08 Ekim 2024 14:12

İzmir Sağlık Platformu: "Eziyet Yönetmeliği"ne hayır

İzmir Sağlık Platformu, Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan "Aile Hekimliği Yönetmeliği" taslağına karşı yaptıkları açıklamada hekimlerin uğrayacakları hak kayıplarına dikkat çekti.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Paylaş

İzmir Sağlık Platformu, Sağlık Bakanlığı’nın “Aile Hekimliği Yönetmeliği”ne ilişkin basın toplantısı düzenledi.  “Eziyet Yönetmeliği’ne Hayır” başlığıyla düzenledikleri basın toplantısında hekimlerin uğrayacakları hak kayıplarına dikkat çekildi.

İzmir Tabip Odası’nda yapılan açıklamada, basın metnini okuyan Tabip Odası Genel Sekreteri Seha Yüksel, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun göreve başladığı ilk günlerde yaptığı açıklamaları hatırlatarak sözlerine başladı. Yüksel, “Bakan ‘hekim açlığımız var, ona rağmen sağlık çalışanlarımız özveri ile çalışıyorlar. Biz hekimleri son zamanlarda küstürdük’ demişti. Yeni bir başlangıç gibi görünen bu sözler, hazırlanan yönetmelikte gördüğümüz detaylarla anlamını yitirmiştir” dedi.

“Eziyet Yönetmeliği” ile aile hekimlerinin kendi tercihiyle hastaneye başvuran hastaların oranına göre daha düşük ücret almak durumunda kalacaklarını aktaran Yüksel, “Hiçbir hekimin kolluk kuvvetiymiş gibi kendine kayıtlı hastaların hastaneye gitmelerine engel olması beklenemez. Bu, bakanlığın sağlığa bakıştaki anlayışını değiştirmesi ile zaman içinde olabilecek bir durumdur” diye konuştu.

Bu yönetmelik ile aile hekimlerinin kayıtlı olan hastalarını 6 ayda bir görmesi gerektiğini belirten Yüksel, “Bunun olmaması durumunda aile hekimlerinin belli oranda gelir kaybına uğrayacağı görülmektedir. Bu yönetmelikle yine hekim yetkisi olmadığı halde sorumlu tutulmakta ve maddi kayba uğramaktadır” ifadelerini kullandı.

“NİTELİKLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SAĞLIK HİZMETİNE ENGEL”

Yüksel, yeni yönetmelik ile ASM’lerin; kira, çalışan maaşları, tıbbi malzeme, elektrik, su, ısınma, internet, temizlik malzemesi, teknik harcamalar için Cari Gider Ödeneği olarak verilen miktarın bir kısmının kesilip idarenin döner sermayesine aktarılacağını da söyledi.

Bu sözleşmenin en can alıcı noktasının hesaplama formülü olduğunu belirten Yüksel, “Bu formülün bölenleri iş barışını bozarken meslektaşları birbirinden, hekim ile halkı, hekim ile idareciyi bölerek ciddi hak kayıpları yaratırken çarpanları ise bizim kadar sizi de çarpacak, halkın nitelikli ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti almasına engel olacaktır” dedi.

Birinci basamakta bu uygulamaya geçilirse ikinci ve üçüncü basamakta da hekimlerin hak kaybına uğrayacağı adımların atılacağını söyleyen Yüksel, bu tür uygulamalara bütün hekimlerin karşı çıkması gerektiğini ifade etti.

Yüksel, son olarak “Biz emeğimizin karşılığı olan insanca yaşayabileceğimiz çalışma koşulları ve ücret talep ediyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel İstanbul Sözleşmesine dönülmesi çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa