ABD ve Avrupa İran’a karşı harekete geçti
İsrail'in bölgeye yayılan saldırılarını durdurmayan ABD ve Avrupalı müttefikleri namluyu İran’a çevirdi. ABD ve Avrupalı dışişleri bakanları İran’a “nasıl karşılık vereceklerini” tartıştı.
Fotoğraf: Fatemeh Bahrami/AA
İsrail, Suriye, Filistin ve Lübnan’daki saldırılarına devam ediyor. Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yine çok sayıda saldırı düzenlendi. Ölü sayısı katlanarak artıyor. Lübnan’ın İsrail sınırında ise sınırı geçen İsrail birlikleriyle Hizbullah savaşçıları arasındaki çatışmalar devam ediyor. Öte yandan İsrail saldırılarında Lübnan ordusundan en az iki askerin de yaşamını yitirdiği açıklandı. İsrail saldırılarında 17 Eylül’den bu yana 104’ü çocuk ve 194’ü kadın olmak üzere toplam 1374 kişi öldü.
BAKANLARDAN İRAN TOPLANTISI
İsrail’in saldırılarını durdurmayan ABD ve Avrupalı müttefikleri ise namluyu İran’a çevirmiş durumda. İran’ın, İsrail’in kendi topraklarında düzenlediği suikastlara karşı gerçekleştirdiği füze saldırı gerekçesiyle ABD ve Avrupalı dışişleri bakanları bir online toplantı düzenleyerek “nasıl karşılık verecekleri”ni tartıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in çağrısıyla toplantıya İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani katıldı. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bakanların, İran’a “karşılık vermede koordinasyonun önemli olduğunu” dile getirdiği aktarıldı.
İSRAİL GÜNEY BÖLGESİNİ ZORLA BOŞALTMAYA DEVAM EDİYOR
Açıklamada, ayrıca, Lübnan’ın güneyinde “güvenli bölge” oluşturulması konusunda görüş birliği olduğu ifade edildi. Lübnan topraklarında Hizbullah’tan arındırılmış bir tampon bölge oluşturulması İsrail’in hedefleri arasında geliyor.
İsrail ordusu da Lübnan halkını sınırdan göçe zorluyor. Dün yine Lübnan’ın güneyindeki 25 köyün sakinlerinden yaşadıkları yerleri boşaltarak Lübnan-İsrail sınırından yaklaşık 60 kilometre kuzeye gitmelerini istendi. Lübnan hükümetine göre İsrail saldırıları ve zorunlu göç politikası 1 milyon 200 bin Lübnanlının ülke içinde yerinden olmasına neden oldu.
PEZEŞKİYAN: GERİLİM İSTEMEYEN ÜLKELER HAREKETE GEÇMELİ
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail’in bölgedeki saldırıları karşısında “güvenlik endişesi yaşayan ülkelerin harekete geçmesi gerektiğini” söyledi. Pezeşkiyan, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Asya İşbirliği Diyaloğu Forumu’nda konuştu. Filistin ve Lübnan’ın Asya toplumunun önemli bir parçası olduğuna değinen Pezeşkiyan, “Uluslararası toplulukların, Gazze ve Lübnan’daki krizi çözmede yetersiz veya isteksiz olduğuna şahit olmaktayız. Güvenlik ve barış konuşunda endişeli ülkeler, özellikle Asya ülkeleri bu krizi yok etmek ve savaşı durdurmak için harekete geçmelidirler” dedi. Ülkesinin bölgede tam kapsamlı bir ateşkes istediğini dile getiren Pezeşkiyan, İslam İşbirliği Teşkilatı liderler zirvesinin bölgesel sorunun çözülmesi yönünde irade gösteren ülke yöneticilerinin katılımıyla acil bir zirve toplantısı düzenlemesi çağrısında bulundu.
Bu arada İran devlet medyasının bildirdiğine göre, Berlin ve Viyana’nın İran’ın İsrail’e saldırısını protesto etmek üzere İran temsilcilerini çağırmasının ardından Almanya ve Avusturya’nın Tahran’daki büyükelçileri çağrıldı.
TANSİYONUN DÜŞMESİNE BATI’NIN İSRAİL’E DESTEĞİ ENGEL OLUYOR
Öte yandan Al Jazeera’ya (El Cezire) konuşan İngiltere’nin eski İran Büyükelçisi Richard Dalton, Batı’nın İsrail’e verdiği desteğin çatışmanın yatıştırılmasına engel olduğuna dikkat çekti. Dalton, “İster Filistin içinde ister ötesinde olsun, bölgede barışçıl bir çözüm kurulmasına karşı çalışıyor çünkü İsrail’in istediğini yapabileceği hissini yaratıyor” ifadelerini kullandı.
Dalton, ayrıca, “İsrail’in eylemleri nedeniyle, İsrail’in temel insan haklarını inkâr etmesi nedeniyle, İsrail’in kendisi için talep ettiği hakların başkalarına da tanınması gerektiğini inkâr etmesi nedeniyle kamuoyunun İsrail’e karşı döndüğüne inanıyorum” dedi.
ÇİN’DEN BM’YE: LÜBNAN’DAKİ GERİLİMİ DÜŞÜR
Çin bölgesel gerilimin düşürülmesi çağrılarını sürdürüyor. Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Cong, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Lübnan’daki durumu görüşmek üzere düzenlediği acil oturumda, şiddet döngüsünü kırabilmek için İsrail-Lübnan arasındaki gerilimi düşürmenin şart olduğunu, bu konuda acil adım atılması gerektiğini söyledi.
Mevcut durumun “pamuk ipliğine bağlı” olduğunu dile getiren Fu, “Pasif bir atalet içinde krize tepkisiz kalmak ve askeri maceracılığı hoş gören söylemlerde bulunmak, yanlış mesaj verecek ve ciddi sonuçlar doğuracaktır. Umarız etki sahibi büyük ülkeler samimi ve sorumlu bir tutumu benimser, gerilimin daha fazla yükselmesini önleyecek gerçekten yapıcı bir rol oynar” dedi.
DÜNYA KAMUOYUNA ‘ÖFKE CUMA’SI ÇAĞRISI
“Gazze'deki Soykırımı Durdurmak için Uluslararası Kampanya” olarak adlandıran grup, İsrail’in Gazze Şeridi ve Lübnan’da devam eden saldırılarını kınamak için dünya halklarını yarın düzenlenecek “Öfke Cuması” eylemlerine katılmaya çağırdı. Çağrıya Hamas da destek verdi.
Hamas’tan yapılan açıklamada, “Arap ve İslam ümmetimizin halklarını ve özgür dünya halklarını, ‘Filistin ve Lübnan’a Yönelik Saldırıları Durdurma Cuması’ için seferber olmaya ve (eylemlere) katılmaya çağırıyoruz. Yaşananlara karşı ayağa kalkıp öfkelenmek her özgür insanın görevidir.” ifadeleri kullanıldı.
BORREL İSRAİL’İN SAĞLIKÇILARI ÖLDÜRMESİNİ KINADI
AB’nin Dış Politika Şefi Josep Borrell İsrail’in Beyrut’un merkezinde sağlık çalışanlarını öldürerek uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini söyledi. Borrell, İsrail ordusunun “Beyrut’un merkezinde gece boyunca bir kez daha sağlık çalışanlarını hedef aldığını” söyledi.
Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırılarının başlamasından bu yana 97 sağlık personelinin öldürüldüğünü ve onlarca sağlık kliniğinin saldırıya uğradığını belirtmişti. (DIŞ HABERLER)