14 Ekim 2024 13:02

TİP: Sermayeden alınmayan vergilerle tüm çocuklar doyar

TİP Halk için Ekonomi Programını açıkladı. Erkan Baş, “Sermayeden almadığınız vergileri toplasanız Türkiye'de okullarda okuyan tüm çocukları doyurabilirsiniz” dedi.

Fotoğraf: TİP

Paylaş

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, 2025 bütçesinin Meclise sunumu öncesinde partisinin “Halk için Ekonomi Programı”nı açıkladı. 2024 bütçesinde 2,2 trilyon vazgeçilen vergi olduğuna dikkat çeken Baş, “Sermayeden almadığınız vergileri toplasanız Türkiye'de okullarda okuyan tüm çocukları doyurabilirsiniz” dedi.

Ülkede büyük bir ekonomik yıkım yaşanırken, iktidarın bu gerçeğin üzerini örtmek için çabaladığını belirten Baş, “Başta TÜİK olmak üzere çeşitli kurumlar rakamlarla, tablolarla o gerçeği ters yüz etmeye çalışıyorlar. Şimdilerde ise Türkiye'nin İsrail'in yeni hedefi olduğu tezi üzerine bu ekonomik yıkımı meşrulaştırmaya çalışıyorlar” dedi.

"VERGİDE ADALET TALEBİNİ YÜKSELTECEĞİZ"

Hazırladıkları ekonomi paketine göre ilk atılması gereken adımı “geri almak” olarak ifade eden Baş, “Çünkü bugün iktidar bize ait olan kamu kaynaklarını yağmalamıştır. Öncelikli görevimiz bizden çaldıklarını geri almaktır. Daha sonra vergide adalet talebini yükselteceğiz. Çünkü Türkiye'de vergiyi emekçiler, yoksullar ödüyor ve zenginlerin ödemediğini görüyoruz. Enflasyonla gerçek mücadele programı koyacağız. Biz bu iktidarın, enflasyon tartışmalarını nedense her seferinde asgari ücretlilere, emeklilere zam söz konusu olduğunda gündem ettiklerini görüyoruz” dedi.

2024 yılı bütçesinde 1315 tane vergi istisnası saptandığını kaydeden Baş, “Bunun sonucunda bizim yaptığımız hesaplamaya göre, 2,2 trilyon eksik toplanma söz konusu. Bu niye önemli? Çünkü okullarda temizlik yapılamıyor sözde 'tasarruf' adı altında. Yani siz sermayeden almadığınız vergileri toplasanız Türkiye'de okullarda okuyan tüm çocukları doyurabilirsiniz, tüm okullarda temizlik sorununu ortadan kaldırabilirsiniz” dedi.

"İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ İSTİYORUZ"

Halk için ücretli, nitelikli kamu hizmetleri ve yatırımlarının yapılması gerektiğini ifade eden Baş, “Asgari ücret değil, insanca yaşam ücreti istiyoruz. Çalışma saatleri düşürülsün istiyoruz. Barınmayı bir rant kapısı olmaktan çıkarıp kamusal barınma fonu oluşturulması, sosyal konut üretilmesi en temel görevlerimizden biri, Enerji, su ve iletişim zorunlu ihtiyaçlar. Bunların tümünde kamu desteği şarttır. Kadınların yaşamın içinde olmasını, gençlerin geleceğe güvenle bakmasını önemsiyoruz. Emeklilerin refah artışından paylarını alabilmeleri gerekir” diye konuştu. (İstanbul/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını 76. kez açacak

SONRAKİ HABER

AYM’den ‘Biji Serok Apo’ sloganına ifade özgürlüğü kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa