05 Ekim 2024 10:33

CHP'li Gürer: “Bakan’a göre Mısır alım fiyatları makul seviyedeymiş”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mısır üreticileri için düşük müdahale alım fiyatı uygulamasını sorduğu önergesine ilişkin Bakan Yumaklı’dan “makul seviye” yanıtı aldığını aktardı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tarım ve Orman Bakam İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in verdiği mısır üretimine ilişkin verdiği önergesine Tarım ve Orman Bakam İbrahim Yumaklı’dan "mısır alım fiyatlarının makul seviyede" yanıtını aldığını aktardı.

2023 yılında düşük müdahale fiyatı nedeniyle mısır üreticilerinin zarar ettiğini, TÜİK verilerine göre de bu yıl mısır üretiminde yüzde 5,6 oranında bir düşüş beklendiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Gürer, mısır üretiminde yaşanacak olası bir düşüşün önlenmesi ve tarım sektörünün desteklenmesi için her adımın önemli olduğunu kaydetti.

Mısır üretimindeki düşüşün ekonomik etkilerinin sadece çiftçilerle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda gıda sektöründe de ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade eden Gürer, “Bu kritik dönemde atılacak adımlar, sadece bu yılın değil, gelecekteki tarım politikalarını da şekillendirecektir” dedi.

“İTHALATA RAĞMEN NEDEN DÜŞÜK MÜDAHALE ALIM FİYATI UYGULANIYOR?​”

Müdahale alım fiyatlarının çiftçiler için önemli olduğunu vurgulayan Gürer, önergesinde Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle şunları sordu:

  1. Mısırda kendi kendine yeterliliğimizin olmamasına ve ithalata dayalı üretime rağmen neden düşük müdahale alım fiyatı uygulanmaktadır?
  2. Girdi maliyetlerinde artış sürmekte olup, TÜİK verilerine göre bu artış yüzde 52 seviyesindedir. Alım fiyatlan neden enflasyonun altında açıklanmakta ve çiftçiler ürettikleri ürünler için konulmamaktadır?

BAKAN’DAN YANIT: ÜRETİCİ AÇISINDAN MAKUL SEVİYEDE

“TMO alım fiyatları, tüm parametreler dikkate alınarak belirlenen bir eşik fiyattır. Açıklanan ürün alım fiyatları, üretimin sürdürülebilirliği ve tüketiciye yansıması dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir” diye ifade edilen yanıtta, TMO’nun 2024 yılında da mısır alımlarına yönelik tüm hazırlıklarını tamamladığı belirtildi.

Verilen yanıtta şu ifadeler kullanıldı:

“Bu aşamada hasatla birlikte oluşan yeni mahsul piyasa fiyatları üretici açısından makul seviyelerde devam etmektedir. Hasat ve piyasalar yakından takip edilmekte olup fiyatların üretici aleyhine oluşması durumunda önceki yıllarda olduğu gibi 2024 döneminde de müdahale fiyatı açıklanarak alımlara başlanacaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

19 ilde uyuşturucu operasyonlarında 49 şüpheli yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa