02 Ekim 2024 17:05

Kadın cinayetlerine, şüpheli kadın ölümlerine karşı Meclis Araştırması talebi

DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varli, Van’da artan şüpheli kadın ölümlerine, kadın cinayetlerine karşı gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Van'da son zamanlarda yaşanan şüpheli kadın ölümleri, intiharları, kentte var olan erkek şiddetinin ve üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in kaybolmasının araştırılması için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mecliste bir Araştırma Komisyonu'nun oluşturulmasını talep etti.

Varli, Van ve çevre illerinde yaşanan işsizlik ve yoksulluğa değinerek, “Yaşanan işsizlik, yoksulluk ve sosyoekonomik sorunların yanında erkek şiddetine bağlı olarak kentte intihar ve şüpheli ölüm oranları da artmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve şiddet dilini en üst yerden kullanan eril zihniyet varlığı, erkek şiddetine ilişkin etkin yürütülmeyen soruşturmalar, uygulanan cezasızlık politikaları ve iyi hal indirimlerinden güç alan fail erkekler günde 3'ten fazla kadını yaşamdan koparmaktadır” dedi.

Van’daki kadın cinayetlerini ve kayıp olan Rojin Kabaiş’i de hatırlatan Varli, “Van'da 30 Eylül 2024 tarihinde Başkale ilçesinde yaşayan 21 yaşındaki Zehra K,15 Eylül 2024 tarihinde İpekyolu ilçesinde yaşayan 24 yaşındaki Esma Akgüllü, 21 Mayıs 2024 tarihinde Çaldıran ilçesinde yaşayan Zehra Karakoç ikamet ettiği adreste şüpheli şekilde yaşamını yitirmiştir. Başkale ilçesinde 26 Nisan 2024 tarihinde kaçırıldıktan sonra evinde saldırıya uğrayan 17 yaşındaki Sebahat Tayan hastane de tedavi altındadır. Ayrıca Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş'ten 27 Eylül 2024 tarihinden beri haber alınamamaktadır” diye aktardı.

“ETKİN SORUŞTURMA VE GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI İÇİN”

Varli son olarak, toplumsal şiddet dilinin kadın cinayetleri üstündeki etkisinin incelenmesi, kadın cinayetlerinin intiharların, şüpheli ölümlerin tüm yönleriyle araştırılması, sorumluların açığa çıkarılması, etkili soruşturma mekanizmalarının işletilmesi ve sorunun delillerini yok etmek yerine çözümüne dair politikalar uygulanması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Emir: "Kürecik üssü İsrail'i korumak için var"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa