11 Ekim 2024 15:28

Kibar Özten cinayeti davasında yeniden yargılama: Strateji aynı, aldatma iddiası

Adana'da Kibar Özten'in öldürülmesine ilişkin davada Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararı bozmasının ardından, sanık Ozan Ali Özten'in yeniden yargılandığı dava duruşması 16 Şubat’a ertelendi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana'da Kibar Özten'in öldürülmesi davasında Adana Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararı bozmasının ardından, sanık Ozan Ali Özten'in yeniden yargılandığı dava yerel mahkemede yeniden başladı. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Ali Ozan Özten’e "eşini kasten öldürme" suçundan indirim yapılmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi'nin eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle kararı bozması üzerine Ozan Ali Özten, dava yerel mahkemede yeniden hakim karşısına çıktı. Mahkeme, yalnızca bir tanığın dinlenmesine ve telefon kayıtlarının daha detaylı incelenmesine karar verdi. Dava 16 Şubat tarihine ertelendi.

Kararı bozarak yeniden Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderen Adana Bölge Adliyesi 18. Ceza Dairesi, Ozan Ali Özten’in, Kibar Özten’i öldürdüğü sırada uykuda olup olmadığının netleştirilmesi gerektiğini ve sanığın ceza indirimi almak için öne sürdüğü aldatma iddialarının yeniden incelenmesini talep etmişti. Ayrıca Kibar Özten'in öldürüldüğü anın detaylarının, cezayı arttıracak olan Türk Ceza Kanunu'nun 82. maddesinin "savunmasız bir kişiyi öldürme" hükmü kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği de mahkemece karara bağlanacak.

“UYURKEN ÖLDÜRDÜM” DİYEN SANIK, BOZMA KARARINDAN SONRA İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Sanık Ozan Ali Özten, daha önceki ifadelerinde cinayet anını şu sözlerle anlatmıştı: "Kibar yatakta uzanıyordu, yastıkla Kibar'ın başına bastırdım, kendisine 'Allah rahmet eylesin, şehadet getir' dedim, ateş ettim, o sırada sabah ezanı okunuyordu." Ozan Ali Özten ifadesini değiştirerek Kibar’ı o uyanık olduğu sırada tartışırken işlediği iddiasında bulundu.

ARACI, “ALDATMA İDDİASI ÖLDÜRME NEDENİ OLAMAZ”

Daha önce, Ozan Ali Özten’in, eşinin "E." isimli bir şahısla mesajlaştığını gördüğünü iddia etmişti. Ancak yapılan telefon incelemelerinde bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı tespit edilmişti. Duruşmanın ardından yapılan açıklamada Adana Kadın Platformu adına konuşan Avukat Sevil Aracı, kararın bozulmasına etki eden iki önemli unsur olduğunu belirterek şunları söyledi, “Birincisi, cinayetin Kibar uyurken işlenmiş olma olasılığı, ki bu ağırlaştırıcı bir neden sayılıyor. Özellikle, kendisini savunamayacak durumdaki kişilere karşı işlenen cinayetler daha ağır cezalara neden olabiliyor. İkinci unsur ise sanığın, kendisini aldattığı yönündeki iddiasıydı. Bu konuda İstinaf Mahkemesi, bir araştırma yapılmasını talep etti”

Sanığın bu tür iddialarla ceza indirimi almaya çalıştığını ifade eden Aracı, “Oysa mahkemede daha önce bu iddialar çürütüldü. Kadın cinayetlerinde, sanıkların aldatma gibi iddialarla ceza indirimi alması sık karşılaştığımız bir durum. Bu davada da aynı stratejiyi görüyoruz" dedi. Bu iddianın yerel mahkeme sürecinde telefon kayıtları ve tanık beyanları ile zaten araştırıldığını ve gerçeği yansıtmadığını dile getiren Aracı, yeniden bir araştırma yapılacağını ve bu iddianın gerçek dışı olduğunun ortaya çıkmasını beklediklerini belirtti.

“KADIN CİNAYETLERİ ARTIYOR, DAVAYA SAHİP ÇIKALIM”

Kadın cinayetlerinin gerekçelendirilemeyeceğini vurgulayan Aracı, bu tür iddiaların boşanma aşamasında aile mahkemelerini ilgilendirdiğini belirterek “Ülkede kadın cinayetlerinin ciddi bir artış gösterdiğini, Eylül ayına kadar yaklaşık 500 kadının katledildiğini dile getirdi. Geçtiğimiz hafta da vahşi kadın cinayetlerinin yaşandığını ifade eden Aracı, bu cinayetleri önlemek adına yargının önemli bir rol oynadığını belirterek ağır cezaların caydırıcı etkisi olacağına inandıklarını ve bu nedenle davaların takipçisi olduklarını belirtti.

Aracı, özellikle Kibar Özten için adalet arayışlarının devam edeceğini ve sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi. Bir sonraki duruşmanın 16 Ocak’ta yapılacağını belirten Aracı, bu duruşmada da kadınların yine orada olacağını vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye ile Sırbistan arasında 11 işbirliği anlaşması imzalandı

SONRAKİ HABER

Van direnişinde tutuklanan Orhan hakkında takipsizlik kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa