13 Ekim 2024 14:07

"Kültür Yolu Festivali Diyarbakır’ın kültürünü, tarihini içermiyor"

Kültür ve Turizm Bakanlığının Diyarbakır Kültür Yolu Festivali tartışmaya neden oldu. Sur'da konuştuğumuz yurttaşlar, festivalin Diyarbakır’ın kültürüne dair hiçbir şeyi yansıtmadığını söyledi.

Fotoğraf: Ekin Bali

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ekin BALİ
Diyarbakır

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin 14. durağı olan Diyarbakır Kültür Yolu Festivali başladı. 20 Ekim’e kadar sürecek festivalin bu yıl 3'üncüsü düzenlenirken festivalin konuğu olan isimler ise tartışma konusu. Sur ilçesinde konuştuğumuz yurttaşlar, festivalin Diyarbakır’ın kültürüne dair hiçbir şeyi yansıtmadığını söyledi.

Konuştuğumuz yurttaşlardan ilki, “Kürt sanatçılar olması gerekir, olmaması doğal bir şey değil. Programa baktım, daha çok dini etkinlikler… Bize hitap eden etkinlikler değil. Festivalin bu biçimiyle yapılıyor olması beni rahatsız ediyor” dedi. 

Mikrofon uzattığımız bir genç, Kürt sanatçıların da festivale getirilmesi gerektiğini söyledi. Bir diğer genç ise “Eğlence olsun da Batıdan da gelsinler, Kürt sanatçılar da olsun. Müzik evrenseldir” şeklinde konuştu.

Hediyelik eşya satan bir yurttaş ise “Herhalde Kürtler gelsin istemiyorlar. Kürt sanatçıları da gelmeli. Bu işi organize edenlere sormak lazım, onlar iyi bilirler. Yörenin sanatçıları da olsa daha güzel olurdu” dedi.

"HALKIN KÜLTÜRÜYLE ALAKALI HİÇBİR ŞEY YOK"

Sur’da esnaflık yapan bir yurttaş ise şunları kaydetti: “Buranın halkının kültürüyle alakalı hiçbir şey yok. Bu coğrafyadaki yaşanmışlıklar, dramlar, şenlikler… Hiçbiriyle, buranın kültürüyle alakası olmayan programlar düzenlenmiş. Halkla örtüşmüyor. Bu festival bütün halkları içine alan, buradaki zihni bulandırmayan bir festival olsun isterdim.”

Başka bir esnaf ise "Yabancı sanatçı da gelsin, kent biraz canlansın ama yöremizin sanatçıları da olmalıydı. Her yörenin belirli kültürü var, buranın da belirli kültürü var, Diyarbakır’ın kültürü ne ise festival içeriği de öyle olmalı” diye konuştu.

"DİYARBAKIR HALKINA BİR FAYDASI YOK"

“Murat Boz’la bizim kültürümüz uyuşmuyor, Diyarbakır’la alakası olmayan sanatçılar var” diyerek tepkisini gösteren genç bir yurttaş da “Kültür festivali diyorlar, bunun bizim kültürümüzle hiç alakası yok” şeklinde konuştu. Yurttaş şöyle devam etti: “Diyarbakır’ı tanıtan bir etkinlik olsa, Dağ Kapı’da olsa, Kürt sanatçılar gelse kültür festivali olur. Newroz Parkı’nda yapılıyor olması da alakasız. Diyarbakır’ı tanıtıyorsak Sur ile Ulu Cami ile, kalelerimizle tanıtacağız ancak Newroz Parkı’nda Murat Boz, Emircan İğrek’in çıkmasının Diyarbakır halkına hiçbir faydası yok. Esnafa da bir faydası yok.”

ÖNCEKİ HABER

TEKSİF Sendikası: Hugo Boss işçisi kazanana kadar mücadeleye devam

SONRAKİ HABER

Özel'den Kurtulmuş'a yanıt: İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa