09 Ekim 2024 17:47

Ekmek ve Gül: Temiz okul da 1 öğün yemek de çocukların hakkı

Okullar pislik içinde, öğrenciler aç, iktidar sessiz. Ekmek ve Gül, 1 öğün ücretsiz yemek verilen temiz okullar için kadınlara, ses çıkaralım çağrısı yaptı.  

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye’de 2023 itibarıyla 0-17 yaş gurubunda 22 milyon 200 bin çocuktan 7 milyon 600 bini yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Çocukların 3’te 1’i yoksul ve okula aç giderken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda 1 öğün ücretsiz yemek vermemek için bahaneler üretiyor. Üstüne bu yıl kamuda tasarruf gerekçesiyle okullara yeterli temizlik personeli alınmaması çocukları okullarda pis ve sağlıksız koşullarla karşı karşıya bıraktı.

"TUVALETLER PİS, ÇÖPLER TAŞIYOR"

Okulların açılması üzerinden bir ay geçmesine rağmen çocukların pislik içerisinde eğitim almaya devam ettiklerine dikkat çekilen Ekmek ve Gül açıklamasında okulların durumu özetlendi: “Kullanılamaz ve mikrop dolu tuvaletler, ağzına kadar dolmuş çöp kutuları…” Milli Eğitim Bakanlığının temizlik personeli istihdam etmek bir yana, aylık 6 bin liraya haftanın 3 günü güvencesiz bir şekilde özellikle kadınları okullarda temizlik işi için çalıştırmak istemesi eleştirilerek “Bunun adına da işgücü uyum programı diyorlar. Yetersiz temizlik personeli ve yeterli bütçenin ayrılmaması sebebiyle okul idareleri velileri temizliğe çağırıyor. Veliler çocukları pis sınıflarda eğitim almak zorunda kalmasın diye dönüşümlü olarak okul temizliğine gidiyorlar. Okullar yeni açılmış olmasına rağmen çocuklar arasındaki hastalıklar had safhaya ulaştı” denildi.  

"VELİLER ÇOCUKLARIYLA SINANIYOR"

Çocuklara okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek vermeyen devletin çocukların eğitim aldığı mekanları temiz tutacak önlemleri almaktan bile geri durmasına tepki gösterilerek “Velileri çocukların sağlığı, hayatı ile sınıyorlar. Okulları rezil bir durumda bırakıp velilere de çocuğunuz sağlıklı olsun istiyorsanız elinizi cebinize atın diyorlar. Bunu kabul etmiyoruz!  Tüm okullarda bu sorunun çözümü için iktidar, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı sorumluluklarını yerine getirmeli” ifadelerine yer verildi.

SES ÇIKARALIM ÇAĞRISI

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemeğin her çocuğa verilmesi için yan yana geldiğimiz gibi okullarda temizlik sorununun devlet tarafından çözülmesi için de tüm kadınlara bir aradalığımızı büyütelim çağrısı yapılarak şu ifadelere yer verildi: “Eğitimde çocuklara ayrılmayan bütçe her şeyde olduğu gibi velilerin sırtına yıkılıyor. Oysa bu sorumluluğu alması gerekenler çok net! Tüm velilere, eğitim emekçilerine, kadın ve çocuk örgütlerine, veli derneklerine çağrımızdır. ‘Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de hijyenik bir ortam da her çocuğun hakkı!’ demek için okullarda, okul önlerinde yan yana gelelim. Bu hakkın gereklerinin yerine getirilmesi için ses çıkartalım!” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

"Fernas'ın da aralarında olduğu 4 maden firması Kırşehir'de sondaj yapıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa