıyla dikkat çekiyor. Binoche’un her zamanki gibi karakter yorumlama ve canlandırma konusunda çok iyi biriş çıkardığına eminiz.
The Attack (Saldırı), Yönetmen: Ziad Doueiri
Saldırı, aynı adlı bir roman uyarlaması. Eser, Yasmina Khadra’ya ait. Evli bir çifti merkeze alan film, Ortadoğu’da yaşananların bir yansımasını sunuyor izleyiciye.
Foxfire (Can Ateşi), Yönetmen: Laurent Cante
Beş genç kızın kurduğu Foxfire adlı çeteden adını alan film, bizleri 1953 yılının New York’una götürecek. Savaş sonrası Amerika, sınıflar arası mücadele, işçi mahalleleri... Bakalım “Amerikan Rüyası”nın neresinde duruyor Can Ateşi? Yönetmeni filmin gösterimlerine katılacak.
What Richard Did (Ne Yaptın Richard), Yönetmen: Lenny Abrahamson
Filmin adından da anlaşılacağı üzere Richard adlı bir gencin etrafında kurulan bir hikâyesi var filmin. Hayli parlak bir geleceği olduğu düşünülen Richard’ın bir anlık öfkesiyle şekillenen geleceği, geçmişinden ne kadar uzağa düşecektir? Bu soruyu izlerken göreceğiz. Ülkesi İrlanda’da birçok ödül kazanan film, insanın karmaşıklığı üzerine kafa yoruyor.
Evrensel'i Takip Et