08 Ekim 2024 16:52

Kuzey Kıbrıs'ta Meclis Başkanı seçim krizi: Erken seçim çağrısı yapıldı

Kuzey Kıbrıs'ta Meclis Başkanı seçilememesi üzerine muhalefet erken seçim çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Basak/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Paylaş

Kuzey Kıbrıs'ta Meclis Başkanı seçiminde kriz yaşandı. Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Zorlu Töre, Meclis Başkanlık Divanı seçimlerinde 4 oylamada da yeter sayıya ulaşamadı. Mevcut Meclis Başkanı Zorlu Töre ve Başbakan Ünal Üstel'in desteklediği belirtilen Faiz Tuzcuoğlu arasındaki başkanlık mücadelesi nedeniyle yaşanan kriz üzerine CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, erken seçim çağrısı yaptı.

 

Ulusal Birlik Partisi'nin tekrar meclis başkanlığına aday gösterdiği Zorlu Töre, dört turda da salt çoğunluğu sağlayamadı. Bunun üzerine UBP, Töre'nin adaylığını geri çekti ve aday olarak eski İçişleri Bakanı Kutlu Evren'i gösterdi. Kutlu Evren ise Zorlu Töre'den daha az oy aldı. Evren'in 26 ret oyu alması seçimi düşürdü.

Yeni Düzen'in haberine göre, UBP Meclis Grubunda yapılan Meclis Başkanlığı oylamasına Zorlu Töre ve Faiz Tuzcuoğlu girmiş, oylamayı Töre  kazanmıştı. Tuzcuoğlu bu gelişme üzerine "Bir daha gelmem" diyerek meclisi terk etmişti. 2021 yılındaki UBP kurultayında Genel Başkan seçilen Faiz Sucuoğlu Başbakan yaptırılmamış, başkanlıktan çekilmek zorunda kalmıştı. Ankara'nın desteklediği Ünal Üstel'in Başbakan olmasının ardından Sucuoğlu son kurultayda Üstel'i desteklemişti. Desteğin Meclis Başkanlığı sözü üzerine verildiği iddia edilmişti. 

MUHALEFET ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI YAPTI

Gelişmeler üzerine Meclis'te açıklama yapan CPT Genel Başkanı Tufan Erhürman siyasi krizden çıkışın erken seçimle mümkün olacağını belirterek "Bir hükümetten ne beklersiniz asgari düzeyde? Güvenoyu alması, Meclis başkanı seçmesi ve bütçesini geçirmesi. Bunlar gerçekleşmediğinde, hükümet yok demektir. Yapılması gereken şey, iradenin sahibine geri dönüp onun kararını almaktır. Yani bir an önce seçime gitmektir." dedi. 2 ay sonra bütçe görüşmeleri olduğunu belirten Erhürman, "Bölgede savaş var, ülkede ekonomik kriz var, alın size ciddiye sorumluluk budur. Bize göre bu film bitti. Bu halkın daha fazla bu maskaralığı çekmek zorunluluğı yoktur" diye konuştu.

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy da CTP'nin Meclise bir erken seçim önergesi sunacağını bildirdi.

UBP GENEL BAŞKANI MECLİSİ KAPATMADAN GİTTİ

Meclis Başkanı seçiminde kriz yaşayan UBP Genel Başkanı, Başbakan Ünal Üstel genel kurul toplantısını kapatmadan Meclisi terk etti.  Meclis Basın Bürosu toplantının yarın saat 10.00'da devam edeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kriz üzerine Türkiye'deki programını iptal ederek adaya geri dönüyor. Tatar’ın gelmesiyle birlikte Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin Meclis’i toplayacağı ve UBP’nin Meclis Başkanlığı için aday gösterdiği Kutlu Evren’i yeniden Genel Kurul’un onaya sunacağı kulislerde konuşuluyor.

Eski Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı ise UBP tarafından aday gösterilerek ilk oylamada 22 kabule karşılık 26 ‘ret’ oyu alan Kutlu Evren’in yeniden oylamaya konulma istenmesinin Meclis iç tüzüğüne aykırı olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisinin (YDP) koalisyonu ile yeniden oluşturulan hükümetle yönetiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Onlarca faile indirim uygulandı, koruma talepleri reddedildi | Cezasızlık algı değil gerçek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa