12 Ekim 2024 16:34

Ankara Barosu Genel Kurulunda arbede: Slogan atan avukatlara saldırıldı

Ankara Barosu Genel Kurulunda kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla slogan atan ÖÇAV'lı avukatlara DSA'lı ve Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu saldırdı.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

Ankara Barosu 68’inci Genel Kurulu toplandı. Kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla sloganlarla kürsüye çıkan Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar (ÖÇAV) önce Demokratik Sol Avukatlar (DSA) tarafından ırkçılığa maruz kaldı ardından Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu şişelerle saldırdı. 

Ankara Barosu Genel Kurulu Atatürk Kapalı Spor ve Sergi Salonunda toplandı. Sabah saat 09.00 itibariyle toplanma çağrısı yapılan genel kurulda yeterli imza sayısı beklenilmeden başladı. 

Mevcut Baro Başkanı Mustafa Köroğlu Demokratik Sol Avukatlar Grubu'ndan yeniden aday olurken, 100. Yıl Demokratik Sol Avukatlar Grubu adına Bülent Yücetürk, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu adına Doğukan Tonguç Cankurt, Avukat Hakları Grubu adına Ebru Dönmez, Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu adına Hakan Erdem, Ankara Barosu Değişim Grubu adına Mehmet Zeki Kaplan, Mücadeleci Avukatlar Grubu adına Özgür Piroğlu ve avukat İbrahim Akın başkanlık seçiminde yarışıyor.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Mevcut baro başkanı Mustafa Köroğlu açılış konuşması gerçekleştirdi. İktidarın baroları güçsüz kılmak ve baroları güvenini sarsmak istediğini vurgulayan Köroğlu, "Baskılar artıyor. İnsanlar yurtdışına kaçıyor. Eylül ayında 36 kadın öldürüldü. Çocuklarımız öldürülüyor. Kadın ve çocuklara cinsel taciz sıradanlaştı. İstanbul Sözleşmesi’ni sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Yoksulluk ve yolsuzluk kurumsallaşmaya başladı. Hukuk sistemi gerektiği gibi çalışmıyor. Yolsuzlukla mücadele etmiyor iktidar. AYM kararlarına uymuyor bu haliyle savunuyor" dedi.

“ASLA SUSMAYACAĞIZ”

Anayasa değişiminin sorun çözme aracı gibi kullanıldığını belirten Köroğlu şöyle devam etti: "Toplumsal güven sarsılıyor. AYM işlevsizleştiriliyor. Anayasanın etkin bir şekilde uygulanması öncelikli hedefiniz olmalıdır. Yeni Anayasa mevcut hukuk krizi derinleştirecek.  Asla susmayacağız.” Köroğlu'nun açılış konuşmasının ardından Ankara Barosu Yönetim Kurulu'nun faaliyet, hesap ve denetim raporları ile bilanço uygulamaları görüşüldü.

KADINLAR KÜRSÜYE ÇIKTI

Avukat Ebru Beşe, iktidarın bilinçli bir şekilde kadın cinayetlerine, çocuk cinayetlerine ve hayvan cinayetlerine olan cezasızlık politikasını açıkça bir tehdit oluşturduğunu belirterek, "Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılan iktidar, 6286 sayılı yasayı uyguluyor gibi gösteriyor. Şiddete karşı kadınların, çocukların, dökülen yaşlarını dökülen kanının umutsuzlukların mutsuzluklarını hesabını biz kadınlar soracağız herkes bilsin" dedi. 

Beşe'nin konuşması sırasında ÖÇAV grubundan kadınlar “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla kürsüye çıktı. 

Avukat Mehtap Sakinci ise, "10 Ekim'de hayatını kaybeden Avukat Uygar Coşgun'un eşiyim. Aileler olarak kendi baromuz kendi meslektaşlarımıza 10 Ekim'i anlatmakta geç kaldık. Açıkça cezasızlık, adaletsizlikle mücadele ediyoruz. Ankara Barosunu davada daha etkin daha güçlü bir şekilde meslektaşın yanında olduğunu hissettirmesini bekliyoruz" dedi.

Avukat Onur Tatar da “Satın alınana mahkeme kararı var, yönlendiren hakimler var, saray ikrarı elinde atanmış siyasi kimlikli hakim ve savcılar sorunlarımız Gölbaşı sosyal tesislerinden topladığımız aidatlardan değil. Ya bu saray iktidarına karşı duracağı ya da onunla uzlaşacağız. 20 yıldır bunun karşısındaydık ve asla yanında olmayacağız her gün yoksullaşan bir meslek grubuyuz. Bu tabloyu hep birlikte düzeltiliriz" diye konuştu.

“FEYZİOĞLU'NUN YOLUNDAN GİDİYORSUNUZ”

Avukat Doğan Erkan özelleştirilen sosyal tesise ilişkin söz alarak şöyle konuştu: "Biz kamusal birikimlerimizin içinden sermaye şirketleri istemeyiz. Biz özelleştirildiğini duyduk, kahveci yerleri duyduk. Bu firmaları istemiyoruz dedik. Madem özelleştirdiniz. Bütün barolar kötü halde. İzmir Barosu bunu yaptı. Özelleştirmedi de kar etmeye başladılar. Biz rüşvet aldınız demedik. Siz oraya Starbucks'ı neden soktunuz? Metin Feyzioğlu'nun yolundan gidiyorsunuz" dedi.

Genel Kurulda DSA grubu adına konuşma yapan bir avukat, kürsüye çıkan kadınları hedef göstererek, "Türkiye Cumhuriyetindeyiz ve Türkçe konuşun" demesinin üzerine ÖÇAV grubundan avukatlar konuşmacı avukatı ıslıklarla protesto etti. “Jin, jiyan, azadi” sloganı atan avukatlar Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu tarafından sözlü tacize uğradı, avukatlara su şişesi fırlatıldı. Arbedenin uzun sürmesi nedeniyle genel kurula ara verildi. Bu sırada ÖÇAV'ın standı da dağıtıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rengi bir süre turkuaza dönen Çorlu Deresi’nde inceleme başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa