29 Eylül 2024 17:24

Kıbrıs’taki İngiliz üssünde İsrail saldırılarına destek protesto edildi  

Güney Kıbrıs’ta İngiliz üssünün önünde düzenlenen eylemde İsrail'e verilen destek protesto edildi.

Fotoğraf: Kıbrıs Barış Konseyi

Paylaş

ABD ve İngiltere’nin savaş gemilerinin Akdeniz’deki limanlarından Güney Kıbrıs’ta İngiliz üssünün önünde miting düzenlenerek İsrail'in saldırılarına verilen destek protesto edildi.

“Savaşa hayır” ve “Dışarı, dışarı, İngiliz üsleri dışarı” sloganları atan yüzlerce kişi, çatışmaların kontrolden çıkması halinde adanın daha geniş bir çatışmanın içine çekileceğine dair korkuların arttığı bir dönemde Akrotiri’de bulunan üssün kapılarına birkaç metre mesafede toplandı.

Kıbrıs Barış Konseyi çağrısıyla toplanan mitingde konuşan AKEL partisi yetkilisi Haris Karamanou, “Burada, Akrotiri’deki İngiliz Hava Kuvvetleri havaalanının hemen dışındayız, çünkü İngiliz casus uçakları buradan Gazze’deki ‘operasyonlar’ hakkında bilgi toplamak için işgalci İsrail güçlerine yardım ediyor. Ve çünkü yüzlerce ton bomba ve mühimmat Gazze’nin tamamen yok edilmesine yardımcı olmak için buradan geçti” dedi.

Mitinge katılan önde İnsan Hakları Avukatı Nicoletta Charalambidou da Guardian’a yaptığı açıklamada, “Kıbrıs hükümeti savaşa karşı net bir duruş sergilemekte başarısız oldu. İngiliz üslerinin İsrail’in Filistin, Gazze ve Lübnan’daki savaşını dolaylı olarak desteklemesine izin veren kolaylıklara karşıyız” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Barış Konseyi protestoya çağıran açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Bugünlerde Akrotiri üssü çevresinde karada ve havada yürütülen büyük askeri faaliyetler ve daha geniş çaplı bir savaşa hazırlanmak üzere ülkemizde bulunan ABD askeri güçlerinin yoğunluğu, Kıbrıs’ın bir saldırı hedefi olabileceği yönündeki endişeleri arttırmaktadır.”

İngiltere hükümeti bölgedeki “acil durum ekiplerini güçlendirdiğini” ve Lübnan’dan toplu tahliyelere hazırlık gerekçesiyle adaya 700 asker sevk ettiğini duyurmuştu.

Üslerin kuruluş koşulları uyarınca, İngiltere’nin askeri tesisler dışında yürütülen operasyonlar için Güney Kıbrıs yönetiminden resmi olarak izin alma zorunluluğu bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hayvan hakları savunucuları ses yükseltti: AYM yasayı iptal et

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa