07 Ekim 2024 14:55

DFG: Sahada çalışan gazetecileri korumak için harekete geçin

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği 1 yıllık savaşta 167 gazetecinin yaşamını yitirdiğini belirten DFG, savaşların ve gazeteci ölümlerinin önüne geçilmesi çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Doaa Albaz/AA

Paylaş

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze'de sürdüğü soykırımda 167 gazeteci yaşamını yitirdi. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından yapılan açıklamada Gazze'de yaşamını yitiren gazeteci sayısınıın ABD'nin Afganistan'daki yirmi yıllık işgali, Irak Savaşı ve Rusya- Ukrayna  savaşı sırasında ölen gazetecilerin sayısını aştığı vurgulandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 7 Ekim'den bu yana İsrail'in düzenlediği saldırılarda 41 bin 802 kişi hayatını kaybetti, 96 bin 844 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bini kadın oldu.

Saldırılarda çok sayıda gazeteci de hedef alındı. Filistin Gazeteciler Sendikası'nın (PJS) verilerine göre, saldırılar sonucunda en az 167 gazeteci hayatını kaybetti. New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ise bu ölümlerden 111'ini teyit edip belgeledi.

DFG, bu durumun CPJ'nin 1992'de veri toplamaya başlamasından bu yana gazeteciler için en ölümcül dönem olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayarak "Altı yıl süren İkinci Dünya Savaşı'nda 69, 20 yıl süren ABD'nin Vietnam Savaşı'nda 63 ve üç yıl süren Kore Savaşı'nda 17 gazeteci hayatını kaybetti. Gazze'deki ölen gazeteci sayısı, ABD'nin Afganistan'daki yirmi yıllık işgali, Irak Savaşı ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sırasında ölen gazetecilerin sayısını da aşmış durumda." dedi.

Türkiye’nin Federe Kurdistan bölgesindeki operasyonlarında pek çok gazetecinin yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada "Sahada mesleklerini yapan gazetecilerin hedef alınmasını kabul etmiyoruz. Hem Filistinli hem Lübnanlı hem de Kürt meslektaşlarımıza dönük bu saldırıları kınıyor, bu vesile ile bir kez daha hatırlatıyoruz; sahada çalışan gazetecilerin dokunulmazlığı vardır, bu dokunulmazlık uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmıştır. Herkesi savaşı durdurmak için mücadele etmeye ve uluslararası kuruluşları, sahada görevini yapan gazetecilerin ölümlerinin önüne geçmesi için harekete geçme çağrısı yapıyoruz.” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Günaydın, kadın cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa