14 Ekim 2024 11:10

Biden Almanya ziyaretini sınırladı, Ukrayna’da savaş devam edecek

Biden ertelediği Almanya ziyaretini sınırlı bir şekilde gerçekleştirecek. Ukrayna’nın ziyaretten beklentileri karşılanmadı. Zelenskiy yönetimi savaşın halkın sırtındaki ekonomik yükünü ağırlaştırdı.

Fotoğraf: Celal Güneş/AA

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

ABD Başkanı Joe Biden’ın 10 Ekim’de başlayacağı Almanya ziyaretine ve Rammstein’daki ABD askeri üssünde 50 ülkenin lideriyle yapmayı planladığı “Ukrayna Destek Grubu” toplantısına önemli bir rol biçilmişti. Ancak Biden ülkesindeki doğal afetleri gerekçe göstererek ziyaretini son anda iptal etti ve beklentiler yerine gelmedi. 

Biden’ın iptal ettiği Almanya ziyaretini 18 Ekim’de gerçekleştireceği açıklandı. Alman basınının, hükümete yakın kaynaklara dayandırarak verdiği haberlere göre, ziyaretin kapsamı oldukça sınırlandırılmış durumda. Buna göre Rammstein’deki Ukrayna toplantısı da yapılmayacak.

Cuma günü Berlin’e gelmesi beklenen Biden, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz ile görüşme yapacak.

Ziyaret kapsamında Steinmeier’in Biden’a Alman-Amerikan dostluğuna yaptığı hizmetlerden ötürü Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı’nın özel seviyesi olan Büyük Haç’ı vermesi planlanıyor. Biden’ın aynı gün Almanya’dan ayrılması bekleniyor. Bu kısa ziyaretin özellikle Ukrayna savaşında bir değişikliğe yol açması beklenmiyor. Biden’ın diğer ülkelerin liderleriyle bir araya gelip Ukrayna konusunu gündem yapmaması da bunun işareti olarak değerlendiriliyor.

ZELENSKİY’NİN DERDİ DAHA FAZLA SİLAH

Biden geçtiğimiz hafta ziyaretini iptal ettikten sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Diyalog Grubu’nda sunmayı planladığı “Zafer Planı”nı Londra, Paris, Berlin ve Vatikan’ı ziyaret ederek liderlere sundu.

Zelenskiy görüştüğü Batılı destekçilerine modern savunma teknolojilerini ülkesinin kullanımına sunmaları çağrısında bulundu. Rusya’nın içeriden vurularak müzakere masasına oturtulması propagandasını yapmaya devam ediyor. Zelenskiy, cumartesi günü yayımladığı günlük video mesajında, Ukrayna’nın Batı’da olmayan üretim kapasitelerine sahip olduğunu söyledi. Hedefi ülkenin batısında askeri üretimi artırmak. Zelenskiy, mesajında Fransa ile insansız hava aracı üretmek konusunda olumlu görüşme yaptığını açıkladı. 

UKRAYNA’DA SAVAŞMAK İSTEMEYENLERİN SAYISI ARTIYOR

Zelenskiy daha fazla silah temin etmenin çabasını verirken cepheden ise olumsuz haberler geliyor. Rusya Donbass bölgesinde ilerlemeye ve yeni mevziler kazanmaya devam ederken, Ukrayna’nın ele geçirdiği Kursk bölgesinde Rusya’nın harekete geçmeye başladığı ifade ediliyor.

Ağırlaşan koşullar ve kışın da yaklaşmasıyla Ukrayna ordusunda firar edenlerin sayısı da hızla artıyor. 2022’de Ukrayna’da cepheye hiç gitmeyen veya cepheden kaçan yaklaşık 9 bin kişiye karşı dava açılmıştı. Bu rakam 2023 ‘de 24 bine, bu yıl ise yıl sonuna gelinmeden 51 bine çıktı. Bu savaşmak istemeyenlerin sayısının sürekli arttığını gösteriyor. Cepheye gönderecek asker sayısında zorluk çeken hükümet askere alma yaşını daha da düşürmeyi planlıyor.

SAVAŞ VERGİSİ YÜZDE 1,5’TEN YÜZDE 5’E ÇIKARILDI

Bu arada savaşın faturası her türlü Ukrayna halkının sırtına yıkılmış durumda. Ukrayna Parlamentosu geçtiğimiz perşembe günü savaşın başlamasından hemen sonra gelir vergisinden alınmaya başlanan yüzde 1,5’lik “askeri harcama” vergisini yüzde 5’e çıkardı. Buna ek olarak, banka kartları üzerinden alınan vergiler geriye dönük olarak yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltilecek. Diğer finans kuruluşları için ise vergiler yüzde 18’den yüzde 25’e çıkarılacak. Bu vergilerle toplam 12 milyar dolarlık bir savaş gelirinin elde edilmesi planlanıyor.

Özellikle vergilerdeki artışın halk arasında önemli rahatsızlıklara yol açtığı ifade ediliyor. “German Foreing Policy”e göre, Zelenskiy’nin partisinden Milletvekili Oleksiy Movchan halkın tepkisi için, "Nefret edileceğiz ama başka seçeneğimiz yok" ifadesini kullandı. 

Gelişmeler, Biden’ın Berlin’e yapacağı ziyaret öncesinde Batı cephesinde Ukrayna savaşının bitirilmesine dair yeni bir adımın olmadığını gösteriyor. Ukrayna içinde ise yaklaşan soğuk kış aylarının da etkisiyle halk arasında ve ordu içinde Zelenskiy’nin ısrarla sürdürmek istediği savaşa karşı tepki önceki dönemlere göre yükseliyor.

ÖNCEKİ HABER

AB: İsrail'den UNIFIL saldırılarıyla ilgili açıklama bekliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa