11 Ekim 2024 04:38

Omega Motor’da işçi kıyımı

Dudullu OSB’de son bir ay içinde Gamak Motor, Entes Elektrik, Umur Matbacılık, Wintur Asansör, Armsan Silah Sanayi’de onlar işçi peyderpey işten atıldı. En son Omega Motor'da 80 işçi işten çıkarıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Haşim DEMİR
İstanbul

İstanbul’da Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan onlarca iş yerinde kıyım yaşanıyor. 7-8 Ekim tarihlerinde de Omega Motor’da 80 işçi ‘daralma’ gerekçesiyle işten atıldı.

Dudullu OSB’de son bir ay içinde Gamak Motor, Entes Elektrik, Tuğ Çelik, Umur Matbacılık, Wintur Asansör, Armsan Silah Sanayi’de onlar işçi peyderpey işten atıldı. Ümraniye’deki İMES’te bulunan Mayplast’ta ise işçiler yıllık ücretli izinleri kadar ücretsiz izne çıkarıldı. Bu hafta iki gün içinde 450 işçinin çalıştığı Omega Motor’da 80 işçi işten atıldı.

Kovid pandemisinden önce Özçelik-İş’te, daha sonra Türk Metal’de örgütlenme çalışması yürüttüklerini hatırlatan işten atılan işçilerden biri yaşadıkları süreci şöyle anlattı: “O zaman sırf sendika gelmesin diye bizim ücretlerimizi arttırmayı bile göze alan Omega Motor patronu yalan söylüyor. O süreçte Türk Metal’in yetkisi düşsün diye ekstra işçi alındı. Sendikanın yetkisi düştü ve sendikal örgütlülük son buldu. Sonra 20 kişi Birleşik Metal-İş’e geçti, bu kez işçilerin üzerindeki baskı arttı. Bir o bölüme, bir bu bölüme sürüklendik. Fabrikada işçiler arasında eskiler-yeniler diye bir ayrım yapıldı. Yenilere 25 bin lira ücret verilirken eskilerin ücreti 35 ila 37 bin lira arasındaydı. Yeni dönemde bu ücretlerin 45-50 bin bandına yükselme durumunu gören patron kıyıma başladı.”

12 bin liralık yakacak ödeneği, 2 bin liralık alışveriş çeki, 2 bin liralık Kurban Bayramı çeki, tamamlayıcı sağlık sigortası ve 2 bin liralık yılbaşı alışveriş çeki aldıklarını belirten işçi, “Bunları da biz işçilere çok gördüler, bu külfetten kurtulalım deyip bizi kapının önüne koydular. Kötü olan ise işten atılan herkesin sessiz kalması. Tazminatını al, biraz da işsizlik sigortasından yararlan, gerisi Allah kerim” dedi.

ÖZELLİKLE KIDEMLİ İŞÇİLER ATILDI

Omega patronunun sendika karşıtı bir tutum takındığını dile getiren başka bir işçi de şunları söyledi: “Özellikle sendikal örgütlülükle ilgili yaşanan direniş döneminde eyleme katılan, destek veren arkadaşlarımız, bunun yanında ücretleri biraz fazla olan işçiler atıldı. Patron ‘Ben Özçelik-İş’i getireceğim diyordu. Doğum izni kullanan, rapor alan kadın arkadaşlarımız da işten çıkarıldı. Önce üç vardiya çalışıyorduk, sonra iki vardiyaya indirdiler. Ücretlerin sabitlenmesini istiyorlar. Maliyetli işçi istemiyorlar. Kış geldi, herkesin borcu var. Sarıgazi, Yenidoğan, Dudullu gibi mahallelerde 1+1 evin bile kirası 20 bin lira. Alacağımız tazminatlar da bizi götürmez.”

Çalışmaya devam eden bir işçi de “Atılma korkusu hepimizin psikolojisini bozdu” dedi. Kimsenin birbirine sahip çıkmadığını dile getiren işçi, “İşten atılan arkadaşlarımızdan birkaçı hariç herkes tazminatımızı tam alalım da ne olursa olsun mantığı ile hareket ediyor. Omega işçisi öyle bir hale getirildi ki birbirine güvenemez hale geldi. Fabrikalardaki en büyük sorun bu” diye konuştu.

İşten atılan başka bir işçi de “Tazminatları 300 bin liranın altında olan arkadaşlar tek seferde alacak. 300 bin liranın üzerinde olanlar ise üç taksitle alacak.  Omega’da ürettiğimiz elektronik alet motorları çok değerli. Bizim alın terimizle zengin oluyorlar, ama bizi külfet görmeye başlayınca hiç acımadan kapının önüne koyabiliyorlar. Çünkü hak yok, kanun yok, adalet yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Beyrut'un merkezine saldırı düzenlendi: 18 kişi öldü, 92 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Tandoğan’ı taleplerimizle dolduralım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa