03 Ekim 2024 12:25

Lübnanlı bakanın iddiası: Nasrallah ateşkesi kabul etmişti

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Nasrallah öldürülmeden önce ülkesi ve Netahyahu'nun ateşkesi kabul ettiğini söyledi.

Fotoğraf: Avrupa Birliği, 2024, CC BY 4.0, Wikimedia Commons

Paylaş

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Hizbullah Lideri Nasrallah’ın öldürülmeden önce ABD-Fransa'nın 21 günlük ateşkes önerisini kabul
ettiğini, kendilerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ateşkesi onayladığının iletildiğini açıkladı. 

İran'ın İsrail'e 1 Ekim'de düzenlediği füze saldırısı öncesi ABD merkezli televizyon kanalı PBS'de "Amanpour and Company" programında açıklamalarda bulunan Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmeden önce ateşkesi kabul ettiğini, ABD ve Fransa’nın da kendilerine Netanyahu'nun ateşkesi onayladığını ilettiğini açıkladı.

"BİZ KABUL ETTİK, NETANYAHU'NUN DA KABUL ETTİĞİ SÖYLENDİ" 

Buhabib, ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yaptığı 21 günlük ateşkes çağrısının kabul edildiğinin söylendiğini aktararak, ABD Başkanı Biden'ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein'ın Lübnan'a giderek ateşkes müzakerelerinde bulunmuş olması gerektiğini ifade etti. Hizbullah ile bu konuda görüştüklerini anlatan Buhabib, Nasrallah öldürülmeden önce ateşkesin kabul edilip edilmediğine ilişkin, şunları kaydetti:

"Nasrallah, (ateşkesi) kabul etmişti, evet. Biz tamamen ateşkesi kabul etmiştik, Hizbullah'la görüşmüştük. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Hizbullah'la (konuyu) görüşmüştü. Amerikalıları ve Fransızları, olanlar konusunda bilgilendirmiştik. Onlar da bize Netanyahu'nun iki lider (Biden ve Macron) tarafından hazırlanan açıklamayı kabul ettiğini söylemişti."

Buhabib, Netanyahu'nun kara ve hava saldırılarında istediği dinamiği yaratmayı başardığını belirterek, ABD ve Fransa'nın bölgede ateşkese ilişkin açıklamalarının ardından Netanyahu'nun sessiz kaldığını ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasının ardından Beyrut'un güneyindeki Hizbullah'ın vurulması emrini verdiğini hatırlattı.

Buhabib, "Korkarım ki ABD İsrail'e yardım edecek. Bunu birçok kez söyledi. Gerçekten ne olacağını Allah bilir. Ne olacağını bilmiyorum, korktuğumuz şey de bu." dedi. ABD'nin yardımına ihtiyaç duyduklarını söyleyen Buhabib, "Başka seçeneğimiz yok. Yardım alıp alamayacağımızdan emin değiliz. Ama ABD ateşkes kararı için çok önemli, hayati bir konuma sahip" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Taner Akpınar: Pedagoji toplumsal sınıflar arasındaki mücadeleye göre biçimlenen ideolojik bir kavramdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa