11 Ekim 2024 12:29

BORKAD’dan MEB’e çağrı: Bir öğün ücretsiz yemek için bütçe ayırın!

Batıçim İlköğretim Okulu önünde açıklama yapan BORKAD, “Milli Eğitim Bakanlığı bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek ve kadrolu güvenceli temizlik personeli için bütçe ayırmalı” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bornova Kadın Dayanışma Derneği üyeleri Atatürk Mahallesi’nde bulunan Batıçim İlkokulu velilerinin de katılımıyla okul önünde bir öğün ücretsiz yemek talebiyle eylem gerçekleştirdi.

Sık sık “Ücretsiz yemek her çocuğun hakkı”, “Sermayeye değil çocuklara bütçe”, “Diyanete değil bir öğüne bütçe” sloganları atan kadınlar, “Tasarrufu çocuklarımızdan değil sermayeye teşviklerden edin. Biz kadınlar parasız bilimsel demokratik eğitimin bir parçası olan bir öğün ücretsiz yemeğe ve okulların temizliğine bütçe istiyoruz” diye seslendi.  

“EĞİTİMİN BÜTÜN YÜKÜ VELİLERE YIKILIYOR”

Kadınlar adına açıklama yapan BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen, okullarda yaşanan sorunlara dikkat çekerek, eğitimin bütün yükünün velilere yıkıldığını söyledi. Reyşen, “Devlet çocukların eğitimi için ne temiz ve hijyenik bir ortamı oluşturuyor ne eğitim ve sağlık haklarını doğrudan engelleyen açlığının önüne geçiyor. Çocuklara okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek vermeyen devlet, çocukların eğitim aldığı mekanları temiz tutacak önlemleri almaktan bile geri duruyor” dedi.

“SAĞLIKLI BESLENME VE HİJYENİK ORTAM HAKTIR”

Çocukların sağlığıyla oynandığına dikkat çeken Reyşen, “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de hijyenik bir ortam da eğitim görmek de her çocuğun hakkı!” dedi.  Reyşen, Ekmek ve Gül’ün başlattığı kampanya kapsamında tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de okullarda her çocuğun bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için 2022 yılından beri mücadele ettiklerine dikkat çekti.

Reyşen, “Ekmek ve Gül, BORKAD, BEKEV, ÖVDER olarak İzmir’de ‘bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı’ diyerek meydanlarda ve okul önlerinde yüz bini aşkın imza topladık. Devletin çocuklara yemek sağlama sorumluluğunu hatırlatmak adına Milli Eğitim Bakanlığına toplanan imzaları posta ve vekiller aracılığıyla ulaştırdık. Bu kampanya ile birlikte yükselen sese Milli Eğitim Bakanlığı kulaklarını tıkayamadı ve 2022-2023 eğitim öğretim yılının 2. Döneminde okul öncesi eğitimde tüm Türkiye’de ücretsiz yemek uygulamasına başlayacağını duyurdu. Fakat uygulama yalnızca bir eğitim dönemi sürdü. Uygulama eğitimin tüm kademelerine yayılması gerekirken sessiz sedasız yürürlükten kaldırıldı” diye konuştu.

“BESLENEME SORUNU OKUL TERKİNE YOL AÇIYOR”

Artan enflasyon, başta gıda olmak üzere temel tüketim maddelerine gelen zamlarla birlikte geçinmenin imkansızlaştığını, bu durumun çocukların sağlıklı gıdaya ulaşmasını çok ciddi şekilde etkilediğini dile getiren Reyşen, “Bağış adı altında alınan kayıt paraları, forma ücreti, servis ücreti, kırtasiye kaynak kitap masrafları gibi pek çok giderle boğuşan, her gün çocuğun beslenme çantasına ne yemek koyacağını düşünen ailelerin, gıda enflasyonu ortadayken o çantaları doyurucu besinlerle doldurma imkanları yok” dedi.  

Çocukların bodurluk, kansızlık öğrenme sorunları gibi çeşitli gelişim sorunları yaşadıklarına dikkat çeken Reyşen, “3 milyon çocuk kronik açlık çekiyor düşük kilo, kansızlık gibi sorunlarla boğuşuyor. Öğle aralarında çocuklar park bahçe, yol kenarında sağlıksız koşullarda beslenmek zorunda kalıyor. Çocukların sağlıklı beslenmesi devlet tarafından gözetilmezken eğitim hakları da aslında gasp ediliyor. Ekonomik zorluklar sebebiyle öğrenciler örgün eğitimden uzaklaşıyor. Eğitimden uzaklaşan ve takibi yapılmayıp eğime erişimi sağlanmayan çocuklar, çocuk işçi oluyorlar, zorla evlendiriliyorlar, ev içindeki bakım sorumlulukları sırtlamak üzere evde tutuluyorlar. Bu koşullarda bu talep zorunlu olduğu kadar acil de bir talep. Devlet eğitimin her kademesinde ücretsiz sağlıklı yemek vermekle yükümlüdür. Bütçede çocukların en temel hakkı olan ücretsiz ve sağlıklı bir öğün beslenme hakkına yer verilmeli, okullara kadrolu güvenceli temizlik personeli atanmalıdır. Biz bütçeden kendi hakkımızı çocuklarımızın hakkı olanı istiyoruz” diye konuştu.

“TASARRUFU ÇOCUKLARIMIZDAN DEĞİL SERMAYEYE TEŞVİKLERDEN EDİN”

Çok büyük kaynaklara gerek olmadan ücretsiz yemek sağlanabileceğine dikkat çeken Reyşen, “Bugün çocukların beslenmesine ayrılması gereken bütçe ÇEDES gibi uygulamalara, Diyanet başkanlığı bütçesine, teşvik adı altında özel okullara harcanıyor. Geçmediğimiz otoyolları, köprüleri yapan inşaat şirketlerine geçiş harcı olarak ödeniyor. Patronların milyarlarca dolarlık vergi borçları siliniyor. Sivil toplum adı altında MEB bütçesinden vakıflara kaynaklar aktarılıyor. Ülkenin dört bir yanında bugün çocuklarımızın yoksulluğa terk edilmesine, kadınların geceleri fırın önlerinde çocukları için bayat ekmek toplamak zorunda kalmasına, sağlıklı beslenemediği için bodurluk yaşamasına, kız çocuklarının eğitimden koparılmasına karşı okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı demeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“MiIIi Eğitim Bakanı başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklar eğitimin tüm yükünü velilere yıkmak yerine görevlerini yapsınlar” diyen Reyşen, “Tasarrufu çocuklarımızdan değil sermayeye teşviklerden edin. Biz kadınlar parasız bilimsel demokratik eğitimin bir parçası olan bir öğün ücretsiz yemeğe bütçe istiyoruz” dedi. Eylemde vergilerle oluşturulan merkezi bütçeden eğitime ve sağlığa özellikle bir öğün ücretsiz yemeğe bütçe ayrılması için bütün kadınlara mücadele çağrısı yapıldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Bora Kaplan davasında savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı

SONRAKİ HABER

Avukat Aktar: Cezalandırılan, Selçuk Mızraklı'nın siyasi tavrıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa